Το πλωτό λεωφορείο και μια απίθανη ιστορία

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Στο μέσο της Στοκχόλμης ξαφνικά κάνει την εμφάνιση του ένα παράξενο λεωφορειάκι. Ψηλό, ζωγραφισμένο εμπρός με δόντια καρχαρία και αιχμηρό σαν πλώρη σκάφους. Ξαφνιάζει περαστικούς και επισκέπτες της πόλης. Τι μπορεί να είναι αυτό; Η Μυρτώ που ξέρει κι έχει ταξιδέψει μαζί του στο Γκέτεμποργκ - όπου έχουν ένα ίδιο - εξηγεί: Είναι το αμφίβιο λεωφορειάκι που κάνει διαδρομές ξενάγησης μέσα στην πόλη και μετά κάνει διαδρομές ξενάγησης στα κανάλια και στα ποτάμια της πόλης! 

Ιδού ένας μάλλον απίθανος τρόπος που βρήκαν οι Σουηδοί να εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και να τους κάνουν να επιλέγουν αυτό τον μοναδικό τρόπο ξενάγησης. Το OceanBus όπως το ονόμασαν είναι ειδικής κατασκευής. Αποτελείται από ένα βανάκι Volvo και μια σειρά πατέντες που έγιναν στην Αμερική που το έστειλαν και το μετέτρεψαν σε αμφίβιο. Αυτά μου εξηγούν μια ηλιόλουστη Κυριακή του φθινοπώρου στο κέντρο της Στοκχόλμης καθώς αυτό πέρασε από μπροστά μας. 

Ξαφνιάζει πολλούς που το βλέπουν έτσι παράξενο στους δρόμους. Όμως αυτό είναι το λιγότερο σε σχέση με αυτούς που ξαφνιάζει όταν το βλέπουν να πλέει στα κανάλια και στη θάλασσα! 

Το είδαμε μια ώρα μετά, καθώς ταξιδεύαμε με πλοίο για το αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης. Είχε βουτήξει κι αυτό στη θάλασσα και ταξίδευε πίσω μας. Ήταν πράγματι απίθανο να το βλέπεις να ταξιδεύει στο νερό με τους επιβάτες του και να τους ξεναγεί μετά από τις διαδρομές στους δρόμους και με διαδρομές στη θάλασσα.

 

Όσο απίθανο κι αν φαίνεται στον επισκέπτη της μεγάλης και ωραίας πόλης το λεωφορείο της θάλασσας, ακόμα πιο απίθανος είναι ο τρόπος που μπήκε στη σουηδική ζωή και διαφημίστηκε. Επειδή το εγχείρημα ήταν πρωτοποριακό, οι προσεκτικοί Σουηδοί έκαναν τις πρώτες δοκιμές νύχτα, για να μην δημιουργήσουν πρόβλημα. Κι αν έχουν και κανένα ατύχημα να μην τραβήξουν προσοχή. Έβαζαν μερικούς μηχανικούς μέσα, πήγαιναν στην πλατφόρμα από την οποία το πλωτό λεωφορείο μπαίνει στη θάλασσα κι έκαναν βόλτες γύρω από την πόλη για να ελέγξουν όλα τα συστήματα του.  

Ένα βράδυ μια γυναίκαι είδε το λεωφορείο στη θάλασσα, τρελάθηκε από ανησυχία, ειδοποίησε τις αρχές λέγοντας πως ένα όχημα με επιβάτες είναι στο νερό και θα πνιγούν. Έγινε μεγάλη κινητοποίηση. Και φτάνοντας το λεωφορείο στην πλατφόρμα βρήκε να το περιμένει σε πλήρη ετοιμότητα, η πυροσβεστική, η αστυνομία, τα νοσοκομειακά και το λιμενικό, που ήταν το μόνο που ήξερε για τις δοκιμές. Την επομένη στα ΜΜΕ υπήρχε η ιστορία του πλωτού λεωφορείου και της μεγάλης κινητοποίησης όλων των αρχών στην πόλη. Κάπου εκεί το άκουσε και η πριγκίπισσα της Σουηδίας και ζήτησε να πάει βόλτα με αυτό το παράξενο όχημα. Έτσι το θέμα από ένα λάθος πήρε έκταση στα ΜΜΕ και συνέχισε με την βασιλική παρέμβαση και τα πλωτά λεωφορεία έγιναν διάσημα στην χώρα... 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet