Πτωτικά ο Αύγουστος: οι πρώτες καλοκαιρινές παρατηρήσεις…

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

Άφιξη στο Γαύριο

Η συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια, επηρέασαν τελικά αρνητικά τον τουρισμό στην Άνδρο. Παρά το γεγονός ότι το νησί ανακηρύχτηκε ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για διακοπές, παρά το ότι απέκτησε ένα σύγχρονο και μοντέρνο υπαίθριο θέατρο στο οποίο «ανέβηκαν» εξαιρετικές παραστάσεις, παρά τις ποιοτικές εικαστικές εκθέσεις, παρά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρά την κοντινή απόσταση και τα πολλά και εξυπηρετικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ο Αύγουστος-καρδιά της θερινής περιόδου- «έκλεισε» με πτώση στην κίνηση των επισκεπτών. 

Πανηγύρι στο Κόρθι

Από την συνολική ανάλυση των στοιχείων της κίνησης του Αυγούστου (επιβατών και οχημάτων) που έκανε το Λιμεναρχείο Γαυριου διαπίστωσε πως τελικά τα στοιχεία δεν ήταν όσο αρνητικά μας είχε δώσει και μας ενημέρωσε να διορθώσουμε κάποια από αυτά που μας είχε στείλει. Έτσι ο μεν Αυγουστος του 2015 είναι πτωτικός σε σχέση με αυτόν του 2014. Αλλά η πτώση ήταν της τάξεως του 5% στους ταξιδιώτες και του 7% στα οχήματα. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2014 ήρθαν στην Άνδρο 54098 άτομα και 10931 οχήματα, ενώ την ίδια περίοδο φέτος, 51829 άτομα και 10 395 οχήματα.

Κι όμως παρά την μικρή πτώση ήταν ένα όμορφο καλοκαίρι, μέσα στην γενικότερη… καταχνιά. Ένα καλοκαίρι που θα μπορούσε να πάει πολύ καλυτέρα ,αν είχαν γίνει έγκαιρα κάποια ουσιαστικά πράγματα και κινήσεις, η η στόχευση ήταν διαφορετική.

Μια που μπήκαμε-ημερολογιακά τουλάχιστον- στο φθινόπωρο, μια πρώτη ανάλυση-κριτική- απολογισμός, είναι πάντα θετική.

Τα καλά.

Όλες οι υπηρεσίες του νησιού (Δήμος, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμεναρχείο) λειτούργησαν πολύ καλά και εξυπηρέτησαν χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις το κοινό.

Οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου, έδωσε πραγματική μάχη με τον τεράστιο όγκο των απορριμμάτων-με δεδομένο το γενικότερο πρόβλημα- και την κέρδισε.

Το Μπατσι, η Χώρα , το Κορθι οι παραλίες και ο κεντρικός δρόμος παρουσίασαν μια ικανοποιητική εικόνα. Βεβαίως υπήρξαν και περιοχές που η αποκομιδή καθυστερούσε, αλλά γενικά η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο.

Συναυλία στο ανοιχτό θέατρο

Δεν κατεγράφησαν κρούσματα αισχροκέρδειας η παράπονα κακής συμπεριφοράς από παραθεριστές για κακή ποιότητα υπηρεσιών από τους επαγγελματίες.

Δεν σημειώθηκαν κλοπές η διαρρήξεις σε βαθμό που θα επηρέαζαν αρνητικά την εικόνα του νησιού. Τα δρομολόγια των πλοίων χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις, εξυπηρέτησαν απόλυτα τους ταξιδιώτες.

Οι οργανωμένες παραλίες-παρά τις ελλείψεις σε… ηλεκτρικό ρεύμα, λειτούργησαν άψογα και ανταποκρίθηκαν  στις απαιτήσεις των λουομένων. Επί τέλους οι Ανδριωτες κατάλαβαν ότι καλοκαίρι σημαίνει-για την νεολαία κυρίως-διασκέδαση και ξενύχτι. Δεν υπήρξαν ακραίες αντιδράσεις για ηχορύπανση και έτσι οι ζεστές νύχτες κύλησαν όμορφα, με μουσική και ποτό.

Τα άσχημα.

Οι δρόμοι προς τις διαφημισμένες και πανέμορφες βόρειες παραλίες σε κακό χάλι (Ζόργκος, Ατένι, Βόρη κλπ). Χωρίς σήμανση και ακατάλληλοι για τα πιο πολλά αυτοκίνητα. Μέγα λάθος. Οι μπουλντόζες έπρεπε να δουλεύουν από τον Μάιο. Οι ίδιες βόρειες παραλίες (Ατένι, Βιτάλι, Βόρη κλπ) με σκουπίδια που δεν μάζεψε κανείς. Σκουπίδια που άφησαν πίσω οι χωρίς οικολογική συνείδηση επισκέπτες.

Αύγουστος στον Ζόργκο

Χωρίς σήμανση και ο κεντρικός δρόμος. 

Απαράδεκτη και η κατάσταση στο λιμάνι του Γαυριου. Πλήρης η αναρχία των αυτοκινήτων, μεγάλη η ταλαιπωρία του κόσμου. Η έλλειψη παρκινγκ απαράδεκτη. Απαράδεκτος και ο φωτισμός του λιμανιού.

Λάθος αποδεδείχθηκε και η στόχευση στις ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές και εκθέσεις (Στοκχόλμη, Βερολίνο, Μιλάνο) για προσέλκυση τουριστών. Κανένα προς το παρόν αποτέλεσμα. Ξένοι (οργανωμένα τουλάχιστον) δεν ήρθαν περισσότεροι φέτος. Διαφήμιση στο νησί δεν έγινε ,συγκροτημένα και προγραμματισμένα.

 

Εκδήλωση στην Χώρα

Η Άνδρος ακούστηκε μέσω του Φεστιβάλ και των ιδιωτικών εκθέσεων, ενώ έπρεπε η διαφημιστική καμπάνια να είχε ξεκινήσει-για την προσέλκυση Ελλήνων επισκεπτών- ,πριν την αρχή του καλοκαιριού. Ακόμα και η σωστή πρωτοβουλία Δήμου-Επαρχείου, για δυο δωρεάν διανυκτερεύσεις τον Σεπτέμβριο, κοινοποιήθηκε σε λάθος χρόνο.

Ένα τέτοιο «δώρο» για να πιάσει τόπο, δεν το δίνεις στις 30 Αυγούστου, να «τρέξει» λίγες μέρες αργότερα. Το «κανείς σημαία» από την αρχή του καλοκαιριού να το εμπεδώσει ο ενδιαφερόμενος, να προγραμματίσει, να κλείσει δωμάτιο και να έρθει. Τώρα και χρήματα δεν περισσεύουν και έβαλε άλλες υποχρεώσεις για το φθινόπωρο. Του χρόνου καλύτερος προγραμματισμός.

Λυρικό ηλιοβασίλεμα στον Άγιο Κυπριανό

Τα εισιτήρια των πλοίων-κατά γενική ομολογία- «τσιμπημένα». Όταν το πετρέλαιο είχε ανέβει στα ύψη, η αύξηση ήταν δικαιολογημένη. Τώρα που η τιμή του πετρελαίου κατρακύλησε, γιατί δεν παρέσυρε προς τα κάτω και τις τιμές;

Αυτά προς το παρόν σαν μια πρώτη προσέγγιση στην εικόνα του φετινού καλοκαιριού στην Άνδρο.

Καλό φθινόπωρο…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Nα γράψετε για την αισχροκέρδεια του ΑΒ Βασιλόπουλος και του Γονέου μέσα στον Αύγουστο που πουλούσαν στις 3 πλάσιες τιμές. Ντροπή και αίσχος τους να ζητούν τον Αύγουστο σε 30 μέρες να βγάλουν τα 5πλάσια κέρδη.