ΒΑΦΤΙΣΗ: Από το βροχερό Εδιμβούργο στην βρεγμένη Άνδρο! Με αγάπη!...

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023. Αγία Βαρβάρα, Ρίβα Χώρας Άνδρου. Η πρώτη βροχή μετά από μήνες στην Άνδρο. Για μισή και πλέον ώρα έβρεξε αρκετά. Φτάσαμε στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στη Ρίβα με λίγα λεπτά καθυστέρηση. Ελπίζαμε στο κλασικό ελληνικό τέταρτο καθυστέρησης της έναρξης του μυστηρίου όμως λογαριάσαμε χωρίς το Εδιμβούργο! Ο Σταμάτης Τηνιακός από το Κόρθι με σπίτι στις Άνω Μένητες και η Χρύσα η γυναίκα του (εκ Θεσσαλονίκης) ζουν και εργάζονται χρόνια στο Εδιμβούργο. Κάτι που τους καθιστά ως προς το ωρολόγιο πρόγραμμα και λίγο Βρετανούς. 11 ήταν η βάφτιση 11 ξεκίνησαν. Βρετανοί στην ώρα, βρετανικός και ο καιρός, που με την ευκαιρία της βάφτισης έγινε βροχερός και βρετανικός εκείνο το πρωινό...

Φτάσαμε, μουσκίδι από την βροχή. Ως Έλληνες είχαμε αφήσει την ομπρέλα στο αυτοκίνητο! Η βάφτιση είχε ξεκινήσει. Έτσι μουσκίδι μπήκαμε στη σεμνή ιεροτελεστία. Ήμασταν η σουρεαλιστική νότα της τελετής. Ή, όπως σχολίασε ο Σταμάτης: "ήταν σα σκηνή από ταινία η μουσκεμένη είσοδος σου... Ξαφνικά ανοίγει ξαφνικά η πόρτα της εκκλησίας και μπαίνεις μουσκίδι από την βροχή. Μέχρι και το δερμάτινο σακίδιο έσταζε νερό..."  

Κάπως έτσι κινηματογραφικά και απρόοπτα φτάσαμε στην βάφτιση του γιού του Σταμάτη Τηνιακού. Το πως γνωρίσαμε τον Σταμάτη από το Εδιμβούργο ήταν κι αυτό κάπως κινηματογραφικό γεγονός. Εδώ και δύο χρόνια λαμβάναμε κατά καιρούς κάποια μηνύματα με λινκ για ειδήσεις που αναφέρονταν σε υποδομές σχετικές με την Άνδρο. Από τον προαστιακό και το λιμάνι της Ραφήνας μέχρι μια σειρά εγκρίσεων έργων στο νησί. Εδώ και κάτι μήνες πήραμε τηλέφωνο μέσω messenger να ευχαριστήσουμε τον αναγνώστη που έστελνε τακτικά ειδησεογραφία που αφορούσε το υπουργείο Υποδομών. Πιστεύαμε πως ήταν κάποιος μηχανικός σχετικός με έργα στο υπουργείο. 

Κι ανακαλύψαμε έναν ανδριώτη μηχανικό σχετικό με την πληροφορική... στο Εδιμβούργο της Σκωτίας!!! Η έκπληξη μεγάλη. Κι έγινε μεγαλύτερη καθώς αρχίσαμε να συζητάμε για το Εδιμβούργο που γνωρίσαμε το καλοκαίρι του 1984 και 1985 kai το μεγάλο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της πόλης. Μετά συζητήσαμε για την Άνδρο. Και μετά - όπως συμβαίνει στις ταινίες - γίναμε και φίλοι. Ξαφνικά βρεθήκαμε και γείτονες στην Άνδρο, όταν ο Σταμάτης αγόρασε ένα ωραίο παλιό σπίτι στις Άνω Μαίνητες. Ο κύκλος μιας διαδικτυακής γνωριμίας έκλεισε με διπλή πρόσκληση από τον Σταμάτη. Η μια για την βάφτιση του γιού του στην Αγία Βαρβάρα στη Ρίβα της Χώρας, η άλλη αργότερα στο Εδιμβούργο! Που μπορεί κανείς να πάει με το Εν Άνδρω;...   

Εδώ κλείνει η εξιστόρηση σχετικά με τον Σταμάτη, το Εδιμβούργο και την Άνδρο και πάμε στην βάφτιση του γιού του στην Άνδρο. Αν η γνωριμία με τον Σταμάτη είχε έντονο διαδικτυακό υπόβαθρο η βάφτιση του Κωσταντίνου - Ιωάννη ξεκίνησε με την μουσκεμένη εμφάνιση μας σαν σκηνή από αγγλική κωμωδία και κατέληξε σαν σκηνές από βρετανική ταινία. Πρωταγωνιστής ο μπέμπης Κωνσταντίνος - Ιωάννης που με απόλυτη βρετανική φλεγματικότητα παρακολούθησε όσα προηγήθηκαν τις κολυμπήθρας. Συμμετείχε με απόλυτη βρετανική αξιοπρέπεια στα της κολυμπήθρας και στα του χρίσματος του. Άφησε όλους έκπληκτους με την εντυπωσιακή ηρεμία του σε όλο το μυστήριο. 

Ο μικρός Κωνσταντίνος - Ιωάννης με το βρετανικό φλέγμα του απέδειξε πως το περιβάλλον επηρεάζει την συμπεριφορά. Θυμόμαστε κάποτε πριν πολλά χρόνια που βρεθήκαμε στην καθολική βάφτιση του Άντριου στο Μερσισάιντ του Λίβερπουλ. Εκεί ο Άντριου ήταν αντίστοιχα φλεγματικός. Όμως μια σημαντική λεπτομέρεια: ο Άντριου ήταν βρετανός και 5 χρονών, ο Κωνσταντίνος - Ιωάννης ήταν Έλληνας και μόλις 2 χρόνων. Κι εδώ υπήρχε και η διαδικασία της κολυμπήθρας. 

 

Επηρεάζει είπαμε το περιβάλλον. Όμως ο Κωνσταντίνος - Ιωάννης απέδειξε και τον ελληνικό χαρακτήρα του όταν πήγαν να τον ντύσουν. Ζεστάθηκε ο άνθρωπος. Όσο ήταν ντυμένος ή όταν τον έγδυναν ήταν ήρεμος και χαλαρός. Φλεγματικά περίεργος να δει που το πάνε όλοι αυτοί. Όταν πήγαν να τον ντύσουν ξύπνησε μέσα του ο Έλληνας. Και του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει. Ούτε τα ρούχα της βάφτισης υποφέρει. Άρχισε να κλαίει και να διαμαρτύρεται ως Έλληνας. Αλλά με μια σχετική διακριτικότητα ως και λίγο βρετανός. Εκεί όμως που έδειξε το πλήρες ελληνικό ταπεραμέντο του ήταν στο ναυτικό καπελάκι που πήγαν να του φορέσουν. Του έδωσε μια και το έστειλε μακριά. Έτσι μισοντυμένος συμμετείχε - λίγο ενοχλημένος είναι αλήθεια - στην υπόλοιπη τελετή.

 

Ο Σταμάτης και η Χρύσα που ζουν στον ορίζοντα του πανέμορφου σκωτσέζικου κάστρου του Εδιμβούργου φωτογραφήθηκαν οικογενειακώς στο τέλος στον διάσημο Αφανή Ναύτη της Άνδρου: μπροστά στα ερείπια του κάστρου της Άνδρου. Ακρόπολη του νησιού κάποτε και κατοικία του πρώτου Βενετού διοικητή της Άνδρου Μαρίνου Δάνδολου. Γκεστ-σταρ στην τελετή η μικρή Άννα-Κατερίνα, (κόρη του Σταμάτη και της Χρύσας) που παρακολούθησε με το ίδια φλεγματική περιέργεια όλη την τελετή. Στην παραπάνω φωτογραφία δεν κοιτά τον φωτογράφο της βάφτισης, αλλά τον φωτογράφο του σάιτ. Κάτι ξέρει όπως φαίνεται από δημοσιότητα η πανέμορφη μικρούλα...      

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet