ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: Παραδοσιακός γάμος στο Συνετί - Παραδοσιακή φουρτάλια στη Μεσαριά
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΤΙ
Κυριακή βράδυ 13/8 στο Συνετί το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού διοργάνωσε την γιορτή του "παραδοσιακού γάμου", την οποία διοργανώνει εδώ και χρόνια. Η γιορτή αναφέρεται στον παραδοσιακό γάμο με τον τρόπο που αυτός συνέβαινε στα χρόνια του μεσοπολέμου στο χωριό. Το μουσείο τιμώντας τον ρόλο του πέρα από τον τρόπο ζωής στο χωριό τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα με τον "γάμο" προχώρησε ένα βήμα περισσότερο αναπαριστώντας ήθη, έθιμα, παραδόσεις μιας άλλης εποχής. Ευκαιρία να θυμηθούν όσοι ελάχιστοι ζουν και τα έζησαν και οι νεώτεροι που άκουσαν, αλλά ποτέ δεν είδαν.
Με βιολιά και με τραγούδια νύφη και γαμπρός ήρθαν κι έφυγαν δημιουργώντας αίσθηση κι αφήνοντας μια νότα νοσταλγίας, αλλά και μια νότα απορίας. Γιατί σε εκείνη την εποχή οι ρόλοι του ζευγαριού ήταν προκαθορισμένοι. Αυτό δημιουργούσε μια σταθερότητα στον θεσμό του γάμου. Και η τελετή του γάμου είχε χαρακτήρα επισημοποίησης εκείνης της σταθερότητας της αγροτικής κοινωνίας στην οποία αναφερόταν. Σήμερα πολλά πια έχουν αλλάξει σε έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο. Οι ρόλοι στα νέα ζευγάρια είναι μικτοί. Η ζωή είναι γρήγορα μεταβαλλόμενη. Ο κόσμος άνοιξε πολύ από την εποχή του παραδοσιακού γάμου. Ως εκ τούτου το όλο γεγονός της αναβίωσης έχει μια θεατρικότητα και μια ιστορικότητα στην αναπαράσταση του.
Πολλά στοιχεία της παράδοσης, όμως, ενυπάρχουν και στους σημερινούς γάμους που γίνονται στην Άνδρο, όπως, οι μουσικοί που συνοδεύουν τη νύφη στην εκκλησιά, οι χοροί και τα τραγούδια, που ακολουθούν τον γάμο σήμερα, η συμμετοχή των καλεσμένων στην γάμο, που ήταν, είναι και θα είναι γιορτή. Γιορτή ένωσης δύο ανθρώπων και γιορτή αναπαραγωγής της νέας ζωής, που θα δώσει συνέχεια στις κοινωνίες. Το στοιχείο αυτό ενυπήρχε στον παραδοσιακό γάμο κι ενυπάρχει και στους σημερινούς γάμους. Είναι το διαχρονικό στοιχείο της ένωσης και συνέχειας της ζωής...
Και η τελετή, αλλά και η γιορτή του παραδοσιακού γάμου στο Συνετί, αναπαριστάμενη από τους ίδιους τους κατοίκους αποτέλεσε μια μοναδική αναφορά σε όσα συνδέουν το χτες με το σήμερα. Η συμμετοχή των κατοίκων του χωριού ήταν πολύ μεγάλη τόσο ως συντελεστές στην αναπαράσταση της τελετής και της γιορτής όσο και ως συμμετέχοντες θεατές στα δρώμενα. Μια συμμετοχή που αν κρίνει κανείς από τον κόσμο που παραβρέθηκε ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια του χωριού κι έφερε στην γιορτή κόσμο από όλη την Άνδρο.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΥΡΤΑΛΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΡΙΑ
Το Σάββατο το βράδυ 12/8 ανάμεσα στα πολλά πανηγύρια που έγιναν στην Άνδρο, σε κάποια των οποίων ήδη αναφερθήκαμε, έγινε και η γιορτή της Φουρτάλιας στη Μεσαριά. Προλάβαμε και περάσαμε πριν αρχίσει η γιορτή για να φωτογραφίσουμε τουλάχιστον τις φουρτάλιες, που είναι παραδοσιακό φαγητό της Άνδρου και τους συντελεστές της. Την γιορτή διοργάνωσε ο σύλλογος της Μεσαριάς.
Η γιορτή της φουρτάλιας γνώρισε αρκετές περιπλανήσεις στην περιοχή πριν καταλήξει στη Μεσαριά. Θυμόμαστε πως ξεκίνησε από τα Φάλικα ως διαγωνισμός φουρτάλιας, πριν κατέβει από τους Γερακώνες στη Μεσαριά και γίνει γιορτή φουρτάλιας. Να ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τις φουρτάλιες, που ήταν ζεστές-ζεστές σε κουτιά που διατηρούν την θερμότητα. Άνοιξαν μόνο και μόνο για να φωτογραφήσουμε 6 από τα ταψιά που είχαν ετοιμαστεί.
Μια κοντινότερη λήψη βοηθά τον θεατή να δει το λαχταριστό περιεχόμενο: πατάτες, αυγά, λουκάνικα. Όλα αυτά ψημένα με μαστοριά...
Ο μάγειρας που επιμελήθηκε τις φουρτάλιες ήταν ο Κωνσταντίνος Καλογρίδης, από το Συνετί, που διατηρεί το εστιατόριο και κέτερινγκ στην Άνδρο. Ο ίδιος ξεκινούσε την ώρα που φτάσαμε κι έψηνε τα πρώτα σουβλάκια για τους θεατές που κατέφθαναν στην γιορτή.
Και να κλείσουμε την γαστρονομική περιήγηση στην γιορτή της Μεσαριάς με μια τεράστια πρασινοκόκκινη αγγουροντοματοσαλάτα με ελιές. Ότι πιο παραδοσιακό, δροσερό και εύγευστο για καλοκαίρι στην Ελλάδα, ευχόμενοι στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες "και του χρόνου"...
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"