ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Υπάρχει ευθύνη και πολιτών για τα κλαδιά στους δρόμους

 

Κύριε διαχειριστά του Εν Άνδρω,

μετά από δημοσιεύσεις συναδέλφων επαγγελματιών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στους δρόμους σχετικά με τα κλαδιά των δέντρων που ενοχλούν θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ την δυσφορία μου για την κατάσταση αυτή. Αλλά και τον προβληματισμό μου σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος. Τι εννοώ; Υπάρχει οδικό επαρχιακό δίκτυο και δημοτικό δίκτυο. Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες και στους δύο φορείς. Όμως υπάρχει και κάτι άλλο: υπάρχει και η ιδιωτική ευθύνη. Όλοι οι δρόμοι εφάπτονται σε ιδιοκτησίες είτε σε επαρχιακή είτε σε δημοτική οδό. Τι γίνεται σε περίπτωση που τα δέντρα και οι θάμνοι είναι ιδιωτικά;

Θα σας θυμίσω λοιπόν την περιπέτεια που είχε ο ΣΕΔΑ το 2021 όταν μετά από καταγγελία ιδιώτη κατέληξε στο δικαστήριο με το επιχείρημα πως κατέστρεψε δέντρο που ήταν εντός τίς οικίας τις τα κλαδιά έβγαιναν στο δρόμο και ενοχλούσαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Υπόψιν ότι ο ΣΕΔΑ έκοψε τα κλαδιά που ενοχλούσαν, όχι όλο το δέντρο. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης ζητούσε και αποζημίωση.

Υπάρχει και η περίπτωση των κατοίκων που φυτεύουν καλλωπιστικά φυτά έξω από τον περίβολο των σπιτιών τους και θεωρούν ότι πρέπει να τα προστατεύουν κιόλας. Θα σας αναφέρω ότι πριν τριάμισι χρόνια όταν είχαμε πάει να καθαρίσουμε χαντάκια και δέντρα με μηχανήματα του Δήμου σε χωριά τις περιοχής μας ανακάλυψα την «οικολογική συνείδηση» των πολιτών της περιοχής, καθώς μας κατηγορούσαν ότι καταστρέφουμε το πράσινο και διαταράσσουμε το οικοσύστημα!!!

Να πω επίσης ότι τα κλαδιά που κόβαμε αφορούσαν τις ιδιοκτησίες των ίδιων και δεν μας επέτρεπαν να ρίξουμε τα κλαδιά μέσα στις ιδιοκτησίες τους. Υπόψη πως επρόκειτο για αγροτεμάχια όχι οικίες. Αναγκαστήκαμε αν και εθελοντές να τους τα πάμε εμείς στη χωματερή!

Τέλος πάντων η συζήτηση είναι πάαααααρα πολύ μεγάλη. Εκείνο που θέλω να πω είναι ας αναλογιστούμε όλοι τίς ευθύνες μας. Γιατί δεν μας φταίνε πάντα οι άλλοι Συγνώμη αν σας κούρασα αλλά αυτή είναι και η δική μου άποψη.

Δημήτρης Χαζάπης

Εργαζόμενος στην καθαριότητα στον Δήμο Άνδρου και εθελοντής του ΣΕΔΑ

ΥΓ Σας στέλνω και μερικές φωτογραφίες για να δείτε το μέγεθος της κατάστασης. Και αυτές αφορούν μια περιοχή του νησιού μας. Φανταστείτε τι υπάρχει στο υπόλοιπο.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κατα βάση έχετε απόλυτο δίκιο. Ομως εδω και ενα μηνα αναζητώ ανθρωπο στο νησι που να μπορει να κλαδέψει τα δένδρα και να καθαρίσει το οικόπεδο μου απο τα ξερόχορτα και δεν βρισκω. Αυτοι που έκαναν μεχρι περυσι αυτη τη δουλεια φέτος ή δεν απαντούν στα τηλέφωνα ή λένε πως δεν καθαρίζουν πλέον κήπους και οικόπεδα. Και ο κίνδυνος πυρκαγιάς ελλοχεύει.... δεκτή η βοήθεια απο όποιον φίλο αναγνώστη αν γνωρίζει κάποιον