«Κόλλησε» το υδατοδρόμιο στην Άνδρο – Προβληματική η διαδικασία από την Περιφέρεια – Αποκλειστικό
Του Δημήτρη Σταυρόπουλου
Στα μέσα Φεβρουαρίου, αποκαλύψαμε (κατ’ αποκλειστικότητα) την έναρξη των διαδικασιών, προκειμένου να αποκτήσει η Άνδρος υδατοδρομιο. 'Ενα έργο, που όταν θα είχε ολοκληρωθεί, θα συντελούσε σε σημαντικό βαθμό, στην τουριστική αναβάθμιση του νησιού. Η είδηση σκόρπισε ικανοποίηση σε όλους, γιατί τα υδροπλάνα που θα συνέδεαν την Άνδρο με την Αθήνα και τα άλλα νησιά, θα αναβάθμιζαν σημαντικά το τουριστικό προϊόν του τόπου και θα του προσέδιδαν ποιοτικά, άλλο κύρος και μέγεθος.
Την πρωτοβουλία για την κατασκευή και λειτουργία δικτύου υδατοδρομιων στις Κυκλάδες, ανέλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που θα χρηματοδοτούσε και τα έργα, παραχωρώντας τα ιδιοκτησιακά, στα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία.
Μάλιστα σε κάποια κυκλαδονησια (Νάξος, Τήνος) οι σχετικές διαδικασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά, όπως και οι απαιτούμενες μελέτες.
Με έγγραφο του όμως το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, φρενάρει όλο το project.
Με ημερομηνία 15.5.2015, παραλήπτη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κοινοποίηση το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αναφέρει επί λέξει στην παράγραφο 2:
«Στην υπ αριθ. 019/2015 απόφαση σας, δεν αναφέρεται το επιλεγέν σχήμα διοικητικής λειτουργίας του υπό ίδρυση υδατοδρομίου στην Άνδρο.»
Στην παράγραφο 3 αναφέρει:
«Στο σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης, προβλέπεται ότι το Λιμενικό Ταμείο αναλαμβάνει την υποχρέωση παραχώρησης της χρήσης χώρου εντός του λιμένα, χωρίς να αναφέρει σε ποιον γίνεται η παραχώρηση.»
Και παρακάτω:
«Από το άρθρο 4 προκύπτει ως φορέας του έργου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γεγονός που συνιστά ανεπίτρεπτη από την ισχύουσα νομοθεσία μεταβίβαση αρμοδιοτήτων διοίκησης.»
Τι σημαίνουν όλα αυτά με απλά λόγια;
Το υδατοδρομιο στην Άνδρο «κόλλησε». Τώρα, η η Περιφέρεια πρέπει να τροποποιήσει την προγραμματική σύμβαση (δηλαδή την διαδικασία) ή να αλλάξει η σχετική νομοθεσία. Πρακτικά το έργο δεν έχει ματαιωθεί, ούτε έχει χαθεί. Κανείς δεν ξέρει όμως (με δεδομένη την ελληνική γραφειοκρατία), πότε θα ξεκολλήσει και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί, για να προκηρυχθεί πάλι.
Ελπίδα όλων είναι, να επιταχυνθούν οι σχετικές ενέργειες γιατί το υδατοδρόμιο, αποτελεί για την Άνδρο, εξέλιξη ζωτικής σημασίας…
Δημοσιεύουμε το σχετικό έγγραφο παρακάτω: