ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ: Πέρασαν και χαιρέτισαν στη γιορτή του το Andros Queen και το Superferry

Εδώ και χρόνια τα καράβια της γραμμής μας τηρώντας μια παράδοση που καθιέρωσε ο αεικίνητος ιερέας του Μακροταντάλου πατήρ Παναγιώτης Μανιδάκης περνούν κοντά από την μικρή χερσόνησο της Άνδρου στον Κάβο Ντόρο και χαιρετούν τον Άγιο Σώστη που γιορτάζει. Αυτή την χρονιά ο παπα-Παναγιώτης κατάφερε κι έφερε δύο καράβια να χαιρετίσουν την γιορτή τιμώντας ένα ξωκλήσι που κυριαρχεί στην άκρη του πιο επικίνδυνου περάσματος της Ελλάδος και από τα πιο επικίνδυνα της Μεσογείου.

Το απόγευμα της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου κατά την διάρκεια του εσπερινού που τελέστηκε μεταξύ 18:00-17:30 πέρασε το Andros Queen και ο καπετάν Θανάσης Χαλάς χαιρέτισε τους λίγους συγκεντρωμένους πιστούς. Από κοντά τον χαιρέτισαν επί ώρα και αυτοί με ένα όχημα της πυροσβεστικής να σφυρίζει αντιχαιρετώντας τον, ενώ οι κωδωνοκρουσίες του ναού ολοκλήρωναν τους εορταστικούς ήχους μέσα στο απόβραδο που έπεφτε αργά στον Κάβο Ντόρο.   

Αυτή η ξεχωριστή ιεροτελεστία που επαναλαμβάνεται εδώ και αρκετά χρόνια οφείλεται όπως είπαμε στον παπα-Παναγιώτη που επιμένει στο ακριτικό μέρος αυτό της Άνδρου να δίνει τη δική του προσωπική μάχη με τους λίγους κατοίκους της ευρύτερη περιοχής, που είναι από τις πολύ όμορφες και ιστορικές της Άνδρου. Εκεί είναι τα ερείπια του βενετικού κάστρου του Μακροτάνταλου. Εκεί είναι ο ξεχωριστός κι άμορφος Πισωλιμιώνας, εκεί οι ξεχασμένες Μυρμηγκιές που πλέον αναπτύσσονται τουριστικά. Εκεί στην άκρη της Άνδρου ο παπα-Παναγιώτης με 40 πιστούς το απόγευμα της Τετάρτης τέλεσε Εσπερινό και με 80 το πρωινό της Πάμπτης 7 Σεπτεμβρίου τέλεσε την ακολουθία της εορτής του Αγίου Σώστη. Κάτι σαν μια δέηση ελπίδας για τους ναυτικούς της Άνδρου και τους άλλους που ανεβοκατεβαίνουν το πέρασμα του Κάβο Ντόρου.

Την Τετάρτη ανάμεσα στους λίγους πιστούς και ο δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης και ο πρόεδρος Άνω Γαυρίου Βάγγέλης Μαμάης. Και την Πέμπτη το πρωί ο πρόεδρος του Μακροταντάλου Ανδρέας Τριδήμας. Ακόμα ήταν κλιμάκιο της πυροσβεστικής με δύο πυροσβέστες και ένα όχημα. Αυτοί μόνο κατάφεραν κι έφτασαν στην ετήσια γιορτή του Αγίου Σώστη και στο αντάμωμα των πλοίων της γραμμής μας που έφτασαν μέχρι εκεί για να τιμήσουν την Άνδρο και τον εορτάζοντα Άγιο, αλλά και τους ακρίτες της Βόρειας Άνδρου που "φυλάττουν Θερμοπύλες" στις εσχατιές του νησιού.

Την Πέμπτη 7/9 το πρωί πέρασε και χαιρέτισε το Superferry με καπετάνιο τον Κώστα Νίκα. Διπλή η επιτυχία εφέτος του παπά-Παναγιώτη που έφερε και δεύτερο πλοίο της γραμμής μας κοντά στην μικρή χερσόνησο στην άκρη της Άνδρου πάνω από τον Κάβο Ντόρο να χαιρετίσει την γιορτή του Αγίου Σώζωντα προστάτη του πιο δύσκολου περάσματος της Ελλάδος.

Ατυχώς οι φωτογραφίες του συνεργάτη μας το πρωί της Πέμπτης δεν βγήκαν καλές. Αλλά έχουμε τουλάχιστον μια για να αναφέρουμε το θέμα στην ειδησεογραφία της μέρας το πέρασμα του πλοίου. Οι ναυτικοί της ακτοπλοΐας φημίζονται για τον σεβασμό τους στις παραδόσεις και στα θρησκευτικά έθιμα. 

 Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή του χαιρετισμού των πλοίων και των κωδωνοκρουσιών. Και η στιγμή της αρτοκλασίας που γίνεται στον ημι-υπαίθριο χώρο του ναού με θέα τον Κάβο Ντόρο. 

Το εξωκλήσι έχει ανακαινιστεί με τις άοκνες προσπάθειες των πιστών και της εκκλησίας και αποτελεί πλέον μια αναφορά ξεχωριστή για όλη την Άνδρο με την συμβολή των πλοιάρχων και πλοιοκτητών της γραμμής μας.  

 Ένα από τα σημαντικά τοπόσημα της περιοχής, αλλά και της Άνδρου πλέον, αποτελεί ο τεράστιος ξύλινος σταυρός που ύψωσε εδώ και μερικά χρόνια ο παπα-Παναγιώτης και δεσπόζει από μακριά στον Κάβο Ντόρο. Αποτελεί κι αυτός μια αναφορά στους ναυτικούς που διασχίζουν πάνω-κάτω το Στενό και μια εικόνα ελπίδας αυτών που ταξιδεύουν στα πέλαγα. Αλλά συνάμα σύμβολο σωτηρίας μαζί με το εξωκλήσι του Άγιου Σώζωντα...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Βοήθειά μας ο Άγιος Σώστης και του χρόνου με υγεία για όλο τον κόσμο.
Γαλήνιες θάλασσες στους ναυτικούς μας και να έχουν την ευλογία του Αγίου.