ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ Νο 3: Στα όρια της εφέτος η Άνδρος

 

Προτελευταίο στάδιο η μεταφορά με υδροφόρες νερού σε δεξαμενές περιοχών που έχουν μειωθεί ή στερέψει οι γεωτρήσεις και τα επιφανειακά νερά τους. Επόμενο η... αφαλάτωση! Το νησί εκπέμπει SOS για την άσκοπη χρήση πόσιμου νερού...

Το τηλέφωνο χτύπησε το μεσημέρι της Δευτέρας. Ήταν μηχανικός αρμόδιος για την ύδρευση στο νησί, που τρέχει και δεν φτάνει αυτές τις δύσκολες μέρες που η γη στεγνώνει και τα νερά λιγοστεύουν. Είχε διαβάσει τις προηγούμενες αναρτήσεις μας για τα νερά κι ήθελε να μάς πληροφορήσει σχετικά με την κατάσταση. Τον ακούσαμε με ιδιαίτερη προσοχή. Και του ζητήσαμε ένα σημείωμα με τις επισημάνσεις του για τους αναγνώστες του Εν Άνδρω. Χτες βράδυ έστειλε το παρακάτω λίαν ανησυχητικό ραπόρτο:

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Η σημερινή κατάσταση σε όλο το νησί είναι οριακή. Όμως ο κόσμος συνηθισμένος από την εποχή που τα νερά έτρεχαν άφθονα εξακολουθεί να συμπεριφέρεται όπως πριν. Ο Δήμος τα τελευταία χρόνια διόρθωσε και συντήρησε όλες τις υποδομές (γεωτρήσεις, δίκτυα, δεξαμενές). Όμως, ενώ οι υποδομές βελτιώθηκαν με έργα που έγιναν σε όλο το νησί (εκσυγχρονισμός μηχανημάτων γεώτρησης, νέα δίκτυα, καθαρισμός και αυτοματοποίηση δεξαμενών κλπ) και μπήκε και η τηλεμετρία, η οποία ελέγχει όλες τις δεξαμενές (στάθμη, απώλειες, κλπ) έχουμε πλέον έλλειψη νερού!!! Βελτιώσαμε όλες τις υποδομές, αλλά πλέον δεν έχουμε επάρκεια νερού!!! 

Η έλλειψη βροχοπτώσεων και χιονιού τον χειμώνα που πέρασε, οδηγεί αυτό το καλοκαίρι σε έντονα φαινόμενα λειψυδρίας, που έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται, με αποτέλεσμα τη μείωση, που μπορεί να φθάνει και στο μηδέν, στην παροχή πολλών γεωτρήσεων.

Τελευταίο παράδειγμα η περιοχή Βακόνι, που έμεινε χωρίς νερό μερικές μέρες μέχρι να βρεθεί έκτακτη λύση μεταφοράς νερού με νέο αγωγό από τα επιφανειακά νερά των Μενητων. Το ίδιο παρατηρείται σε πλήθος άλλων γεωτρήσεων σε όλο το νησί, όπως  προκύπτει από την τηλεμετρία, που είναι σε πλήρη λειτουργία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το πηγάδι της Αβύσσου, από όπου υδρεύεται η Χώρα, το οποίο σήμερα αρχές Ιουλίου έχει στάθμη 40εκ. χαμηλότερη (3,90μ εφέτος έναντι 4,30μ πέρσι) με την ίδια ημερομηνία πέρυσι.
Για να καταλάβετε πέρυσι η ελάχιστη στάθμη του πηγαδιού έφτασε 2,65μ. στο τέλος Αυγούστου. Ο κίνδυνος φέτος, αν η στάθμη πέσει κάτω από  τα 2,00μ. εφέτος, είναι να αρχίσει υφαλμύρωση του νερού, λόγω εισροής θαλασσίου ύδατος στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, καθιστώντας πλέον το νερό ακατάλληλο για οικιακή χρήση.

Για την Χώρα έχει προταθεί από πέρυσι στον Δήμο Άνδρου να γίνει σχετική μελέτη για την μεταφορά νερού από τις Εβρουσιές με ένα νέο δίκτυο ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη στην κατανάλωση της Χώρας.

Συμπερασματικά, πρέπει να ελεγχθεί αυστηρά η κατασπατάληση νερού και ο ουσιαστικός περιορισμός της χρήσης του για άρδευση. Για τον λόγο αυτό όλοι πρέπει να προσέξουμε κι ο Δήμος να ελέγχει συστηματικά γιατί άλλο νερό δεν έχει.
Για την άρδευση, ειδικότερα, μπορεί  να αξιοποιηθεί το νερό που σήμερα,  μετά την επεξεργασία στον βιολογικό καθαρισμό καταλήγει στην θάλασσα, με ένα επείγον έργο τριτοβάθμιας επεξεργασίας του και μεταφορά του με βυτιοφόρα σε υφιστάμενές δεξαμενές άρδευσης σε διάφορα σημεία του νησιού, ώστε να μην χρησιμοποιείται το πόσιμο νερό της ύδρευσης για άρδευση.

Τέλος, με δεδομένη αυτή την δύσκολη κατάσταση της λειψυδρίας των τελευταίων χρόνων στις Κυκλάδες, την οικιστική αύξηση, αλλά και του τουρισμού, είναι καιρός να σκεφθεί και η Άνδρος τη λύση της αφαλάτωσης, που ήδη κυριαρχεί σε πολλά άλλα νησιά. Μοιάζει οξύμωρο σε ένα νησί που ξεχωρίζει για τα νερά του να καταλήγει να σκέφτεται την αφαλάτωση, αλλά η λειψυδρία που χτυπά τις Κυκλάδες και την Άνδρο δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την ύδρευση σε πάρα πολλές περιοχές.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Εντωμεταξυ τα νερά των βροχών καταλήγουν στην θάλασσα, για φράγμα ούτε λόγος, αλλά θα πληρώνουμε την τεμακ να κάνει αφαλατωση.
Η θα πρέπει να μπει πλαφόν στις οικοδομές και στις άδειες για πισίνες, η σε λίγο θα εισχωρήσει η θάλασσα σε όλες τις λεκάνες γλυκού νερού, και ύστερα το προβλημα δεν αντιστρέφεται!
Αν ο δήμαρχος παραμείνει στην θέση του για ακόμα 4 χρόνια, θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρα με το ζήτημα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Tα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα γράφεις ΑΝDREAS: Ο τουρισμός καλός γι'αυτούς που κερδίζουν από αυτόν και για τους πολλούς-υπολοίπους φέρνει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα.Καλό το χρήμα που έρχεται στο νησί αλλά αν η ποιότητα της ζωής των μονίμων διασαλεύεται καθημερινά τότε γίνεται ''χτικιό''.

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα καλά τα παλικάρια πριν πεινάσουμε μαγειρεύουν.Ολοι οι δήμαρχοι που πέρασαν μέχρι σήμερα δυστυχώς σύμφωνα με την παροιμία δεν ήταν καλά παιδιά και δεν αγάπησαν τον τόπο που υπηρετούσαν και αυτό γιατί μια ζωή κλέβανε τα ποτιστικά νερά αντί να έχουν όραμα και να βλέπουν μακριά τους ενδιέφεραν οι προσωρινές λύσεις και οι ψήφοι που θα χάναμε. Αντί λοιπόν να κάνουν μια ωραία μελέτη να δημιουργήσουν φράγματα και να μαζεύουν όλα τα νερά του χειμώνα και έτσι να λύσουν το πρόβλημα εξαρχής ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα σκέφτονται μαλακίες για αφαλάτωση κλπ.μηπως αυτά δεν κοστίζουν .έλεος πια γι'αυτό τους λένε ζαβοανδριωτες.????έχουν ρουφήξει όλες τις πηγές από την βάση τους με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα τοπία και αυτοί βάζουν τηλεμετρησεις αηδιες και ξεράσματα.απλως τρώνε λεφτά χωρίς αποτέλεσμα το πρόβλημα δεν έχει λυθεί .θα βγει επιτέλους κανένας σοβαρός!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μήπως να φτιάξουμε επιτέλους φράγμα/τα μπας και δεν πάνε τα νερά χαμένα στη θάλασσα?

This comment was minimized by the moderator on the site

μήπως να σκεφτεί η πολεοδομία την προσωρινή διακοπή όλων των αδειών οικοδομής στο νησί, αφού το νερό δεν επαρκεί. Η επιπλέον οικιστική ανάπτυξη απαιτεί υποδομές, οι οποίες δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν. Επίσης κάτι πρέπει να γίνει με τα σπίτια & τα ξενοδοχεία που έχουν πισίνες. Δεν μπορεί να απαιτούμε από τους πολλούς να κάνουν οικονομία στο νερό και μερικοί να διοχετεύουν το πόσιμο νερό στις πισίνες για αναψυχή. Και κάτι τελευταίο: ο τουρισμός είναι καλός γι' αυτούς που ασχολούνται με τον τουρισμό, για τους υπόλοιπους είναι μαρτύριο!!!!