Στις μικρές εκκλησίες της Βόρειας Άνδρου: Βιτάλι κι Άγιος Σώστης...

ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΒΙΤΑΛΙ

Στον υπέροχο όρμο του Βιταλίου είναι η εκκλησιά της Παναγιάς. Είναι αφιερωμένη στα γενέθλια της. Εκεί που η θάλασσα χτυπά τον βράχο πάνω του κατάλευκο κι αέρινο το μικρό ξωκλήσι. Κάτι σαν ζωγραφιά λαϊκού ζωγράφου. Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Και χτες Πέμπτη ήταν πολλοί αυτοί που κατηφόρισαν προς το Βιτάλι για την γιορτή και το τοπικό πανηγύρι των ανθρώπων της περιοχής. 

 

 Δεκάδες και τα αυτοκίνητα, που έφτασαν μέχρι εκεί. Λες κι ήταν καλοκαιρινή μέρα και ο κόσμος πήγαινε για μπάνιο. Όμως ήταν οι πιστοί, που πήγαιναν σε ένα από τα μικρά γοητευτικά ξωκλήσια και πανηγύρια του Σεπτεμβρίου της Βόρειας Άνδρου. 

Το μικρό ξωκλήσι δεν χώραγε πολλούς μέσα. Όμως οι καρδιές και οι ελπίδες όλων όσων έφτασαν μέχρι εκεί χώραγαν σε αυτό...

Απλώθηκε ο κόσμος στον περίβολο. Εντύπωση έκανε οι πολλές νεανικές παρουσίες. Οι περισσότεροι ήταν βιταλιωτες, αλλά και από τα γύρω χωριά. Την λειτουργία τέλεσαν ο π. Νικόλαος Ζαχαρώδης και ο π. Παναγιώτης Μανιδάκης, παρουσία του προέδρου του χωριού κ. Κωνσταντή.

Μετά ακολούθησε κέρασμα από τρεις πανηγυράδες και ακολούθησε το καθιερωμένο γλέντι με βιολιά στην ταβέρνα Αφροδίτη με γεύσεις του κ. Χρήστου Κατσίκη. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν για τις χορευτικές τους ικανότητες οι πολλοί νέοι και νέες που έφτασαν μέχρι εκεί καθώς και ο αεικίνητος παπα-Παναγιώτης που πρωτοστάτησε και στον χορό.

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΩΣΤΗ ΣΤΟΝ ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟ

Εδώ και αρκετά χρόνια το ΕΝ ΑΝΔΡΩ τιμά με δημοσιεύσεις και ενίοτε και με την παρουσία του την γιορτή του Αγίου Σώστη στον Κάβο Ντόρο. Ακόμα μια χρονιά δημοσιεύουμε για την γιορτή του Αγίου Σώστη κι εφέτος. Ο εξωκλήσι του 0Άγιου Σώστη - σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της Άνδρου - δεσπόζει πάνω από τον Κάβο Ντόρο με τον τεράστιο ξύλινο σταυρό, που φρόντισε κι έβαλε εκεί έξω από την εκκλησία ο παπα-Παναγιώτης και οι πιστοί της περιοχής. Ο μεγάλος ξύλινος σταυρός, ελπίδα κι απαντοχή των πλοίων και των ναυτικών που ανεβοκατεβαίνουν αενάως το στενό 365 χρόνο. 

Παρουσία αρκετού κόσμου από την περιοχή ο παπα-Παναγιώτης λειτούργησε ανήμερα στη γιορτή στις 7 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη χρονιά λόγω καιρού και προβλημάτων στα δρομολόγια δεν πέρασε καράβι να σφυρίξει. Όμως για τους προσελθόντες όμως αυτό δεν μέτρησε. Έφτασαν εκεί να γιορτάσουν τον βοσκό-άγιο που ονομάσθηκε Άγιος Σώζωντας. 

Το εξωκλήσι υπάγεται στο μοναστήρι της Αγίας. Έτσι παρούσα στη λειτουργία ήταν και η ηγουμένη της Μονής. Παρόντες στη λειτουργία στη γιορτή του Αγίου ήταν και ο δήμαρχος όπως και ο πρόεδρος της κοινότητας Μακροταντάλου.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet