Η κρουαζιέρα στις Κυκλάδες και η Άνδρος

 

Τα άμεσα έσοδα από τον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα σήμερα ανέρχονται στα 570 εκατ. ευρώ, ενώ τα έμμεσα έσοδα ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/3 εξασφαλίζουν 11.000 άμεσες θέσεις εργασίας!! Την ίδια στιγμή η παγκόσμια βιομηχανία κρουαζιέρας και yachting μελετά επέκταση του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο. καθόλου τυχαίο πως και το υπουργείο Ναυτιλίας συγκρότησε ήδη μια Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας!

Μπορεί, άραγε, η Άνδρος να υπάρξει έστω και ως μικρή αναφορά σε αυτό τον συνεχώς διευρυνόμενο επιχειρηματικό χώρο; Δύσκολο πολύ για την ώρα. Δεν είναι μόνο η έλλειψη κατάλληλου λιμανιού. Είναι και η αδυναμία για τα προσεχή χρόνια να ολοκληρωθεί η τρίτη φάση του λιμανιού του Γαυρίου που θα δώσει νέες δυνατότητες στην Άνδρο και στον χώρο της κρουαζιέρας. Συνάμα πρέπει να ολοκληρωθεί η μαρίνα της Χώρας, ενώ μένουν και οι εργασίες στο αλιευτικό καταφύγιο του Κορθίου. Τουλάχιστον αν ολοκληρωθούν κάτι να γίνει με το  yachting. Ειδικά για αυτότο τελευταίο θα πρέπει να σκεφτούμε πως η Άνδρος ξεκίνησε το ιστιοπλοϊκό ράλι Άνδρου το 1957 όταν τότε tα άλλα νησιά έβλεπαν τα γιώτ και τα ιστιοπλοϊκά με το κιάλι.

To Salamis Filoxenia που αναμένεται εφέτος για δύο αφίξεις στην Άνδρο

Στον χώρο της κρουαζιέρας έχουν αναγγελθεί για εφέτος και δύο αφίξεις στο νησί μας ενός σχετικά μικρού κρουαζιεροπλοίου το Salamis Filoxenia (στις 17/7 & 26/8) της κυπριακής εταιρείας Salamis Cruise Lines. Και οι δύο αφίξεις αφορούν μάλλον τον θρησκευτικό τουρισμό. Το γεγονός αυτό κάνει πιο επιτακτική τόσο την καλύ προόσβαση στα  μοναστήρια που έχουν σήμερα ουσιαστική κίνηση. Ιδίως σε αυτό της Παναχράντου όπου η πρόσβαση από την μεριά της Χώρας είναι απαγορρευτική. Αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να προχωρήσουν και οι άλλες υποδομές. Τέλος, χρειάζεται μαζί με τις υποδομές να γίνει καλύτερη και συστηματικότερη προβολή των δύο μοναστηριών (Παναχράντου & Αγίας Μαρίνας), που σήμερα είναι τα πιο δραστήρια και προσελκύουν σημαντικό από μόνα τους σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Κατά τα άλλα για την ιστορία να σημειώσουμε πως το 2014 δεν υπήρξε καμία προσέγγιση κρουαζερόπολοιου, ενώ το 2013 υπήρξε μια και το 2012 τρεις.

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Άνδρο στις άλλες Κυκλάδες υπάρχει σημαντική κίνηση με πρωταθλήτριες την Σαντορίνη και την Μύκονο. Για να καταλάβουμε τα μεγέθη να αναφέρουμε πως η Σαντορίνη δέχθηκε 606 κρουαζιερόπλοια – πρώτη στις Κυκλάδες - αποβιβάζοντας στο νησί 742.553 επισκέπτες. Ακολούθησε η Μύκονος με 441 αφίξεις και 610.207 επισκέπτες. Άλλα νησιά των Κυκλάδων στην κρουαζίερα ήταν η Σύρος με 53  αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, η Πάρος με 65, η Μήλος με 17 αφίξεις, η Νάξος με 16.

Όμως τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια πτώση στις αφίξεις κρουαζεροπλοίων στις Κυκλάδες. Έτσι το 2012 η Σαντορίνη είχε 718 αφίξεις και το 2013 είχε 582, η Μύκονος το 2012 είχε 582 αφίξεις και το 2013 είχε 482,  η Σύρος είχε 71 αφίξεις το 2012 και 37 το 2013, η Μήλος είχε 27 το 2012 και 9 το 2013, η Νάξος ειχε 45 το 2012 και 16 το 2013, η Πάρος είχε 100 αφίξεις το 2012 και 88 το 2013. 

Για πάρουμε μια ιδέα να αναφέρουμε πως ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρόπλοιων στην Ευρώπη άγγιξε τα 6 εκατομμύρια, με το ένα εκατομμύριο εξ αυτών να προέρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου. Το δε 2013 ο κλάδος της κρουαζιέρας συνεισέφερε 40 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, εξασφαλίζοντας 340.000 θέσεις εργασίας.

Οι προοπτικές όλου του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι μεγάλες τα επόμενα χρόνια. Όπως τόνισε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης: Για το 2015 υπολογίζουμε ότι θα δεχτούμε 25 εκατομμύρια επισκέψεις (παρά την πρόσφατη πτώση), αλλά βέβαια αυτός ο αριθμός εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές μας εντός της Ευρωζώνης. Ευελπιστούμε ότι, έως το 2021, θα έχουμε αγγίξει τα 19 δισ. ευρώ σε έσοδα από τουριστικές υπηρεσίες, ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί ετήσιες επενδύσεις ύψους 3,3 δισ. ευρώ που θα συμβάλλουν στην αύξηση της ετήσιας συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ 9% επιπλέον”.

Επιμέλεια: "εν Άνδρω" και ναυτιλιακού συντάκτη

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet