Ένας δύσκολος Δεκέμβρης για την Άνδρο

 

Αναζητώντας διέξοδο στα μονοπάτια ενός δύσκολου Δεκέμβρη...

Εκτός της μικροπολιτικής που απασχολεί πολλούς στην Άνδρο υπάρχει και η πιεστική καθημερινότητα της ζωής που έχει να κάνει με την πραγματική πολιτική και τα προβλήματα του νησιού. Όμως η πραγματική πολιτική απασχολεί λίγους στο νησί μας. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ο Δεκέμβρης δεν είναι πια Χριστούγεννα, δώρα και γιορτές, αλλά φόροι, ανέχεια, αδιέξοδα και κρίση.

Η Άνδρος οικονομικά στηρίζεται στον δοκιμαζόμενο τουρισμό, στη ολοένα και μειούμενη ναυτιλία και στον χειμαζόμενο αγροτικό τομέα. Με όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα ανοιχτά σήμερα, καθώς ο χρόνος τελειώνει, οι ανδριώτες απλώς αγωνιούν για το πως θα τα βγάλουν πέρα.

Δύο ώρες από την Αττική και τόσα καράβια την ημέρα κι εμείς δεν βρίσκουμε λύσεις;

Στον τουρισμό η περιορισμένη χρονικά καλοκαιρινή περίοδος είναι πρόβλημα χωρίς λύση. Κάτι πρέπει να σχεδιαστεί καλύτερα ώστε να επεκταθεί. Κάτι πρέπει να μπει μπροστά ή κάτι να συμβεί ώστε η Άνδρος να έρθει «πιο κοντά» στην Αττική.

 

Τόσο νερό και τόσοι μπαξέδες και να μην προκόβει ενα νησί που έχει τόσες αγροτικές δυνατότητες;

Στη ναυτιλία ελάχιστα μπορεί να κάνει κανείς. Όλα εξαρτώνται από την διεθνή κατάσταση. Άρα εκεί το μόνο που ίσως θα μπορούσε να γίνει μια συνεννόηση με τους ανδριώτες εφοπλιστές.

Και τέλος ο αγροτικός τομέας. Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα και αναμένεται να γίνουν δυσκολότερα την επόμενη χρονιά. Η επερχόμενη πιστοποίηση των σφαγείων είναι μια βοήθεια. Όμως κτηνοτροφική παραγωγή χωρίς τυποποίηση δεν μπορεί να αποφέρει μεγάλα έσοδα. Αλλά και οι καλλιέργειες πάλι αν δεν έχουν κάποια μορφή τυποποίησης και μεταποίησης λίγα μπορούν να αποφέρουν. Ας δούμε τι έχει γίνει στην Τήνο ή στη Νάξο που τα έχουν καταφέρει καλύτερα. Σήμερα λίγα πράγματα από την αγροκτηνοτροφική παραγωγή της Άνδρου μπορούν να «ταξιδέψουν» στις αγορές της Ελλάδας.

Οικοτεχνίες οι περισσότερες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις χωρίς τυποπόιηση

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έρχεται και ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ πλήττοντας τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους κατοίκους των κέντρων του νησιού. Οι αντικειμενικές αξίες εδώ είναι ξεχασμένες στην εποχή των παχιών αγελάδων και φορτώνουν δυσβάστακτα τον φόρο. Κάποιος πρέπει να οργανώσει μια προσπάθεια διαμαρτυρίας. Κάτι πρέπει να γίνει.

Μετά είναι και ο ΦΠΑ, που από τον Μάιο θα αυξηθεί και ο τουρισμός θα στριμωχτεί ακόμα περισσότερο. Κι εδώ κάτι πρέπει να πούμε. Κάπως πρέπει να αντιδράσουμε. Κάποιος να πάρει μιαπρωτοβουλία.

Αυξάνονται οι φόροι, οι νέοι εγκαταλείπουν το νησί, η γη μένει ακαλλιέργητη. Ζητείται διάξοδος...

Στη συνέχεια είναι η φορολόγηση των αγροτών που θα πλήξει περισσότερο το μικρό αγροτικό εισόδημα. Το μικρό αγροτικό νοικοκυριό δέχεται χτυπήματα και δεν υπάρχει κάποιος να πιέσει ώστε να μπουν οι νέοι στους ξεχασμένους μπαξέδες με κάποιο συνεταιριστικό σχήμα. Κι εδώ κάτι πρέπει να γίνει. Κάποιοι πρέπει να βγουν μπροστά και να κάνουν κάτι. Ή, ως προς την φορολογία να πουν κάτι στα κέντρα εξουσίας του τόπου μας.

Ένας απο τους τελευταίους καλλιερημένους μπαξέδες στα λειβάδια...

Τέλος, κάτι πολύ σημαντικό, που πολλοί αγρότες και κάτοικοι του νησιού μοιάζει να έχουν ξεχάσει κάπου ανάμεσα στην μικροπολιτική της καθημερινότητας και στις «επιτυχίες» ενός αόριστου μέλλοντος. Ο λόγος για τις πηγές, τα πηγάδια και τις γεωτρήσεις.

Οι αγρότες ή οι κάτοικοι που έχουν στο κτήμα ή στο οικόπεδο τους πηγή, πηγάδι ή γεώτρηση έπρεπε να την είχαν δηλώσει επίσημα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όσοι δεν το έχουν δηλώσει θα έχουν 50 ευρώ πρόστιμο τον μήνα μέχρι τον Δεκέμβριο. Αν το ξεχάσουν θα έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί από τον Ιανουάριο το πρόστιμο θα είναι 1500 ευρώ τον μήνα!!!

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Εν ΆΝΔΡΩ
Αγαπητοί φίλοι το site μας δέχθηκε εδώ και 8-10 μέρες μια πολλαπλή επίθεση από χάκερς που αντιμετωπίστηκε από τους τεχνικούς που έχουν την ευθύνη. Αρκετές φορές ορισμένοι από εσάς δεν μπορούσατε να μπείτε μεσα ή δεν μπορούσατε να αναρτήσετε τα σχόλια σας όπως μας γράφετε γιατί το antibiotic που έχετε σταμάταγε την είσοδο σας. Αλλά και να μπαίνατε δεν διατρέχατε κανέναν κίνδυνο σύμφωνα με τους τεχνικούς. Απλώς σας εμπόδιζαν την πρόσβαση. Το θέμα λύθηκε τελικά και όπως όλα δείχνουν ξεπεράσαμε και αυτή την μικρή δυσκολία που εμπόδισε πολλούς να μπουν για κάποιες ώρες και μερικούς άλλους να γράψουν σχόλια. Ευχαριστούμε για το μεγάλο ενδιαφέρον σας...
Ο διαχειριστής του site Εν Άνδρω...

This comment was minimized by the moderator on the site

αγαπητο εν ανδρω την τελευταια εβδομαδα τα περισσοτερα σχολια απορριπτονται πριν καταχωρηθουν με την ενδειξη: ΣΦΑΛΜΑ.....HACKER ATTACK , παροτι το περιεχομενο ειναι κοσμιο και απολυτα συμβατο με τα ηθη και εθιμα. Τι συμβαινει??

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλησπέρα σας!Το άρθρο εντοπίζει με σαφήνεια τα προβλήματα, προτρέπει σε αγώνα για την επίλυσή τους και προσφέρει και απόψεις για την επίλυσή τους!Ο γραπτός λόγος εδώ είναι απόλυτα κατανοητός,απλός χωρίς δημοσιογραφικές κορόνες και ακαταλαβίστικες επιστημονικές και ρητορικές αναλύσεις.Θα ήθελα πολύ να αγοράσω γη και σπίτι στο νησί με δική του πηγή νερού.Εχω αγαπήσει το μέρος από τις ημέρες των διακοπών που έκανα ΄το καλοκαίρι που μας πέρασε.Δυστηχώς οι τιμές είναι πολύ υψηλές και έτσι κοιτάζω και κάπου αλλού.Θα παρακαλούσα αν παρουσιαστεί κάτι ενδιαφέρον και σε λογική τιμή να ενημερωθώ στο mail μου fysikoagroktima@gmail.com.Ευχαριστώ!Ανδρέας Παναγόπουλος

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Παρασκεύοπουλε είμαστε εντυπωσιασμένοι μπροστά στην αναλυτική παρουσίαση του θέματος της υδροληψίας που κάνατε. Εμεις απλώς δώσαμε γενικές πληροφορίες μήοως και κάποιοι έχουν ξεχαστεί.
Με το κείμενο απλά θελήσαμε να βάλουμε στην "ατζέντα" και μερικά από τα μεγάλα θέματα που συχνά δεν αγγίζονται ή δεν συζητουνται, αν και είναι αυτά που καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την κοινωνία του νησιού μας. Όμως δεν είναι και τόσο "πιασάρικα" ή δεν προσφέρονται επικοινωνιακά για άμεσο όφελος.
Ειλικρινά όμως εσείς με τις πληροφορίες σας σμβάλατε πολύ. Είναι χαρά μας επώνυμες παρεμβάσεις όπως η δική σας σήμερα και του κ. Σωτηρόπουλου τις προάλλες που πληροφορούν και συνάμα προκαλούν εγρήγορση. Χαρά μας να παρεμβαίνετε τακτικότερα.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη Εν Άνδρω
This comment was minimized by the moderator on the site

Επιτρέψτε μου να διορθώσω την πληροφορία σχετικά με το ύψος του προστίμου που αφορά την εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης για άδεια χρήσης νερού. Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. με αρ. οικ. 101123 (Β΄1435/10-07-2015) «Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 146896/2014
κοινής υπουργικής απόφασης….» τροποποιήθηκε η παρ. 1 του άρθρου 13 της (προηγουμένης)
Κ.Υ.Α. 146896/2014 και προβλέφθηκε ότι όποιος υποβάλλει την προβλεπόμενη αίτηση για
χορήγηση άδειας χρήσης νερού μέχρι τις 30-09-2015, δεν καταβάλλει πρόστιμο. Μετά την
ημερομηνία αυτή ο παραβάτης τιμωρείται ως εξής: α) με πρόστιμο (50) πενήντα ευρώ από 1-
10-2015 μέχρι 31-12-2015 για κάθε μήνα καθυστέρησης και β) με πρόστιμο 1.000 μέχρι 2.000
ευρώ από 1-1-2016. Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι σήμερα προκειμένου να αιτηθούμε για άδεια χρήσης θα πρέπει να είχαμε υποβάλει αίτηση - δήλωση για την εγγραφή του σημείου υδροληψίας μας (πηγάδι, γεώτρηση, πηγή, ρέμα, λίμνη, θάλασσα) στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Αυτή γινόταν χωρίς πρόστιμο μέχρι τις 31/12/2014. Έκτοτε προκειμένου να γίνει η αίτηση - δήλωση στο ΕΜΣΥ , υπάρχει πρόστιμο δηλαδή απαιτείται η προσκόμιση στην αδειοδοτούσα αρχή παραβόλου εκατό (100 ευρώ) υπέρ του Δημοσίου που εκδίδεται από τη Δ.Ο.Υ. " για εκπρόθεσμη
υποβολή αίτησης εγγραφής στο Ε.Μ.Σ.Υ. του σημείου υδροληψίας ". Άρα λοιπόν όποιος δεν έχει κάνει καμιά δήλωση, μέχρι τέλους του έτους πληρώνοντας παράβολα 100 + 3*50 = 250 ευρώ, μπορεί ακόμη να εγγράψει το σημείο υδροληψίας στο Μητρώο και να κάνει αίτηση για άδεια χρήσης. Μετά από αυτή την ημερομηνία το πρόστιμο γίνεται 1.100 έως 2.100 ευρώ.