ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ: Κάτι να γίνει επιτέλους με τα αδέσποτα κατσίκια...

 

Αγαπητό Εν Άνδρω,

Έχετε γράψει πολλά θέματα πολιτικού περιεχομένου, πολιτιστικού περιεχομένου και διάφορα άλλα θέματα που αφορούν των τόπο μας Ας κοιτάξουμε και ένα θεματάκι πού απασχολεί τους κατοίκους κυρίως τον χωριών μας. Και αυτό το θέμα δεν είναι άλλο από τα άγρια. όπως συνηθίζουν να λένε κατσίκια.

Κατ’ αρχήν να διευκρινίσουμε ότι άγρια κατσίκια στην Άνδρο δεν υπάρχουν. Υπάρχουν αδέσποτα και αυτά έχουν προέλθει από κατοίκους κυρίως ορεινών περιοχών, που είχαν κατσίκια και όντας μεσήλικες ή υπερήλικες ή λόγω θανάτου τα εγκατέλειψαν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αυτά να αγριέψουν, να αυξηθεί ο πληθυσμός τους σε εκατοντάδες και να δημιουργούν ζημιές.

Σημαντική είναι η καταστροφή στις ξερολιθιές και στις αιμασιές, που είναι και το στολίδι του τόπου μας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Κάνουν ζημιές και σε κάποιες εναπομείνασες καλλιέργειες, που συνεχίζουν να έχουν οι κάτοικοι των χωριών, όπως ελιές αμπέλια εσπεριδοειδή και κάποιες μικροκαλιέργειες με κοιπευτικά, που καλύπτουν κυρίως τις ανάγκες των σπιτιών τους.

Κάποιοι μη έχοντας άλλο τρόπο αντιμετώπισης τους καταφεύγουν στο κυνήγι και τα σκοτώνουν. Οι περισσότεροι τα παίρνουν και τα κάνουν κρέας για το σπίτι τούς. Το άσχημο είναι όταν τα σκοτώνουν και τα εγκαταλείπουν στο βουνό.

Αλλά αυτές είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Πάντως από το νόμο απαγορεύεται το κυνήγι τους.

Α απαγόρευση του κυνηγιού τους τα βοηθά και έτσι τα «άγρια» κατσίκια έχουν γεμίσει το νησί από άκρη έως άκρη και αριθμούν σε αρκετές εκατοντάδες.

Βεβαίως αυτό συμβάλει περαιτέρω στην εικόνα εγκατάλειψης της υπαίθρου. Γιατί για να είμαστε ειλικρινείς η συστηματική κτηνοτροφία και γεωργία στο νησί μας – που κάποτε άκμαζε – τώρα πια έχει πάει πολύ πίσω και είναι ακόμη σε εμβριακή μορφή. Με εξαίρεση μερικά οργανωμένα αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες που παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και τα οποία έχετε παρουσιάσει στο σάιτ σας κατά καιρούς. Συνεπώς είναι καιρός οι αρχές του τόπου (δήμαρχος, δημοτικό συμβούλιο, έπαρχος) να κάνουν κάτι γιατί το θέμα με τα «άγρια» ή αδέσποτα κατσίκια ήταν και είναι πρόβλημα για το νησί.

Με εκτίμηση

Χ.Δ.

Μόνιμος κάτοικος Άνδρου

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet