Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2022: Η συνάντηση των τριών επιταφίων της Χώρας

Εν μέσω συγκίνησης και συσκοτισμού συναντήθηκαν - όπως το απαιτεί το έθιμο αιώνων - οι τρεις Επιτάφιοι της Χώρας στις 9 το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην πλατεία Θεόφιλου Καΐρη. Το πλήθος είχε κατακλύσει όλη την πλατεία. Οι φωτογραφίζοντες είχαν κατακλύσει όλους τους πέτρινους πάγκους. Για μια ακόμα χρονιά το θρησκευτικό θέαμα ήταν επιβλητικό και υποβλητικό.  

Πιο επιβλητικό το έκανε η φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου της Άνδρου, που μετά τη σύντομη στάση των τριών Επιταφίων για τα εγκώμια, συνόδεψε τους δύο εξ αυτών: της Παναγίας και της Θεοσκέπαστης που ακολούθησε παίζοντας το υποβλητικό αντάτζιο του Αλμπινόνι. Προδίδοντας έτσι στην ατμόσφαιρα την προσήκουσα δραματικότητα της μεγάλης αυτής μέρας, που είναι αφιερωμένη στην ταφή του Ιησού και σε όλα τα αγαπημένα και χαμένα πρόσωπα όλων μας...   

Το έθιμο των τριών επιταφίων των τριών ενοριακών ναών της Χώρας χάνεται στα βάθη του χρόνου. Όμως διατηρείται κι έφτασε ως εμάς μέχρι σήμερα αναλλοίωτο. Κι είναι από τις ωραιότερες κι επιβλητικότερες, αλλά και θεαματικότερες στιγμές των εορτών του Πάσχα μαζί με τα περίφημα σμπάρα της Ανάστασης. Πιστοί στο θεαματικό και επιβλητικό της τελετής της συνάντησης των τριών Επιταφίων έφτασαν στην Χώρα πέρα από τους χιλιάδες επισκέπτες των ημερών και δεκάδες κάτοικοι και από άλλα μέρη της Άνδρου. Η Άνδρος μέσα από τα κορυφαία έθιμα των ημερών γιορτάζει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο τις μέρες αυτές.  

Και για την ιστορία: Ο πρώτος Επιτάφιος με τα λευκά άνθη είναι της Παναγίας και κατέβηκε τον πεζόδρομο της Χώρας στην πλατεία Καΐρη. Ο δεύτερο Επιτάφιος δεξιά είναι του Αγίου Γεωργίου και ανέβηκε τον πεζόδρομο της Ρίβας μέχρι την πλατεία/ Και ο τρίτο με τα βιολετί άνθη είναι της Θεοσκεπάστου και ανέβηκε τα σκαλιά λίγο πίσω από την πλατεία κι έφτασε σε αυτή. Οι Επιτάφιοι της Παναγίας και της Θεοσκεπάστου ανηφόρισαν αποχωρώντας από την πλατεία επ' ολίγον μαζί. Του Αγίου Γεωργίου γύρισε πίσω στον μητροπολιτικό ναό της Χώρας.

Και του χρόνου...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet