Η ύδρευση σε Άνδρο και Τήνο και ο κάποτε ξεχασμένος Ζαγανιάρης...
Η δεξαμενή αφαλάτωσης δίπλα στην υδατοδεξαμενή στο Μπατσί αξίας 500.000 ευρώ. Εγκαταστάθηκε εφέτος και έτσι το νερό στο Μπατσί δεν έχει πλέον άλατα και δεν χαλάει τις σωληνώσεις. Και είναι και πόσιμο. Ετοιμάζεται από το φθινόπωρο πλήρης αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Μπατσί αξίας 1.900.000 ευρώ.
Στην Άνδρο τα πράγματα μέχρι στιγμής εφέτος σχετικά με την ύδρευση είναι στα όρια, αλλά υπάρχει έλεγχος στα προβλήματα υδροδότησης. Παρά τις χιλιάδες των επισκεπτών που είναι στο νησί, παρά τις μεγάλες καταναλώσεις και πέρα από διακοπές ωρών για βλάβες εποχιακές λόγω των πιέσεων στα δίκτυα, η όλη κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Είμαστε ήδη στο μεγάλο δεκαήμερο της καλοκαιρινής αιχμής. Ο μέχρι στιγμής εκσυγχρονισμός δικτύων, αντλιοστασίων, δεξαμενών, νέων γεωτρήσεων και η διαχείριση που γίνεται μέσω της τηλεμετρίας στις δεξαμενές αποδίδει καρπούς. Μπορεί, λοιπόν, σε ορισμένα δίκτυα του νησιού η κατάσταση να είναι στο όριο, αλλά εξακολουθεί διαχειρίσιμη όπως λένε τα στοιχεία της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.
Πλήρης ανακατασκευή του αντλιοστασίου σε Χώρα (Άβυσσο) στη φωτογραφία. Ακόμα στις Στενιές. Επιπλέον 15 ηλεκτρονικών συστημάτων χλωρίωσης σε υδραγωγεία της περιοχής. Επιπρόσθετα, 5σταθμοί Μέτρησης Ποιότητας Νερού, σε Χώρα, Γαύριο, Κόρθι, Μπατσί. Όλα αυτά αξίας 770.000 ευρώ.
Αντιθέτως στην γειτονική Τήνο, παρά τις πολλές αφαλατώσεις που λειτουργούν, η κατάσταση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη. O εκσυγχρονισμός στα βασικά της ύδρευσης έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια κατά πως μάς πληροφορούν. Το δίκτυο έχει καταρρεύσει σε πολλά χωριά (Τριάνταρος, Πύργος κλπ). Βυτιοφόρα τρέχουν εκ των υστέρων να γεμίσουν άδειες, ανεπαρκείς και πολύ μικρές δεξαμενές χωριών (μόλις 150 ή 200 κυβικά!!!), που ξαφνικά έχουν μεγάλο καλοκαιρινό πληθυσμό. Το φράγμα και η λίμνη, που υδρεύει την πόλη, δεν έχουν ίχνος νερού. Μόνο λάσπη στον βυθό!!! Φίλοι αναγνώστες από την Τήνο μάς περιγράφουν μια ζοφερή κατάσταση στο νησί. Η δημοτική αρχή της Τήνου έχει βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο...
Αυτή ήταν η κατάσταση του αντλιοστασίου της Αβύσσου μέχρι το 2022. Με αυτή την εικόνα πορευτήκαμε την προηγούμενη 5ετία. Είχε να ανακατασκευαστεί δεκαετίες. Πόσο θα άντεχε αν δεν υπήρχε θέληση για έργο και δεν γίνονταν μελέτες και χρηματοδοτήσεις για να ανακατασκευαστεί πλήρως εφέτος;
Χτες Παρασκευή 4 Αυγούστου υπήρξε μέγα θέμα για την ύδρευση του νησιού στο δημοτικό συμβούλιο. Οι αφαλατώσεις δουλεύουν στο φουλ. Όμως η αποτυχία πρόβλεψης για υποδομές (σύγχρονες και συντηρημένες δεξαμενές, δίκτυα συνδεδεμένα με τις αφαλατώσεις, μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις χωρίς προβλέψεις κλπ) σε συνδυασμό με την ξηρασία που πλήττει όλες τις Κυκλάδες έχουν οδηγήσει το διπλανό νησί σε πλήρες αδιέξοδο. Κι ακόμα περιμένουν νέο μεγάλο κύμα επισκεπτών για την εορτή της Παναγίας.
Αυτή είναι η κατάσταση στα δύο γειτονικά νησιά. Και μέσα σε αυτήν την συγκυρία έρχεται το σημερινό δελτίο του Δήμου Άνδρου για πλήρη υδροδότηση του μέχρι χτες και επί χρόνια ξεχασμένου Ζαγανιάρη που αποτελεί ανακοίνωση ελπίδας.
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"
ΠΛΗΡΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΝ ΖΑΓΑΝΙΑΡΗ
Η νέα γεώτρηση που υδρεύει από εφέτος τον Ζαγανιάρη.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το πολυετές πρόβλημα ύδρευσης του Ζαγαναρίου αποτελεί πλέον παρελθόν. Τέθηκε σε λειτουργία η νέα γεώτρηση που έδωσε νέα σημαντική ποσότητα νερού στον οικισμό. Προηγήθηκε η χρηματοδότηση της δράσης, η εκπόνηση μελετών, η λήψη αδειών, η ανόρυξη της γεώτρησης, η ηλεκτροδότηση του σημείου, η προμήθεια και τοποθέτηση αντλητικού συγκροτήματος και η δημιουργία δικτύου για την σύνδεση με την δεξαμενή.
Είμαστε δε σε συνεχή εγρήγορση για την εξέλιξη της υδροδότησης του οικισμού. Συνεχίζουμε με έργα πνοής και βελτίωσης της καθημερινότητας από την μια άκρη του νησιού ως την άλλη. Χωρίς τοπικισμούς και μικρότητες αντιμετωπίζουμε το νησί ενιαία και λύνουμε προβλήματα ετών. Παρουσιάζουμε έργο μετρήσιμο και χειροπιαστό σε όλους.
Συνεχίζουμε για την Άνδρο που ονειρευόμαστε και μας αξίζει.
ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