Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο εκπαιδευτικός κύκλος του κόμποστ στο Κόρθι.

Με έναν εμπεριστατωμένο απολογισμό του πρώτου κύκλου της μονάδας κομποστοποίησης και με την απονομή της πιστοποίησης στους 10 μαθητευόμενους - επί πληρωμή - σε αυτήν έκλεισε ο κύκλος της εγκατάστασης και εκπαίδευσης, εξοικείωσης και συμμετοχής, στην όλη διαδικασία στην περιοχή του Κορθίου. Η μονάδα κομποστοποίησης εγκαταστάθηκε στον ευρύτερο χώρο του βιολογικού καθαρισμού στον Όρμο Κορθίου. Χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, την έτρεξε από την αρχή μέχρι το τέλος το ΕΜΠ και ο καθηγητής Λιβιεράτος, που είχε και την ευθύνη του προγράμματος. Εκπαίδευσε σε 2 εξάμηνα 10 εργαζόμενους επί πληρωμή. Και θα απασχολήσει σε πλήρη απασχόληση τρεις που θα προσληφθούν από τον Δήμο Άνδρο, στον οποίο και δωρήθηκε μετά την ολοκλήρωση της. Παρόντες στον απολογισμό και στις πιστοποιήσεις που έγιναν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου "Γιάννης Γλυνός" του Όρμου 50 κάτοικοι που συμμετείχαν ή ενδιαφέρθηκαν άμεσα για το πρόγραμμα...   

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από τον καθηγητή Λιβιεράτο η κοινή γνώμη στο Κόρθι αποδέχτηκε σε συντριπτική πλειοψηφία τη νέα εγκατάσταση και σε πολύ μεγάλη πλειοψηφία αποδέχτηκε τα προϊόντα της κομποστοποίησης. Ειδικότερα το 70% βλέπει με πολύ θετική ματιά την μονάδα, το 25% θετικά, ενώ αδιάφορο είναι μόνο το 5%. Αρνητικές απόψεις δεν καταγράφηκαν. Επίσης το 60% θα πάρει κόμποστ από την μονάδα για να το χρησιμοποιήσει στους κήπους και στους αγρούς του. Το 40% ήταν διστακτικό στην χρήση του. Η διαφορά αυτή είναι η απόσταση που έχουν να γεφυρώσουν οι 10 πιστοποιημένοι μαθητεύσαντες στην μονάδα, που θα είναι οι διάμεσοι ανάμεσα στη νέα τεχνολογία και στην κοινωνία.

Στη συνέχεια ένας ακόμα καθηγητής του ΕΜΠ κλήθηκε να συνεισφέρει με τις γνώσεις του για την χρησιμότητα εμπλουτισμού του χώματος των καλλιεργειών με κόμποστ και προϊόντα βιολογικών επεξεργασιών. Αν σκεφτούμε πως για να εμπλουτιστεί χώμα ενός εκατοστού, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση χρειάζονται 3.000 χρόνια, ενώ με την ανθρώπινη παρέμβαση και τον εμπλουτισμό με λιπάσματα ή με προϊόντα βιολογικής επεξεργασίας χρειάζονται μήνες γίνεται κατανοητό πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση του ανθρώπου. Και πόσο σπουδαίος είναι ο εμπλουτισμός με κόμποστ και άλλων αντίστοιχων βιολογικών επεξεργασιών. Το υπόδειγμα του Ισραήλ που μετέτρεψε μέσα σε 10-15 χρόνια την έρημα σε καλλιεργήσιμη γη αναφέρθηκε ως παράδειγμα προς μίμηση.  

Ακολούθως ο δήμαρχος εξήγησε για το "ταξίδι" της γνώσης και της εφαρμογής της τεχνολογίας της κομποστοποίησης με την νέα πρωτοποριακή μονάδα μικρής κλίμακας στο Κόρθι σε διάφορα συνέδρια και σεμινάρια ανά την Ελλάδα, αλλά και διεθνείς συνδιασκέψεις (διεθνής διάσκεψη Κύθηρων κλπ). Το "ταξίδι" στην κοινωνία του Κορθίου που γνώρισε από κοντά την εφαρμογή. Αλλά και στο πολιτικό "ταξίδι" από τις πολιτικές αντιδράσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης για την αρχική εγκατάσταση που είχε προγραμματιστεί στο Γαύριο, αλλά η πάντα οπισθοδρομική και αρνητική αντιπολίτευση (αντιπολίτευση στιλ Τσίπρα) έμπλεη από άγνοια και προκαταλήψεις δημιούργησε θέμα. Έτσι, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, προς αποφυγή περαιτέρω αντιπαραθέσεων, μετεφέρθηκε η χρηματοδότηση, η εγκατάσταση, η χρηματοδοτούμενη εκπαίδευση και η λειτουργία της μονάδας στον Όρμο προς όφελος του Κορθίου.

Να σημειώσουμε πως η Χώρα έχει ήδη αντίστοιχη εγκατάσταση με χορηγία ιδιώτη. Μάλιστα μόλις 100 μέτρα απόσταση από την οργανωμένη παραλία στο Παραπόρτι χωρίς καμία ενόχληση στους λουόμενους και καμία επιβάρυνση περιβάλλον. Κι να προσθέσουμε πως από η ηγεσία της αντιπολίτευσης για μια ακόμα φορά απουσίαζε από μια παραγωγική συγκέντρωση για το νησί. Εξαίρεση μόνο ένας δημοτικός σύμβουλος - από τους τρεις - που έχει η αντιπολίτευση στο Κόρθι προσήλθε, προς τιμή του, στην τελική ενημέρωση. 

Ακολούθως οι συντελεστές του έργου απένειμαν τις πιστοποιήσεις στους 10 εκπαιδευθέντες της περιοχής.

Βγήκε η σχετική αναμνηστική φωτογραφία συντελεστών και πιστοποιούμενων.

Και προσήλθαν οι περισσότεροι να πάρουν δωρεάν και σε κατάλληλη συσκευασία σακουλάκια κόμποστ των 6 λίτρων το καθένα. Και πήραν μέχρι εξαντλήσεως τους...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet