Τέλος η φωτιά. Κάηκαν περίπου 2.200 στρέμματα. Απολογισμοί...

Στης Άνδρου την ολόμαυρη ράχη περπατώντας η νοοτροπία μονάχη μελετά τα καμένα πουρνάρια και... ξανά προς την λόξα (ή μήπως και δόξα) τραβά...

Σε λίγη ώρα η πυροσβεστική θα δώσει σήμα τέλους της φωτιάς που κατέκαψε περίπου 2.200 στρέμματα στην περιοχή Θεοτόκου και Πλατάνου, που είναι μεταξύ Άχλα και Στενιές. Άγνωστη η αιτία της φωτιάς, που είχε επίσης και ως συνέπεια να μείνει χωρίς ρεύμα η περιοχή στα Άχλα. Δυστυχώς τα χρόνια περνούν και οι φωτιές συνεχίζουν. Και οι αιτίες παραμένουν άγνωστες. Αλλά η εικόνα της μαυρίλας παραμένει γνωστή. Όπως είπε κάποτε ένας λαϊκός στιχουργός "τον ξέρουμε τον ένοχο κι είναι γνωστή η αιτία". Και η αιτία είναι η νοοτροπία μας.  

Τι σημαίνει νοοτροπία; Να σας εξηγήσουμε. Μάς έστειλε καταγγελία επώνυμη ανδριώτης για σκουπίδια πεταμένα σε πλαγιά δρόμου που ανεβαίνει στην Πανάχραντο. Το είχε πει στον προηγούμενο δήμαρχο και δεν έστειλε φορτηγό κι εργάτες να τα μαζέψουν. Το λέει και στον σημερινό και περιμένει να γίνει η "επιχείρηση αποκομιδή σκουπιδιών σε πλαγιά". Κανείς δεν σκέφτεται πόσες τέτοιες μικρές χωματερές έχουμε συνέχεια στην Άνδρο. Ποιοι πετάνε παντού σκουπίδια; Οι κάτοικοι. Και φταίνε οι αρχές, οι πρώην και οι επόμενες, που δεν τα μαζεύουν. Όμως και εκεί που τα μαζεύουν οι κάτοικοι πάνε και ξαναπετάνε πάλι!!! Συνεπώς το πρόβλημα δεν είναι οι αρχές, αλλά η νοοτροπία του "άστους να λένε"!!! Έτσι γίνεται και με τις φωτιές που καίνε ετησίως και σε τακτική βάση την Άνδρο. 

Από την κινητοποίηση - που ήταν όντως μεγάλη - να σημειώσουμε πως βρέθηκαν στη φωτιά ο δήμαρχος Άνδρου, ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, ο άμισθος σύμβουλος κι αυτός επί της Πολιτικής Προστασίας. Ακόμα το βράδυ πήγε και η έπαρχος πηγαίνοντας κρουασάν και νερά στους πυροσβέστες και στους εθελοντές. Απ' ότι φαίνεται το παράδειγμα των προηγουμένων που έτρεχαν αποφάσισαν να ακολουθήσουν και οι σημερινοί. Καλό είναι αυτό για ένα νησί στο οποίο οι φωτιές αγνώστου προελεύσεως ξεκινούν Ιανουάριο και τελειώνουν Νοέμβριο.

 

Επιχείρησαν 50 άτομα από Άνδρο, Αθήνα, Σύρο και Τήνο.

Το ελικόπτερο που έφερε την ΕΜΟΔΕ από Αθήνα.

Η μεγάλη φωτιά πλέον ελέγχεται. Έχει απομείνει ένα κομμάτι προς τη θάλασσα σε μια ρεματιά. Επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν 50 άτομα από Άνδρο (πυροσβέστες και εθελοντές) , Αθήνα (ΕΜΟΔΕ), Σύρο και Τήνο. Έχει απομείνει ένα μικρό μέρος σε ρεματιά που πάει στη θάλασσα. Η όλη η επιχείρηση έγινε με πεζοπόρα τμήματα και υδροφόρα οχήματα, ανάλογα το μέτωπο προς τα που κινείτο. 

Με το ενδοκυκλαδικό πλοίο ήρθε ο διοικητής των Κυκλάδων με δύο οχήματα από Σύρο και ένα όχημα με πυροσβέστες από την Τήνο. Η ΕΜΟΔΕ ήρθε με ελικόπτερο στο ελικοδρόμιο. Από εκεί η πολιτική προστασία του Δήμου τους μετέφερε οδικώς στο πύρινο μέτωπο. Κάηκαν κολώνες του ΔΕΔΗΕ στην περιοχή. Γίνεται προσπάθεια να μπορέσουν αύριο να πάρει ρεύμα η περιοχή στα Άχλα που έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό. 

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα παραμείνουν στα σημεία της φωτιάς για τον έλεγχο τυχόν αναζωπυρώσεων όλη τη νύχτα. 

Μεγάλη φωτιά μεταξύ Θεοτόκου και Πλάτανου. Έρχονται ενισχύσεις από Σύρο και Τήνο.

