Απολογισμός των πρώτων ημερών του Αυγούστου για την Άνδρο και ...το Andros!

Από την πρώτη επίσκεψη του Andros στην Άνδρο...

Ήταν μια μεγάλη ανάσα ο εφετινός Αύγουστος για την Άνδρο. Χιλιάδες είναι οι έλληνες και ξένοι επισκέπτες που κατακλύζουν το νησί μας. Κάποιοι τους έψαχναν αλλού (Γερμανία, Σουηδία κλπ) και από αλλού μας ήρθαν (Γαλλία, Αττική κλπ). Ως ένας κοντινός προορισμός η Άνδρος αναδείχθηκε μέσα στην κρίση ότι έπρεπε για τις εβδομαδιαίες διακοπές των κατοίκων του «κλεινού άστεως».

 

Η θέα από το ύψος του Απροβάτου 

Όμως η Άνδρος αναδείχθηκε σημαντικός προορισμός πολλών ξένων που ανακαλύπτουν την Άνδρο μέσα από τη συστηματική προσπάθεια μέσω πρακτορείων και του διαδικτύου των ξενοδόχων της (Αιγαία-Ζόργκος, Καραουλάνης-Χώρα, κλπ). Από τους ξένους οι περισσότεροι είναι Γάλλοι. Αρκετοί εξ αυτών έρχονται για τα μονοπάτια του νησιού.

Καθαρίζοντας τα παλιά μονοπάτια αυξάνουμε την προστιθέμενη τουριστική αξία της Άνδρου

Όμως πολλοί πλέον είναι οι ευκατάστατοι Γάλλοι, Ιταλοί και Ισραηλινοί που έρχονται για το ιδιότυπο ορεινό τοπίο της και τις όμορφες μικρές μακρινές παραλίες της.

Αγναντεύοντας τις Μένητες, το Υψηλού και τις Στραπουργίες... 

Πολλοί είναι πλέον και οι Ανδριώτες που λόγω κρίσης νοικιάζουν μέσω πρακτόρων ή  διαδικτύου μερικά μεγάλα παραδοσιακά σπίτια τους ή έχουν χώρους φιλοξενίας για ευκατάστατους ξένους (κυρίως Γάλλους, Αυστριακούς και Ιταλούς) για μια εβδομάδα ή 15 μέρες σε χωριά του νησιού. Αποτέλεσμα μερικά ημιορεινά χωριά να αναζωογονούνται τουριστικά αυτά και οι τοπικές ταβέρνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε χωριά όπως το Απροβάτου, οι Μένητες και το Υψηλού. Τελικά η κρίση «τέχνας απεργάζεται» όπως θα λέγαμε παραφράζοντας το παλιό ρητό.

Η πεζογέφυρα που άλλαξε τον Νειμποριό

Τέλος ο ξεχασμένος από την Χώρα Νειμποριός, λόγω πεζογέφυρας, έγινε κέντρο αναφοράς. Το καλό: η επέκταση έδωσε χώρο στους πεζούς. Το κακό: μίκρυνε την αμμουδιά και έκοψε χώρο από τους λουόμενους. Το καλύτερο: η πεζογέφυρα σταμάτησε σε σημαντικό βαθμό την ...αμμοβολή! Άρα μπορούν να κάτσουν τις μέρες που φυσάνε μελτέμια στα καφέ της παραλίας περιπατητές και λουόμενοι!!! Πράγμα μοναδικό γιατί ως γνωστό τα μελτέμια δίνουν και παίρνουν στην Άνδρο Ιούλιο-Αύγουστο. Όμως τώρα δεν έχουμε αμμοβολή στον Νειμποριό!!! Απίστευτο κι όμως αληθινό!!! Κάπως έτσι σώθηκαν οικονομικά οι παραλιακοί μαγαζάτορες...

Αυτά για την Άνδρο. Πάμε τώρα στο πλοίο Andros. Μέρος της σημαντικής πλέον κίνησης του Αυγούστου κέρδισε το πλοίο Androsπου ξεκινά από την Ραφήνα τέσσερις μέρες την εβδομάδα για Τήνο-Μύκονο και τρεις για Σύρο-Τήνο-Μύκονο. Για Τήνο-Μύκονο που είναι γνωστοί προορισμοί από Ραφήνα εδώ και δεκαετίες το πλοίο έχει μεγάλη πληρότητα. Όμως στις επιστροφές δεν έχει την ίδια κίνηση.

Όμως όπως δείχνουν τα πρώτα δρομολόγια του Androsη σύνδεση της Σύρου από την Ραφήνα, παραμένει ένα ερωτηματικό. Ή, για να το πούμε αλλιώς είναι ένας προορισμός ελάχιστα γνωστός. Η ναυτιλιακή εταιρεία, όμως, θα επιμείνει μέχρι τέλος του καλοκαιριού με την ελπίδα πως ίσως αργότερα καθιερωθεί κάποια στιγμή και η σύνδεση Ραφήνας - Σύρου. Φυσικά το αποτέλεσμα του καλοκαιριού θα κρίνει σε πρώτη φάση και το μέλλον αυτής της σύνδεσης, η ποία σε αρκετές περιπτώσεις εξυπηρετεί και τους Ανδριώτες που θέλουν να μεταβούν από Ραφήνα για δουλειές στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet