LIFE: συνεργασία της Άνδρου με το WWF (παγκόσμιο ταμείο για την φύση
Το σκάφος του WWF (αριστερά) και το σκάφος Καλυψώ του Life της Άνδρου (δεξιά) στην Γυάρο. Πίσω τους οι εγκαταλειμένες φυλακές του νησιού.
Το πρόγραμμα Life, πρόγραμμα περιβαλλοντικό, με αναφορά την πανίδα και την χλωρίδα της Άνδρου, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011 στο νησί μας και ήταν αξίας 1.800.000 ευρώ. Από αυτά το 75% έβαλε η ΕΕ και το υπόλοιπο το ΥΠΕΚΑ. Το έργο διαμόρφωσε ζώνες ειδικής προστασίας τεσσάρων ειδών πτηνών και έγινε με την βοήθεια της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Το έργο ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2015.
Για τις ανάγκες του έργου αγοράστηκε ειδικό πλοιάριο και προσλήφθηκαν εργαζόμενοι με ευρωπαϊκά χρήματα. Θα περίμενε κανείς πως ένα τέτοιο έργο θα ήταν ευρέως αποδεκτό. Όμως μια σειρά λαθών (διαχείριση, αντιπαλότητες, αμφισβητήσεις, άγνοια κλπ) οδήγησαν το έργο να αντιμετωπιστεί από την αντιπολίτευση μεταξύ 2011-2014 με έντονο σκεπτικισμό ή και ειρωνείες.
Όταν η τότε αντιπολίτευση έγινε διοίκηση άργησε να καταλάβει την αξία του, αλλά και την λειτουργία του. Δυστυχώς το Life από επικοινωνιακά λάθη και της προηγούμενης διοίκησης δεν πέρασε στην κοινωνία της Άνδρου, όπως μας είπε ο Δημήτρης Ζαννές, εκ των πρωτεργατών του το 2011. Έτσι φτάσαμε στο 2014 χωρίς όλοι να ξέρουμε την αξία του. Τελικά η σημερινή διοίκηση κατάλαβε την σημασία του (με την βοήθεια και ειδικού εξωτερικού συμβούλου) και το υιοθέτησε. Το έργο σήμερα, όπως γράφει σε αναφορά του ο ειδικός σύμβουλος, περνά σε φάση εξωστρέφειας εξαπλωνόμενο πέρα από τα στενά όρια της Άνδρου!
Η ομάδα του WWF και του Life Της Άνδρου στην Γυάρο
Κάλιο αργά παρά ποτέ. Τους τελευταίους μήνες, λοιπόν, όχι μόνο τρέχει το life, αλλά δρομολογήθηκε και συνεργασία του προγράμματος της Άνδρου με το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE. Από την συνεργασία αυτή αναμένεται να προκύψουν σημαντικά οφέλη τόσο περιβαλλοντικά, όσο και τουριστικά. Περιβαλλοντικά επειδή θα δοθεί η δυνατότητα, μέσα από τη μελέτη, για δράσεις που θα βελτιώσουν το οικοσύστημα και τουριστικά επειδή τόσο ο ορνιθοτουρισμός όσο και ο καταδυτικός τουρισμός κερδίζουν καθημερινά όλο και περισσότερο έδαφος –ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη. Με αποτέλεσμα να αυξάνονται διεθνώς οι επισκέπτες που θέλουν να συνδυάσουν διακοπές με περιβαλλοντικές δράσεις.
Στην Άνδρο μια από αυτές τις περιβαλλοντικές δράσεις είναι το Life. Η άλλη είναι τα σημαντικά μονοπάτια του νησιού. Τα περισσότερα χαράχτηκαν τον μεσαίωνα ή τον ύστερο μεσαίωνα και η λειτουργία τους φτάνει μέχρι τον 20ο αιώνα. Για τα μονοπάτια θα επανέλθουμε σε επόμενη αναφορά μας.
Τις πρώτες μέρες του Ιουνίου το πρόγραμμα AΝΔΡΟΣ LIFEπέρασε στο πλαίσιο της δικτύωσης και της συνεργασίας του με το ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE. Η πρώτη κοινή δράση υλοποιήθηκε στην Γυάρο. Hεπιχείρηση ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε τρεις ημέρες αργότερα.
Στο διάστημα των τεσσάρων ημερών, τέσσερα στελέχη του LIFE ΑΝΔΡΟΣ και τέσσερα του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, επιβαίνοντας στα ταχύπλοα σκάφη τους, εργάσθηκαν στην παράκτια ζώνη της Γυάρου, καταγράφοντας την άγρια ζωή και μελετώντας την περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής. Εγινε συστηματική καταγραφή θαλασσοπουλιών, σπιζαετού και μαυροπετρίτη, αποτύπωση της κατάστασης του περιβάλλοντος και των κινδύνων που το απειλούν και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την κοινή προσπάθεια βελτίωσής του.
Τα στοιχεία συλλέχθηκαν με τη χρήση υπερσύγχρονου εξοπλισμού που διαθέτουν τα δυο προγράμματα και θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα για ανάλυση από τους επιστημονικούς υπεύθυνους των προγραμμάτων. Το υλικό που συλλέχτηκε θεωρείται βέβαιο πως θα εμπλουτίσει τις γνώσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σχετικά με την συνολική κατάσταση του περιβάλλοντος στο γειτονικό μας νησί.
Το πρόγραμμα LIFE ΑΝΔΡΟΣ, που συντονίζει ο Δήμος Ανδρου και το ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE που συντονίζει η WWF, έχουν πολλά να ωφεληθούν από αυτή την συνεργασία, μιάς και αναπτύσσονται και εποπτεύουν γειτονικές θαλάσσιες περιοχές, με κοινά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά.
Για την πρώτη κοινή, επιχείρηση, από την οποία το «Εν Άνδρω» εξασφάλισε και σχετικό φωτογραφικό υλικό, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία κι έδειξε ότι υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για την μελλοντική συνεργασία των δύο προγραμμάτων LIFE.