Παρά την κρίση στην ακτοπλοΐα η γραμμή μας αναπτύσσεται

 

Τα πλοία που φύγαν νησιά που αφήσαν πίσω τους... 

Ορισμένοι αναγνώστες του δημοσιεύματος για τα «τέσσερα νέα δρομολόγια» της Fast Ferries το θεώρησαν αισιόδοξο. Και το επισήμαναν με σχόλια τους (στην ιστοσελίδα ή στο facebook). Ενδεικτικά αναφέρουμε από διάφορες παρεμβάσεις τους ορισμένες φράσεις: «οι εφοπλιστές ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους», «δεν έχει νόημα αν ανοίγουν νέες γραμμές γύρω μας αφού δεν αγγίζουν το νησί μας», «με τρία μόνο καράβια την μέρα θα είμαστε το καλοκαίρι», «γιατί ανοίγει νέα γραμμή για Σύρο από Ραφήνα» κλπ. Θεωρούμε πως αυτοί οι αναγνώστες μας χάνουν το δάσος και βλέπουν το δέντρο. Δεν βλέπουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες υπάρχει η ακτοπλοΐα μας σήμερα. Δεν καταλαβαίνουν πως η κίνηση στην γραμμή μας είναι σε κάμψη (τουλάχιστον γύρω στο -20%) αυτά τα χρόνια της κρίσης. Δεν μετράνε αριθμό εισιτηρίων, αλλά μόνο το «πόσα καράβια πιάνουν Άνδρο την ημέρα»!

Γύρω στο Αιγαίο η κρίση είναι εμφανής καθώς καράβια αναγγέλλονται και δεν  έρχονται (π.χ. το πρώην Αγ. Γεώργιος νυν Παναγία Τήνου κλπ) ή μεγάλες ακτοπλοϊκές εγκαταλείπουν γραμμές (π.χ. ΝΕΛ στο Βόρειο Αιγαίο). Την ίδια ώρα οι δύο εταιρείες της γραμμής μας ...αυξάνουν τα πλοία τους! Και ανοίγουν και νέες γραμμές γύρω μας! Αυξάνουν τα καράβια και οι γραμμές από την Ραφήνα. Και πλέον είναι θέμα χρόνου, αλλά και οργάνωσης, ώστε η Άνδρος να κάνει το επόμενο βήμα. Και το επόμενο βήμα δεν είναι να έχουμε 4 ή 5 καράβια την μέρα, αλλά μεγαλύτερη κίνηση προς το νησί μας. Τα καράβια, από την ώρα που υπάρχουν, αν και όταν υπάρξει κίνηση, θα ακολουθήσουν. Ή, θα υπάρξει και πίεση από την κοινωνία για να ακολουθοήσουν.  

Ας δούμε και λίγο γύρω μας. Στον αντίποδα της Άνδρου είναι ένα νησί πολύ μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό με σημαντική παραγωγή προϊόντων, που εξυπηρετείται τα τελευταία χρόνια δύσκολα με καράβι. Η Λήμνος είναι το 8ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με μόνιμο πληθυσμό 18.000 κατοίκους (απογραφή 2011). Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την γεωργία, την αλιεία τον τουρισμό, το εμπόριο και τα ναυτικά επαγγέλματα. Έχει εκτεταμένες εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά κι αμπέλια. Έχει υπέροχες και καθαρές παραλίες. Είναι ένα νησί για ήρεμες διακοπές.

Σύμφωνα με στοιχεία που μας έστειλε ο ναυτιλιακός μας συντάκτης «το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών αποφάσισε ομόφωνα την έκπτωση της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου στη γραμμή Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος». Στη Λήμνο περιμένουν όλοι την απόφαση του υπουργού κ. Δρίτσα για να δουν πιο καράβι θα τους εξυπηρετεί το καλοκαίρι από την Αττική! Αναμένεται το "Express Πήγασος" της Hellenic Seaways. Και ελπίζουν πως «μετά την εξέλιξη αυτή να μπει ένα τέλος στην πολυετή ταλαιπωρία» τους!

Το 8ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας γνωστό για την εξαιρετική πρωτογενή παραγωγή που την διακινεί σε όλη την Ελλάδα (οινοποιία, αρτοποιία, κλπ) και με αυξανόμενο πληθυσμό δυσκολεύεται να φτάσει τα προϊόντα στην Αττική χρόνια τώρα. Στην άλλη άκρη εμείς που βλέπουμε την γραμμή μας όχι μόνο να μην χάνει δρομολόγιο, πέρσι και εφέτος που εντάθηκε η κρίση, αλλά και να αυξάνει προσεχώς σε πλοία χειμώνα – καλοκαίρι. Και στενοχωριόμαστε για το ότι δεν θα είναι 4 τα πλοία τη μέρα αυτό το καλοκαίρι για Άνδρο, αλλά μόνο 3! Ας αυξήσουμε εμείς την τουριστική μας κίνηση και όλοι θα πιέσουν για πλοία.

Ας δούμε όμως για την ώρα και την πτωτική τάση των εισιτηρίων! Επίσης θέλουμε καράβια χωρίς όμως να ρωτάμε για τις πληρότητες στο νησί μας! Αλήθεια αν αυξηθεί κατακόρυφα η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι για Άνδρο (και δεν επαρκούν τα τοπικά που για την ώρα είναι και αυτά μειωμένα λόγω κίνησης) η Fast Ferries νομίζετε πως δεν θα φέρει αμέσως και το νέο πλοίο της στην Άνδρο; Λάβετε υπόψη σας πως η εταιρεία ήδη μείωσε κατά ένα τα εβδομαδιαία δρομολόγια του Θεολόγος από Ραφήνα (θα κάνει Ιούλιο - Αύγουστο επιστροφή από Μύκονο την Παρασκευή πρωί)  γιατί δεν περιμένει μεγάλη κίνηση με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Και ειδικά τον Αύγουστο αν υπάρξει πρόβλημα η Άνδρος έχει τη δυνατότητα να αυξήσει και τα τοπικά.

Άρα το πρόβλημα μας για την ώρα δεν είναι τα πλοία. Αλλά οι τουριστικές μας δυνατότητες. Αυτές πρέπει να αυξηθούν. Και τα πλοία, που υπάρχουν, απλώς θα μας βάλουν στην γραμμή τους. Ή, θα πιέσουμε ως κοινωνία να μας βάλουν στην γραμμή τους. Πρακτικά όσο υπάρχουν πλοία και αυξάνουν οι γραμμές γύρω μας το πρόβλημα είναι δικό μας και όχι των πλοίων.

Τέλος, κάποιοι επισημαίνουν πως τα πλοία της γραμμής μας δεν είναι νεότευκτα. Δεν βλέπουν την σταθερότητα και την αξιοπιστία τους; Άραγε γνωρίζουν την ηλικία των πλοίων της γραμμής Ντόβερ-Καλαί; Ξέρουν πως το θρυλικό Ολύμπια του Γουλανδρή ταξίδευε μέχρι πέρσι σε κρουαζιέρες στην Καραϊβική και υπό τον αμερικάνικο νηογνώμονα; 

 «εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ενα αιτημα παρακαλω απο Ανδριωτη Ελληνα Αμερικης: Γιατι δεν υπαρχει πλοιο μετα τις 10 το πρωι απο Ραφηνα στην Ανδρο τους καλοκαιρινους μηνες? Εχουμε παρατηρησει οτι καθε πρωi, το καλοκαιρι, φευγουν απο την Ραφηνα 2 και 3 πλοια για Ανδρο μεαα σε 1 και 1/2 ωρες ξεκινωντας απο τις 7.30 πμ. Τα αεροπλανα εξ'Αμερικης δεν προσγειωνονται μεχρι τις 9.00 το πρωι. Επομενως δεν προλαβαινουμε κανενα απο τα πλοια. Εχουμε σπιτια στην Ανδρο, μενουμε κατα μεσον ορο εκει περι τους 3 μηνες, προσφερουμε εργασια στους τοπικους, πληρωνουμε φορους και γενικα ενισχυουμε την οικονομια του νησιου. Γιατι εχουμε αγνοηθει απο τους πλοιοκτητες??? Που πρεπει να απευθυνθουμε για να ακουστη το αιτημα μας?

This comment was minimized by the moderator on the site

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Σκεφτείτε ότι μετά από πολλά χρόνια, από το λιμάνι του Πειραιά το μπλου σταρ δεν θα πιάνει Σύρο κάθε μέρα, αλλά περίπου 4 φορές την εβδομάδα!!! Τα καράβια μας είναι καλά και αυτό που πρέπει να κοιτάμε σαν βασικό γεγονός είναι η πολύ καλή συντήρηση που κάνουν κάθε χειμώνα ώστε να είναι αξιόπλοα. Θα βοηθήσουμε και εμείς οι Ανδριώτες και οι εφοπλιστές και οι τοπικοί άρχοντες ώστε να κάνουμε αυτό το πολυπόθητο επόμενο βήμα για το νησί μας με σταθερά βήματα και θετική σκεψη.