Ναυάγιο σκάφους με μετανάστες στο Κάβο Ντόρο!

Μετανάστες στο σκάφος του λιμενικού μετά την περισυλλογή τους.

Πέρασε και την Άνδρο κι έφτασε στον Κάβο Ντόρο σκάφος με 68 λαθρομετανάστες όπου και βούλιαξε. Εννέα αλλοδαπούς περισυνέλεξε σκάφος του Λιμενικού Σώματος από τη βραχονησίδα Μαντήλι στον Κάβο Ντόρο μετά τη βύθιση σκάφους. 

Όπως μάθαμε από χτες στις 12:30 τη νύχτα το σκάφος του λιμενικού Άνδρου είχε βγει και έκανε περιπολίες από Γαύριο μέχρι τον Άγιο Σώστη ψάχνοντας για μετανάστες με εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Επέστρεψε γύρω στις 3:00 τα ξημερώματα και πλήρωμα και σκάφος παρέμεινε σε άμεση επιφυλακή εν όρμω. Σήμερα το πρωί το λιμενικό σκάφος της Άνδρου επιχείρησε εκ νέου, αλλά οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενέστερες από χθες και επέστρεψε πάλι. Την ίδια κατάληξη είχε και η περιπολία και του σκάφους του Λαυρίου που συμμετείχε κι αυτό στην επιχείρηση. 

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες των διασωθέντων μεταναστών στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 68 άτομα. Κεκίνησαν από τη Σμύρνη. Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν τώρα πλοίο ανοικτής θαλάσσης και ελικόπτερο του λιμενικού και δύο παραπλέοντα πλοία. Στη θαλάσσια περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς με ανέμους βόρειους 7 με 8 μποφόρ και ριπές ανέμου έως 9 μποφόρ.

Το Λιμενικό Σώμα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την επιχείρηση διάσωσης. 

 Ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας 

Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μέσω του 112, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για κινδυνεύον σκάφος, αγνώστων λοιπών στοιχείων, χωρίς ωστόσο να δηλωθεί το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται το σκάφος ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια που θα μπορούσε να προσδιορίσει το ακριβές στίγμα του σκάφους.

Εν συνεχεία, προσδιορίστηκε ότι το σκάφος βρισκόταν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στενού Καφηρέα, ενώ Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που συμμετείχε στις έρευνες, εντόπισε και περισυνέλεξε εννέα (9) αλλοδαπούς άνδρες, από τη βραχονησίδα “ΜΑΝΔΗΛΟΥ” στενού Καφηρέα. Κατά δήλωση των ανωτέρω, επέβαιναν περί τα 68 άτομα σε Ι/Φ σκάφος, το οποίο βυθίστηκε νοτιοανατολικά της ως άνω βραχονησίδας. Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Άμεσα, ξεκίνησαν έρευνες με τη συμμετοχή ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ελικοπτέρου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και δύο παραπλέοντων πλοίων, ενώ η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7-8 BF με ριπές άνεμου που φτάνουν τα 9 BF.

Οι έρευνες συνεχίζονται. 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Θα θέλαμε και ενημέρωση και για τους υπόλοιπους που επέβαιναν. Δυστυχώς αυτοί οι εννέα είναι οι μόνοι που επεζησαν. Πάνω από τριάντα αγνοούνται, και ανάμεσα στους νεκρούς που ανερευθηκαν, βρίσκονται 11 παιδιά.
Ένα τόσο τραγικό γεγονός, τόσο κοντά στο σπίτι μας, με ελάχιστη δημοσιογραφική κάλυψη. Σαν να ναι πια κάτι το συνηθισμένο, να χάνονται δεκάδες άνθρωποι στα νερά του τόπου μας. Τόσο έχουμε αποκτηνωθει. Τίποτα δεν μας ταράζει πια.