ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ: Φροντίδα στα γαϊδουράκια και στα αλογάκια...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ ANIMAL ACTION GREECE

ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ 23-26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Στις 23 - 26 Μαρτίου 2023 η ομάδα Φροντίδας Ιπποειδών της Animal Action Greece πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στο νησί της Άνδρου, προκειμένου να παράσχει τις υπηρεσίες της στα ιπποειδή του νησιού σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου.

Tο Πρόγραμμα Φροντίδας Ιπποειδών προσφέρει εξειδικευμένες κτηνιατρικές, οδοντιατρικές και πεταλωτικές υπηρεσίες στα ιπποειδή εργασίας, καθώς και επιτόπου ενημέρωση και εκπαίδευση των ιδιοκτητών τους (ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν πότε πρέπει να καλούν τον κτηνίατρο, πότε μπορούν να δράσουν μόνοι τους και ποιός είναι ο σωστός τρόπος διατροφής και περιποίησης των ζώων τους, με ό,τι αυτό περιλαμβάνει, με στόχο να βελτιώνεται συνεχώς το επίπεδο ευζωίας των ζώων).

Ο κτηνίατρος Κώστας Όκκας, ο τεχνικός δοντιών ιπποειδών Άλκης Γκέσκος και ο πεταλωτής Τάσος Σκύλλας προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε 84 ιπποειδή της Άνδρου (38 γαϊδουράκια, 28 άλογα και 18 μουλάρια).

Ο τεχνικός δοντιών ιπποειδών προσέφερε οδοντιατρική φροντίδα στην πλειοψηφία των ζώων λιμάροντας τις αιχμηρές οδοντικές ακίδες και τα άγκιστρα, που σχηματίζονται και δυσκολεύουν τη μάσηση, ενώ αντιμετώπισε μεμονωμένα και πιο σύνθετα περιστατικά. Τα περισσότερα ιπποειδή χρειάστηκαν εξονυχισμό, ενώ τεράστιας σημασίας ήταν ο εξονυχισμός έξι γαϊδουριών με υπερμεγέθεις παραμορφωμένες οπλές, που έπασχαν από χρόνια ενδονυχίτιδα, καθώς οι οπλές τους επανήλθαν στο φυσιολογικό σχήμα και μήκος και τα ζώα ξαναπερπάτησαν φυσιολογικά με ανακούφιση, μετά και τη χρήση αναλγητικών φαρμάκων. Σε όλους τους ιδιοκτήτες δόθηκαν κτηνιατρικές οδηγίες για τη σωστή διατροφή, την περιποίηση των τραυμάτων και των γενικότερων προβλημάτων υγείας των ζώων τους, καθώς και για την εφαρμογή των κατάλληλων προγραμμάτων αποπαρασιτισμού και εμβολιασμού.

Η δράση περιλάμβανε ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα, λόγω της μεγάλης έκτασης και της γεωμορφολογίας του νησιού, προκειμένου η ομάδα να προλάβει να φροντίσει τόσο μεγάλο αριθμό ζώων σε 25 χωριά, μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Ο Δήμος μας συνέβαλε επίσης στην δωρεάν παροχή καυσίμων. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια των τοπικών οργανωτών του νησιού, Julia Joyce και Πέτρου Βασιλειάδη, που οργάνωσαν την επίσκεψη σε συνεργασία με την κτηνίατρο Ελίζα Γκέσκου, Συντονίστρια του Προγράμματος Φροντίδας Ιπποειδών της Animal Action Greece, και συνόδευσαν την ομάδα σε όλη τη διάρκεια της εργασίας της στο νησί. Θερμές ευχαριστίες στην ακτοπλοϊκή εταιρεία Fast Ferries, που με ευαισθησία προσέφερε για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στην ομάδα και στους χορηγούς, που διευκόλυναν την παραμονή της ομάδας στην Άνδρο. Ευχαριστούμε τον κ. Κοκκίνη, που προσέφερε τη φιλοξενία στο Galaxy Hotel, τις επιχειρήσεις εστίασης «Σταμάτης» στο Μπατσί, «Σιγάλας Γιώργος, Καραβοστάσι» στο Γαύριο και «Νενές Γιάννης, Σουβλάκια» στο Γαύριο για τα γεύματα που προσέφεραν στην ομάδα. Η συμμετοχή του Δήμου Άνδρου, καθώς και όλων των χορηγών καταδεικνύει την ευαισθητοποιημένη αντίληψη σε θέματα ευζωίας των ζώων και είναι βασική για τη συνέχιση τέτοιων δράσεων.

 

 

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet