Πλήρης επισκευή του ΕΠΑΛ Κορθίου μέσα στις διακοπές του Πάσχα!!!

(Το Μουστάκειο Κληροδότημα μέσα σε ελάχιστο χρόνο χρησιμοποιώντας τις πασχαλινές διακοπές ολοκλήρωσε σε λίγες μέρες την εξέταση και επισκευή του κτιρίου του ΕΠΑΛ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρέδωσε με την έναρξη των μαθημάτων μετά το Πάσχα το πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του ΕΠΑΛ μετά την πλήρη ανακαίνιση που είχε κάνει πέρσι στο δημοτικό σχολείο του Κληροδοτήματος. Ακολουθούν παρακάτω οι επιστολές που ανταλλάχθηκαν μεταξύ του προέδρου του Κληροδοτήματος Ιωάννη Αντωνέλλου, που εξηγεί πως κίνησε ταχύτατα τις διαδικασίες και επισκεύασε το ΕΠΑΛ και της διευθύντριας του σχολείου που τον ευχαριστεί για την άμεση ανταπόκριση του. Οι επιστολές που μάς εστάλησαν από το ΕΠΑΛ Κορθίου συνοδεύονται και από φωτογραφίες των επισκευών - ΕΝ ΑΝΔΡΩ) 

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ Π.Λ. ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Προς ΕΠΑΛ ΑΝΔΡΟΥ Παράρτημα Κορθίου

Υπόψη Δ/ντριας κ. Μπληζιώτη

Θέμα : Ασφαλής χρήση σχολικού κτιρίου.

Αξιότιμη κ. Διευθύντρια, Χριστός Ανέστη,

Αμέσως μετά την πληροφόρηση που είχαμε σχετικά με την αποκόλληση επιχρισμάτων από οροφή αίθουσας του επιπέδου που στεγάζεται το ΕΠΑΛ Άνδρου, ζητήσαμε με το α΄ σχετικό από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Άνδρου τη διενέργεια αυτοψίας προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες της ζημίας και να υποδειχθούν οι ενδεδειγμένες εργασίες, ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα τα μαθήματα μετά τις διακοπές του Πάσχα, καθώς και να μας γνωστοποιηθεί η αναγκαιότητα διενέργειας μελέτης στατικής επάρκειας του κτηρίου, δεδομένης της παλαιότητάς του.

Η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Άνδρου, κατόπιν διενεργηθείσας αυτοψίας, πρότεινε με το β΄ σχετικό, λόγω υποστελέχωσης της οικείας Διεύθυνσης του Δήμου και απουσίας προσωπικού με εξειδίκευση σε παρόμοιες αποκαταστάσεις-ενισχύσεις κτιριακών συγκροτημάτων, την ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη - έμπειρο Πολιτικό Μηχανικό, της Μελέτης Επισκευής και Ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του σχολικού κτηρίου.

Εν τω μεταξύ, προκειμένου να γίνει άρση του επικινδύνου και να δοθούν οι αίθουσες σε χρήση και να διασφαλιστεί η αποφυγή ανάλογων συμβάντων, προτάθηκε η καθαίρεση όλων των σαθρών οροφοκονιαμάτων από όλες τις αίθουσες, ώστε μετά την αποκάλυψη να μπορέσει ο Πολιτικός Μηχανικός να εκτιμήσει το εύρος του προβλήματος και να προτείνει τα μέτρα άμεσης προστασίας για την επαναλειτουργία του σχολείου μέχρι την ολοκλήρωση της στατικής μελέτης.

Παρά το γεγονός ότι ευρισκόμασταν εντός της Πασχαλινής περιόδου, ανατέθηκε η καθαίρεση των οροφοκονιαμάτων από όλες ανεξαιρέτως τις οροφές του επιπέδου α΄ σε τοπικό συνεργείο, που ολοκλήρωσε εγκαίρως τις εργασίες καθαίρεσης και της απομάκρυνσης των προϊόντων καθαιρέσεως την Τρίτη του Πάσχα, οπότε και αφίχθη ο έμπειρος σε στατικές μελέτες Πολιτικός Μηχανικός κ. Βασίλειος Κασίμης (Αρ. Μητρ. ΤΕΕ 101956).

Βάσει της από 18.4.2023 Τεχνικής Έκθεσης Αυτοψίας του ως άνω Πολιτικού Μηχανικού (γ΄ σχετικό), διαπιστώθηκε ότι το κτήριο είναι μία κατασκευή καλής ποιότητας, χαρακτηριστικό δείγμα του μοντερνισμού της περιόδου του μεσοπολέμου, ενώ οι βλάβες που διαπιστώθηκαν είναι τοπικού χαρακτήρα και δεν επηρεάζουν την ευστάθεια της κατασκευής, ούτε παρατηρήθηκαν σημαντικές βλάβες λόγω σεισμικών δράσεων, ούτε βλάβες που να σχετίζονται με το έδαφος θεμελίωσης ή με αστοχία των θεμελίων κατασκευής. Πρότεινε δε, για την ασφαλή χρησιμοποίηση του σχολικού κτηρίου μέχρι το πέρας της τρέχουσας χρονιάς, να καλυφθούν οι οροφές του επιπέδου Α΄ με γυψοσανίδα σε κατάλληλο μεταλλικό σκελετό, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε πτώση θραύσματος στους χρήστες του χώρου και να καθαιρεθούν τα αποκολλημένα επιχρίσματα από την οροφή εξωτερικού κλιμακοστασίου.

Αμέσως ανατέθηκε σε τοπικό συνεργείο η κάλυψη όλων των οροφών του επιπέδου α΄ με γυψοσανίδα σε κατάλληλο μεταλλικό σκελετό, καθώς και σε έτερο συνεργείο η καθαίρεση των αποκολλημένων επιχρισμάτων της οροφής της κλίμακας, κατά τα υποδειχθέντα. Υπερβάλλοντας εαυτούς, τα μέλη των συνεργείων, περιλαμβανομένου του ηλεκτρολόγου, που εργάσθηκε στην απεγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων εκ των οροφών και την εκ νέου εγκατάσταση αυτών και του υδραυλικού, κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους εγκαίρως, για να επιληφθούν τα συνεργεία καθαρισμού, που μπόρεσαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ετοιμάσουν τις αίθουσες προς χρήση.

Ήδη σήμερα με το δ΄ σχετικό, ο ως άνω Πολιτικός Μηχανικός βεβαιώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες που πρότεινε ως απαιτούμενες και το σχολικό κτήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, όταν θα ξεκινήσουν οι εργασίες που θα προκύψουν από τις Μελέτες Επισκευής και Ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του κτηρίου, καθώς και από τις Αρχιτεκτονικές Μελέτες με σκοπό την πλήρη ανακαίνιση του.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τις Υπηρεσίες του Δήμου και ειδικά τους εργολάβους και τους εργαζομένους όλων των συνεργείων που απασχολήθηκαν στις παραπάνω εργασίες εντός του ασφυκτικού πλαισίου της εορταστικής περιόδου και να δώσω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αφού αποδεδειγμένα, όσοι πράγματι νοιάζονται για το καλό του νησιού μας και των ανθρώπων του, μπορούν να συνεργαστούν με άριστα αποτελέσματα.

Με τιμή,

Ιωάννης Α. Αντωνέλλος

Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΕΠΑΛ ΚΟΡΘΙΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet