ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ: Στην μεγάλη γιορτή έγινε και η ονοματοθεσία της οδού "Αρχιμανδρίτου Ευδοκίμου Φραγκουλάκη Ηγουμένου"!!!

Γιορτάστηκε κι εφέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα στο μοναστήρι της Παναχράντου και του Αγίου Παντελεήμονα στους Γερακώνες της Άνδρου. Το ξεχωριστό και ιδιαίτερα αγαπητό μοναστήρι της Άνδρου σημαιοστολισμένο υποδέχτηκε τους πολυπληθείς επισκέπτες για την "μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού" όπως την αποκάλεσε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Δωρόθεος ΙΙ, που χοροστάτησε και στη λειτουργία. 

Όμως η εφετινή λαμπρότητα πήρε μεγαλύτερη διάσταση καθώς με πρωτοβουλία του δημάρχου Άνδρου και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού έγινε ονοματοθεσία του νέου δρόμου που ολοκληρώθηκε πριν ένα χρόνο και δόθηκε το όνομα του κοσμαγάπητου ηγουμένου της Μονής αρχιμανδρίτη Ευδόκιμου Φραγκουλάκη. Του ανθρώπου που διέσωσε το μοναστήρι από την κατάρρευση και άνοιξε τον χωματόδρομο με δικά του χρήματα πριν δεκαετίες. Τώρα που ολοκληρώθηκε με την πλήρη τσιμεντόστρωση έγινε και η ονοματοθεσία.  

Στα ξεχωριστά της εφετινής χρονιάς και η χειροθεσία αναγνώστου (ψάλτη) του νεαρού Κωνσταντίνου από την ορεινή Κορινθία από τον αεικίνητο μητροπολίτη Δωρόθεο, που είναι παρόν σε όλες τις εορτές των μοναστηριών της Άνδρου.

Στην λειτουργία παρέστησαν όπως διακρίνονται και στην φωτογραφία ο δήμαρχος Άνδρου Δ. Λοτσάρης, ο έπαρχος Άνδρου Δ. Λάσκαρης, ο βουλευτής Κυκλάδων Φ. Φόρτωμας, η υποψηφία περιφερειακή σύμβουλος Ε. Βουτσινά-Μαλταμπέ, η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας Ι. Σαραβάνου και η αντιδήμαρχος Άνδρου Μ. Βενετίκη. 

 Ακόμα παρέστησαν τα σώματα ασφαλείας (Λιμενικό, Αστυνομία, Πυροσβεστική) και εκπρόσωπος της Εθνοφυλακής.

Πλήθος κατέκλυσε το μοναστήρι να ανάψει ένα κερί στον ιατρό άγιο Παντελεήμονα...

Μετά το τέλος της λειτουργίας στο καθιερωμένο σημείο του προαυλίου της Μονής κλήρος, επίσημοι και λαϊκοί άκουσαν τον μητροπολίτη σε έναν πραγματικά συγκινητικό λόγο που ξεκίνησε με την αναφορά στους δύο ηρωικούς πιλότους που έπεσαν κάνοντας το καθήκον τους προς την καιόμενη πατρίδα. Στη συνέχεια είπε δύο λόγια για τον ιατρό Άγιο Παντελεήμονα που αφιέρωσε την ζωή του στην θεραπεία του ανθρώπινου πόνου. 

Ακολούθως ο δήμαρχος Άνδρου μίλησε για την ονοματοθεσία του δρόμου Φάλικα - Μονή Παναχράντου προς μεγάλη συγκίνηση του 90χρονου Γέροντα Ευδόκιμου, που έζησε να δει το έργο ζωής του να αναγνωρίζεται από την πολιτεία, την εκκλησία και την κοινωνία της Άνδρου και της Ελλάδας. Ο δήμαρχος με ευγένεια και ειλικρίνεια αναγνώρισε το έργο του δρόμου ως έργο τριών δημάρχων. Το ξεκίνησε η δημαρχία Γιάννη Γλυνού που εκπόνησε την μελέτη και βρήκε την χρηματοδότηση για ένα μέρος του δρόμου. Το 40% έγινε με βάση την μελέτη επί δημαρχίας Θεοδόση Σουσούδη. Και ο δρόμος ολοκληρώθηκε, το 60%, επί δημαρχίας Λοτσάρη. Όπου έγινε και η ονοματοθεσία.

Στη συνέχεια ο μητροπολίτης κάλεσε τον δήμαρχο Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη και τον άρτι αφιχθέντα στην Μονή πρώην δήμαρχο Θεοδόση Σουσούδη να κάνουν μαζί τα αποκαλυπτήρια των πινακίδων του δρόμου. Μετά όλοι μαζί με προτροπή πάλι του μητροπολίτη έβγαλαν και τη σχετικά αναμνηστική φωτογραφία για την ιστορία της μέρας...

 Μαγείρεψε ο πατήρ Αέτιος για το καθιερωμένο γεύμα...

Ένα γεύμα εορταστικό - που παρατίθεται ετησίως - για όσους παρακάθονται μέχρι το τέλος η Μονή...

Για την ιστορία της μέρας: Χειροθετήθηκε από τον μητροπολίτη Δωρόθεο ο 17χρονος Κωνσταντίνος από την ορεινή Κορινθία. Από την περιοχή της λίμνης Δόξα στο Φενεό. Ο Κωνσταντίνος φοιτά στο εκκλησιαστικό λύκειο της Ριζαρείου Σχολής και τύχη αγαθή τον έφερε στο δρόμο της Μονής Παναχράντου. Συνδέθηκε με τους πατέρες κι έρχεται στο νησί τα τελευταία χρόνια. Έτσι αποφάσισε να χειροθετηθεί αναγνώστης  (ψάλτης) στην Άνδρο. Για την ώρα θέλει να τελειώσει το λύκειο και θα σκεφτεί τι θα κάνει. Πάντως θα είναι σχετικό με την εκκλησία στην οποία βρίσκεται κοντά από τριών ετών.

 

Να σημειώσουμε για όσους κατά καιρούς λένε ανόητες κουβέντες που δεν έχουν σχέση με την κοινωνία του νησιού πως το "Εν Άνδρω" ήταν και πάλι το μόνο σάιτ της Άνδρου που ήταν παρών και κάλυψε την λειτουργία (κάτι που κάνει κάθε χρόνο εδώ και 10ετία), αλλά και την τελετή της ονοματοθεσίας. 

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κρίμα το παιδί...