 

Η φωτιά όπως φαίνεται από την Χώρα.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 το μεσημέρι μεταξύ της περιοχής Άχλα και Θεοτόκου. Ο ισχυρός βόρειος άνεμος βοήθησε να επεκταθεί καίγοντας χαμηλή βλάστηση με κατεύθυνση νότια προς Πλάτανο. Έγινε μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής και ακολούθως του ΣΕΔΑ. Η φωτιά καίει εκτός δρόμου και πυροσβέστες και εθελοντές κινούνται πεζοί.

Ο καπνός φτάνει μέχρι τις Στενιές.

Επί τόπου αυτή τη στιγμή είναι 12 πυροσβέστες και 3 οχήματα, 10 εθελοντές και 5 οχήματα, μια υδροφόρα της Πολιτικής Προστασίας. Υπάρχουν 6 μέτωπα των 100 μέτρων το καθένα. Ήδη έχει κληθεί βοήθεια εκτός Άνδρου και έρχονται 2 οχήματα με πυροσβέστες και επικεφαλής τον διοικητή Κυκλάδων από Ερμούπολη και 1 όχημα με δύο πυροσβέστες από Τήνο. Θα φτάσουν με το πλοίο της γραμμής στις 16:15 στο Γαύριο. Ακόμα έρχονται 8 άτομα της πεζοπόρου δύναμης της ΕΜΑΚ από Ελευσίνα με ελικόπτερο.

Η φωτιά όπως φαίνεται από τον δρόμο προς Βουρκωτή.

Το καλό της υπόθεσης είναι πως έπεσε ο άνεμος. Το κακό είναι πως η φωτιά κινείται σε δύσβατη περιοχή (ρέμα) πίσω από τις Στενιές. Να σημειώσουμε πως επί τόπου είναι ακόμα ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Γ. Τρανάκος, που έχει την ευθύνη από τον Δήμο. Ακόμα στην περιοχή είναι και ο δήμαρχος Άνδρου. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ "ΠΕΤΡΟΥ"

Κε όπως βλέπετε σας απαντώ με ονοματεπώνυμο επειδή έχω την τιμή να είμαι εποχικός πυροσβέστης.
Να ξέρετε ότι υπάρχει μια διαδικασία κ πρωτόκολλο στο πως φεύγουν τα αυτοκίνητα αναλόγως το συμβάν.
Το κλιμάκιο δουλεύει άρτια κ μεθοδευμένα κ απόδειξη αυτού είναι η αντιμετώπιση πολλών κ διαφόρων συμβάντων επιτυχημένα.

Προτού λοιπόν ρίξετε λάσπη κ χολή καλό θα είναι να γνώριζετε πως λειτουργεί ένα σώμα κ τι θα περάσουν απόψε στο βουνό οι συνάδελφοι.

Υ.Γ. ξέρω ξέρω τώρα θα πουν κάποιοι ελα μωρέ οι ταβλαδοροι , κάθονται τόσο καιρό κτλ..
Εγώ θα πω αχρειαστοι να είναι όπως όλα τα σώματα ασφαλείας κ ας κάθονται..!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ενω καιγοταν 600 και πλέον στρεμματα, η νεα Επαρχος εκανε αναρτηση στις 16:00 , την κοπη της πιτας της. Ο Δημαρχος περασε μια βολτα πάντως. Επιχειρησιακα υπηρχε ενας πανικος. Ολοι ζητουσαν βοηθεια και νερο. Ειμασταν τυχεροι που επεσε ο αερας. Αλλιως θα σταματουσε στα Γυαλια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πρωτο μεγαλο τεστ για τις νεες αρχες.
Υπαρχει καποιος διαθεσιμος που να μην εχει παει σε πιτες;;;η θα εχουν φυγει παλι στο εξωτερικο..
Απο την αλλη συνεχιζονται τα προηγουμενα εργα και με το καλο να τελειωσουν που πολυ αμφιβαλλω γιατι θα αρχισουν οι γιορτες και τα πανηγυρια και θα πρεπει ναναι ολοι εκει για φωτο…Να τους χαιρομαστε

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραία τα γράφετε, ότι έρχονται οχήματα από άλλα νησιά.
Όμως, στις 14:00, περνώντας από τον πυροσβεστικό σταθμό στα Απροβάτου, ΟΛΑ τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν εκεί, και κανείς δεν κυκλοφορούσε.
Γιατί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ
Προφανώς δεν ξέρετε το πρωτοκόλλα και όσα οχήματα έχει το κλιμάκιο. Στις 14:04 έφυγε το προτελευταίο όχημα από τον σταθμό. Πάντα μένει ένα για πιθανό τροχαίο ατύχημα. Είναι το διασωστικό.
Πήγαν πάνω δεκάδες πυροσβέστες. Ακόμα και το τζιπάκι έφυγε με πυροσβέστες πεζοπόρου τμήματος.
Διαβάσαμε το σχόλιο σας και απαντήσαμε απόψε στο Εν Άνδρω ζητώντας η παρέμβαση μας να είναι κάτω από το σχόλιο σας που δημιουργεί εντυπώσεις για ένα σώμα που παλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ σήμερα και θα ξενυχτήσουμε 30 άτομα όλη τη νύχτα και θα μείνουμε στο βουνό μέχρι αύριο το απόγευμα.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro