ΑΡΝΗ: Χοιροσφάγια στου Γιάννη Στάβαρη

 

Μετά τη σφαγή ο χοίρος κρεμασμένος ανάποδα καθαρίζεται

Τα χοιροσφάγια ήταν μια από τις κορυφαίες αγροτικές γιορτές στην αγροτική Άνδρο. Το σφάξιμο του χοίρου το Νοέμβρη στην Άνδρο ήταν και είναι γιορτή. «Ήταν το οικογενειακό πανηγύρι του Νοέμβρη και ήταν και είναι ευκαιρία ευκαιρία συνάντησης φίλων, οικογένειας και συγχωριανών». 

Ο Γιάννης Στάβαρης έχει περιλάβει την γουρουνοκεφαλή... 

Τα παραπάνω γράφαμε σε μια σειρά χοιροσφάγια που έχουμε παρουσιάσει από τις στήλες του Εν Άνδρω. Στις παιδικές αναμνήσεις μου τα χοιροσφάγια είναι ένα τενεκεδάκι λουκάνικα με γλίνα, που έστελνε τέτοιες μέρες ο θείος Πέτρος από τα Λειβάδια, στο σπίτι μας στην Αθήνα. Ήταν το έδεσμα που μας ξετρέλαινε και για το οποίο τσακωνόμαστε με τον μικρότερο αδελφό μου και την μάνα μας που μάς κυνήγαγε να μην τα φάμε όλα με μιας! 

Ο χοίρος τεμαχίζεται. Τίποτα δεν πάει χαμένο...

Όπως έχουμε ξαναγράψει «κάποτε όλα σχεδόν τα σπίτια είχαν χοιροσφάγια το Νοέμβρη ή τον Δεκέμβρη. Ήταν η εποχή της αγροτικής οικονομίας και ο χοίρος ήταν ένα από τα εφόδια του χειμερινού τραπεζιού της αγροτικής κοινωνίας του νησιού. Με τα χρόνια η αγροτική οικονομία μειώθηκε και ο πρωτογενής τομέας εγκαταλείφθηκε στο νησί. Ένα από τα πλέον αγροτικά νησιά των Κυκλάδων έστρεψε την πλάτη στην αγροτική ζωή.» Σήμερα τα χοιροσφάγια από μια αναγκαιότητα της αγροτικής κοινωνίας είναι  πια ένα έθιμο της σύγχρονης κοινωνίας και συνεχίζει στα χωριά της αγροτικής Άνδρου με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.

Το κρέας κόβεται προσεκτικά σε κομμάτια...

Στην αγροτική Άρνη τα χοιροσφάγια στου Στάβαρη είναι από μόνα τους ένα τοπικό έθιμο. Τα έχουμε παρουσιάσει κι άλλη φορά και θα τα παρουσιάσουμε και σήμερα χάρη στον φίλο και συνεργάτη του σάιτ Άγγελο Σφακιανάκη που ζει στα Ρέματα και για μια ακόμα χρονιά ήταν προσκαλεσμένος με τη σύζυγό του στο παραδοσιακό ετήσιο μικρό πανηγύρι στου Στάβαρη στην Άρνη.

Κάθε κομμάτι έχει άλλη χρήση και άλλη κατάληξη...

Το κρέας θα χρησιμεύσει σε πολλές περιπτώσεις για το φαγητό μέχρι τα Χριστούγεννα... 

 Όμως φυσικά μεγάλο μέρος του θα γίνει λουκάνικα, που διανθίζουν διαχρονικά όλα τα φαγητά και ιδίως την φουρτάλια. Στην φωτογραφία η καπετάνισσα Μαρία Στεφάνου που άφησε πίσω της το Souperferry, πήρε άδεια και φτιάχνει λουκάνικα στα χοιροσφάγια του Στάβαρη... 

Το πιο ωραίο από όλα αυτή την πανηγυρική μέρα είναι η συμμετοχή του κόσμου στα χοιροσφάγια όπου υπάρχει αλληλοβοήθεια και το τραπέζι που είναι στρωμένο όλη μέρα. Παρόντες στα χοιροσφάγια του Στάβαρη ήταν ο Λευτέρης, ο Σπύρος, ο Χρήστος, η Μαρία η Μαρία η καπετάνισσα, ο Γιάννης Στάβαρης, η Κική η γυναίκα του και η Ζωή. Το βράδυ βρήκαμε τον φίλο Άγγελο Σφακιανάκη στο τηλέφωνο. Ήταν κουρασμένος με το ολοήμερο γλέντι στα χοιροσφάγια του μπσρμπα-Γιάννη Στάβαρή και της γυναίκας του Κικής Γκιώνη. Κουρασμένος μα ακόμα κεφάτος μάς έστειλε μια σειρά φωτογραφίες για το Εν Άνδρω. Τον ευχαριστούμε...

Διαμαντής Μπασαντής

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet