Προσκυνηματική εκδρομή στο Μοναστήρι της Αγίας

 

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η εκδρομή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1/10 από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Αποικίων. Σε αυτό βοήθησε πολύ ο ευχάριστος καιρός που ακόμη θυμίζει καλοκαίρι. Οι κυρίες του Φιλανθρωπικού Συλλόγου προσευχήθηκαν, έψαλαν με ιδιαίτερη κατάνυξη τους ύμνους της Παναγίας και στην συνέχεια απόλαυσαν την φιλοξενία της γερόντισσας  στο ηγουμενείο, όπου τους προσφέρθηκε καφές και παραδοσιακά γλυκά. Το απόγευμα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού που είχε εσπερινό, καθώς γιόρταζε την επόμενη ημέρα.  

Και δυο λόγια για το μοναστήρι :

Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή Αγίας στέκεται επιβλητικό σαν φρούριο σε μία περιοχή ανάμεσα στο Γαύριο και το Μπατσί και είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι του νησιού. Είναι άγνωστο πότε χτίστηκε η μονή. Η παράδοση λέει ότι ξεκίνησε ως χώρος βυζαντινής σχολής και  ότι έγινε μοναστήρι το 842 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα.

Στην εκκλησία της υπάρχει εικόνα με χρονολογία του 1325. Ανακαινίστηκε τον 16ο αιώνα, αλλά και τον 20ο και η βυζαντινή του μορφή αλλοιώθηκε. Το 1928 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο και σήμερα ζουν εκεί δύο γερόντισσες. 

Η εκκλησία του μοναστηριού είναι βυζαντινού ρυθμού με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η μονή φιλοξενεί σπάνιες εικόνες του 14ου και 16ου αιώνα, πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία και χειρόγραφα, καθώς και μουσείο με ιερά σκεύη, άμφια και μια μικρή συλλογή προϊστορικών εργαλείων.

Φραγκίσκη Βαλμά

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet