Αναγνώριση από λογιστές και υπουργείο του λάθους που βρήκε ο Χ. Βουραζέρης

Φωτογραφία της δημοσίευσης του Χ. Βουραζέρη στο πανελλήνιο Site Λογιστών και Φοροτεχνικων TAXHEAVEN

(Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαμε την αναδημοσίευση του άρθρου του Χ. Βουραζέρη (δημοσιεύθηκε στο Εν Άνδρω στις 20/5) στο πανελλήνιο ειδικό site των Λογιστών και Φοροτεχνικών με θέμα το λάθος του υπουργείου Οικονομικών για το εισόδημα επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων. Επιπλέον μάς εστάλη από το γραφείο Βουραζέρη και η σχετική αλληλογραφία τους με το υπουργείο Οικονομικών όπου έγινε η διόρθωση του λάθους, που είχε επισημάνει ο Οικονομολόγος και Λογιστής Α΄Χ. Βουραζέρης. Δημοσιεύουμε παρακάτω όλα τα υλικά της διόρθωσης που έγινε μετά την παρέμβαση από την Άνδρο - ΕΝ ΑΝΔΡΩ.)

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΟΥΣ

Subject: ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΝΔΡΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Χριστός Ανέστη με υγεία,

Εγιναν οι απαραίτητες ενέργειες.

Παρακαλώ επικοινωνείστε για οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ευχαριστώ

ΓΡΑΦΕΙΟ Χ. ΒΟΥΡΑΖΕΡΗ

Καλησπέρα σας.

Σε συνέχεια τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, σας αποστέλλω σε μορφή word ένα πίνακα με τις περιοχές που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Υπενθυμίζω, όπου βλέπετε στο μητρώο την κοινότητα Όρμου Κορθίου, θα πρέπει να προστεθεί μπροστά από ενδεχόμενη οδό ή τη λέξη "ΘΕΣΗ..." (για όσα ακίνητα βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως) καθώς και την κοινότητα Κορθίου (είναι διαφορετική από αυτή του Όρμου Κορθίου), όπου και εκεί θα προηγείται από ενδεχόμενη φράση "ΘΕΣΗ ...."

Επίσης, υπάρχει και μια περιοχή στην Άνδρο, που ονομάζεται ΒΑΚΟΝΙ και ανήκει στο Αλαδινόν, η οποία περιοχή δεν φαίνεται πουθενά μέσα στο Υπουργείο Εσωτερικών, άρα θα πρέπει να προηγηθεί το λεκτικό ΑΛΑΔΙΝΟΝ από το ΒΑΚΟΝΙ ΑΝΔΡΟΥ και να γίνει ΑΛΑΔΙΝΟΝ - ΒΑΚΟΝΙ ΑΝΔΡΟΥ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Σε συνέχεια των προηγουμένων, σας ενημερώνω ότι οι κάτοικοι Κορθίου, δεν θα έχουν πλέον πρόβλημα, αν χρησιμοποιείται ο ΤΚ 84502, καθώς θα εξαιρούνται λόγω αυτού. 

Ευχαριστώ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ Χ. ΒΟΥΡΑΖΕΡΗ ΣΤΟ TAXHEVEN

 

Του Χρήστου Βουραζέρη

Οικονομολόγος-Λογιστής Α' Τάξης

Αδυναμία μείωσης του ελάχιστου (τεκμαρτού εισοδήματος) κατά το ήμισυ για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν την δραστηριότητα τους και έχουν την κύρια κατοικία τους, σε ορισμένους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 28Γ του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ΦΕΚ Α167/23-07-2013), η οποία προστέθηκε με το άρθρο 17 του ν. 5073/2023/ΦΕΚ Α204/11-12-2023, το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, για τους ασκούντες ατομική επιχείρηση, μειώνεται κατά το ήμισυ (1/2), για τους υπόχρεους που ασκούν τη δραστηριότητά τους και έχουν την κύρια κατοικία τους σε οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2021), εκδόθηκε η απόφαση 2081/Β4-241/28-3-2024 (ΦΕΚ Β2090/07-04-2024), η οποία αναφέρει τον πληθυσμό κάθε οικισμού σε όλη την επικράτεια.

Σε πρακτικό επίπεδο για το νησί μας (Άνδρος) αυτό έχει τις εξής συνέπειες:

Όλοι οι οικισμοί του Νησιού μας, πλην της πρωτεύουσας (Χώρα), Γαυρίου και Μπατσίου, έχουν μόνιμο πληθυσμό λιγότερο από 500 κατοίκους. Άρα οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εκτός Χώρας, Γαυρίου και Μπατσίου, δικαιούνται τη μείωση κατά το ήμισυ (1/2).

Κατά την υποβολή-εκκαθάριση της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματος, η εφαρμογή του εισοδήματος, ενημερώνεται από την εφαρμογή του μητρώου, για την διεύθυνση της άσκησης της δραστηριότητας και της κύριας κατοικίας του αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία και προχωρά αυτόματα στην μείωση κατά το ήμισυ του «τεκμαρτού» αυτού εισοδήματος σε όσους δραστηριοποιούνται και έχουν την κύρια κατοικία τους σε οικισμούς που έχουν λιγότερους από 500 κατοίκους.

Εδώ όμως αρχίζει το πρόβλημα αφού δεν μπορούν να πάρουν την έκπτωση από τη στιγμή που η ονομασία των οικισμών στο μητρώο της ΑΑΔΕ δεν είναι η ίδια με αυτή που αναφέρεται στην απόφαση της απογραφής.

Αυτό φυσικά θα είχε αποφευχθεί, αν είχε προβλεφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, εκτός της διεύθυνσης (οδός-αριθμός ή θέση ή περιοχή και ΤΚ) να δηλώνεται-αναγράφεται και ο «Γεωγραφικός Κωδικός» που στην ουσία είναι η ταυτότητα του οικισμού και «κλειδώνει» τον εκάστοτε οικισμό.

Για να γίνει αντιληπτό παραθέτω δύο παραδείγματα:  

Παράδειγμα 1: Ατομική επιχείρηση με έδρα τον οικισμό Οπίσω Μέρος Κορθίου Άνδρος, δεν παίρνει τη μείωση, γιατί στην απόφαση της απογραφής, ο οικισμός αναφέρεται Πίσω Μεριά και όχι Οπίσω Μέρος.

Παράδειγμα 2: Ατομική επιχείρηση με έδρα τον οικισμό Όρμο Κορθίου Άνδρος (αλλά με αναγραφή της ονομασίας της οδού, λόγου σχεδίου πόλεως, π.χ. Κοκκινιάς), δεν παίρνει την μείωση, γιατί στην απόφαση της απογραφής, ο οικισμός αναφέρεται Όρμος Κορθίου.

 

Το πρόβλημα αυτό πιθανόν να ισχύει  όχι μόνο στην Άνδρο, αλλά και σε άλλους οικισμούς της Ελλάδας όταν στο μητρώο της ΑΑΔΕ ο οικισμός (κάτω των 500 κατοίκων)  έχει διαφορετικό όνομα σε σχέση με την απόφαση της απογραφής. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/67504/adynamia-meiwshs-toy-elaxistoy-eisodhmatos-se-orismenoys-oikismoys-katw-twn-500-katoikwn

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet