Κυπριανός Παπαϊωάννου: Η Άνδρος, η Κύπρος, η Αγία Μαρίνα και η τραγωδία των Τεμπών...

ίδ 

Ο μητροπολίτης Σύρου - Άνδρου - Τήνου - Μυκόνου Δωρόθεος ΙΙ παρακολουθεί προσεκτικά κάτι που δείχνει ο πατέρας-Χριστόδουλος Παπαϊωάννου στο κινητό του.

Κι όμως η Άνδρος είχε μια απώλεια ενός νέου που την αγάπησε, άδολα και ειλικρινά από τα βάθη της καρδιάς του, στην τραγωδία των Τεμπών. Πολλοί δεν τον ξέραμε μέχρι τη λειτουργία της Αγίας Μαρίνας όταν ο μητροπολίτης Δωρόθεος ΙΙ στη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε το όνομα του: Κυπριανός Παπαϊωάννου. Ο Κυπριανός είχε χριστεί ιεροψάλτης στην Άνδρο πέρσι, στην γιορτή του μοναστηριού της Αγίας Μαρίνας. Ήταν μια μέρα συγκινητική για τον 23χρονο τελειόφοιτο της Νομικής Θεσσαλονίκης. Ήταν μια μέρα που χάραξε την σύντομη ζωή του.  

Ο νεαρός Κυπριανός - με όλη την οικογένεια του - ανήκε στην ομάδα των τακτικών Κυπρίων επισκεπτών του μοναστηριού της Αγίας Μαρίνας στ' Αποίκια. Ο πατέρας του ο παπα-Χριστόδουλος Παπαϊωάννου γιος κι αυτός Κύπριου ιερέα, του παπα-Γιάννη, είχε συνδέσει εδώ και αρκετά χρόνια τη ζωή του με το μοναστήρι της Άνδρου. Το στήριζε. Ήταν τακτικός επισκέπτης και συνεισέφερε σε αυτό. Έτσι, τι πιο ωραίο ο γιός του ο Κυπριανός, ένα από τα πέντε αγόρια του, που σπούδαζε Νομική στη Θεσσαλονίκη κι αγαπούσε την Άνδρο και το μοναστήρι της να χριστεί ιεροψάλτης από τον μητροπολίτη Δωρόθεο πέρσι στις 17/7/2022 στην Αγία Μαρίνα μετά το τέλος της λειτουργίας.

Η μέρα που ο Κυπριανός μαζί με άλλους δύο νέους χρίστηκαν ιεροψάλτες στην Αγία Μαρίνα από τον μητροπολίτη. Ήταν 17/7/2022...

Όμως άλλες οι βουλές των ανθρώπων κι άλλες οι βουλές των θεών, που έλεγαν και οι πάντα επίκαιροι αρχαίοι. Τα σχέδια του νέου και αγγελικά πανέμορφου παλληκαριού από την μεγαλόνησο Κύπρο και με αναφορά την Άνδρο ήταν διαφορετικά από αυτά της άτυχης μοίρας. Έτσι ο Κυπριανός επιβιβάστηκε εκείνο το τραγικό βράδυ του Φλεβάρη στο μοιραίο βαγόνι για Θεσσαλονίκη. Επέστρεφε για το τέλος των σπουδών του με την αμαξοστοιχία που πέρασε λίγο μετά τις 11 το βράδυ από την Λάρισα. Δεν άκουσε ποτέ μάλλον την μοιραία φράση του τραγικού μηχανοδηγού που είπε χωρίς πολύ σκέψη: "πάμε κι όπου βγει"! Και το όπου βγει, ήταν η τελευταία αναφορά πριν την μοιραία σύγκρουση στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς! Ανάμεσα τους και ο Κυπριανός της Κύπρου και της Άνδρου. 

Ο τραγικός πατέρας, ο παπά-Χριστόδουλος, και όλη η οικογένεια του συγκλονίστηκαν με την απώλεια του. Το σοκ ήταν μεγάλο για όλη την στενά δεμένη οικογένεια. Όπως, μεγάλη ήταν η τεράστια συγκίνηση για το βάρος της απώλειας των νέων. Μια απώλεια και πόνο  που βίωσε ο ελληνισμός της Ελλάδας, της Κύπρου και της Άνδρου (γιατί γιός όλων αυτών ήταν ο 23χρόνος Κυπριανός). Αλλά και μέσα στην άγρια πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε με πρωτοβουλία πολιτικών και μιντιακών "εισαγγελέων", που δεν σεβάστηκαν την σιωπή των νεκρών κι επιδόθηκαν αμέσως σε τηλεοπτικές και φεϊσμπουκικές δίκες και καταδίκες. 

Ο νεαρός Κυπριανός στην είσοδο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας την μέρα που χρίστηκε ιεροψάλτης...

Κάπου εκεί ξεχώρισε ο παπά-Χριστόδουλος. Εκεί ήταν που ορθώθηκε το μεγαλείο της πίστης και της ψυχής του ιερέα πατέρα. Ο παπά- Χριστόδουλος έδωσε μια μεγαλόψυχη "συγχώρεση σε όσους έφταιγαν για το δυστύχημα". Και σιώπησε. Οι κρίσεις ανήκαν στην δικαιοσύνη. Αυτός και η οικογένεια του δήλωσαν πιστοί στα κελεύσματα της χριστιανικής πίστης. Αρνήθηκαν να δουν τον Κυπριανό σαν μια απώλεια. Είδαν το πέρασμα του στο επέκεινα σαν πέρασμα στην "αιώνια ζωή", όπως διδάσκει η χριστιανική πίστη. Έντυσαν τον γιό της Κύπρου και της Ελλάδας στα λευκά. Ντύθηκαν και οι ίδιοι στα λευκά και κήδευσαν τον αγαπημένο τους σαν να πήγαιναν σε γάμο.

Μιλώντας προχτές με τον πατέρα-Χριστόδουλο στη γιορτή του μοναστηριού της Αγίας Μαρίνας μου είπε με θλιμμένη φωνή: "πιστεύω πως το παιδί μου είναι στο επέκεινα του Θεού. Όμως κάποιες στιγμές η αίσθηση της απώλειας κυριαρχεί μέσα μου και η θλίψη με κυριεύει. Τότε ορθώνω το κεφάλι, κοιτώ μπροστά, κάνω την προσευχή μου και συνεχίζω. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια. Όλοι μαζί δεμένοι μπροστά σε ότι συνέβη." Κι ήταν αλήθεια. Ολόκληρη η οικογένεια ήταν παρούσα στην γιορτή της Αγίας Μαρίνας της Άνδρου, που έχει γίνει πια και η Αγία Μαρίνα της Κύπρου.

Ανάμεσα στους 200 προσκυνητές που ήρθαν εφέτος στη γιορτή της ήρθε ολόκληρη η οικογένεια του Κυπριανού (πατέρας, μητέρα, αδέλφια, ξαδέλφια και συγγενείς). Θα μπορούσαμε να πούμε πως Κύπρος ήρθε και ακούμπησε την αγάπη και την θλίψη της για τον γιό της στην αδελφή Άνδρο. Η οικογένεια του πατέρα Χριστόδουλου Παπαϊωάννου ακολουθώντας τα περσινά βήματα του Κυπριανού ήρθε στην Αγία Μαρίνα στ' Αποίκια. Και εκεί μπροστά στην Ωραία Πύλη, που χρίστηκε πέρσι ιεροψάλτης ο νεαρός Κυπριανός από τον μητροπολίτη Δωρόθεο. Εκεί εφέτος ο ίδιος μητροπολίτης συγκλονισμένος με σπασμένη από την συγκίνηση φωνή τέλεσε το μνημόσυνο του αδικοχαμένου νέου, που πήρε ένα βράδυ του Φλεβάρη του 2023 το μοιραίο τρένο "του πάμε κι όπου βγει"...

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ    

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet