Η Άνδρος της πραγματικής οικονομίας…

 

Βαρίδι: Από τις πλέον παραγωγικές κοιλάδες της Άνδρου σε οπωροκηπευτικά

Στην καθημερινότητα της Άνδρου πέρα από δηλώσεις και μεγαλόστομες εκφράσεις, πέρα από μικροπολιτικά προσωπεία, υπάρχει και ένας κόσμος της δύσκολης βιοπάλης. Μια Άνδρος αθόρυβη με πολλά προβλήματα. Είναι η Άνδρος της εργασίας, των επιχειρηματιών, των επαγγελματιών και των αγροτών, που βλέπουν με αγωνία και προσμονή το καλοκαίρι  περιμένοντας κάτι να γίνει ώστε να σταθούν στα πόδια τους. Για όλους αυτούς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ένα σχέδιο, κάποια οργάνωση. Δεν υπήρξε μια πρόταση.

Όλοι αυτοί ανησυχούν και προβληματίζονται. Ρωτούν. Ξαναρωτούν. Κι άκρη δεν βρίσκουν. Ένας από αυτούς τους επαγγελματίες προβληματισμένος για την κατάσταση στο νησί ρώτησε μια μέρα μεγαλόσχημο δημοτικό παράγοντα για το μέλλον των νέων στην Άνδρο. Και πήρε την απίστευτη απάντηση: «μόνη λύση να συμφωνήσουν οι εφοπλιστές να μπαρκάρουν οι νέοι στα πλοία τους!!!» Ο "υπεύθυνος" φυσικά και δεν είχε καμία σχέση με την οικονομία της θάλασσας, αλλά και καμία με την οικονομία της αγοράς. Είπε κάτι απίθανο και ξεμπέρδεψε! Μετά πήγε ήσυχος μέχρι το δημαρχείο για να παρκάρει τις…  αρμοδιότητες του!!!

Όμως στο νησί εκτός από τέτοιους παράγοντες υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που έχουν σχέση με την αγορά και την πραγματική οικονομία. Βλέπουν το δύσκολο οικονομικό κλίμα. Βλέπουν τις προσπάθειες να μην αποδίδουν. Και σκέφτηκαν πως αντί να μπαρκάρουν, σχετικούς και άσχετους, στα ανδριώτικα καράβια θα έπρεπε να υπάρξει ένας συντονισμός και ένα σχέδιο όλων των μεμονωμένων παραγωγών μήπως και υπάρξει κάποια προοπτική.

Στην αγροτική παραγωγή τα πράγματα σήμερα είναι δύσκολα. Οι μεμονωμένοι αγρότες, πχ από το Βαρίδι ή το Καλυβάρι, συνήθως κατέβαιναν και πουλούσαν τα προϊόντα τους σε μεμονωμένους πελάτες στο Γαύριο, στο Μπατσί, στη Χώρα. Όμως με την κρίση πολλοί παραθεριστές έρχονται λιγότερο. Υπάρχουν σπίτια που δεν ανοίγουν. Σε κάποια κόψανε και το ρεύμα. Οι αγρότες έχασαν αρκετούς πελάτες και ένα μέρος της αγροτικής παραγωγής δύσκολα διατίθεται πια.

Σε αυτή την συγκυρία ο έπαρχος Άνδρου, που ξέρει τα προβλήματα από πρώτο χέρι λόγω επαγγέλματος και τόπου καταγωγής, πήρε την πρωτοβουλία να κάνει κάτι. Στόχος του η τοπική αγροτική παραγωγή (μέλι, λάδι, κρασί, κρέας κλπ) να μπει στα ξενοδοχεία του νησιού!

Βόρεια Άνδρος: περιοχή γεωργική και κτηνοτροφική με δυνατότητες

Το ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα ξεκίνησε από πέρσι. Έφερε σε επαφή τους ελαιουργούς με τις σύγχρονες επαγγελματικές μεθόδους. Έθεσε ζητήματα τυποποίησης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης καταλοίπων ελαιουργείων και τυροκομείων. Βοήθησε σημαντικά την αντιδήμαρχο Μαρία Μαμάη που κατάφερε να οργανώσει και να τυποποιήσει τα σφαγεία της Άνδρου. Και τέλος, εδώ και ένα μήνα, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη διασύνδεση της ανδριώτικης αγροτικής παραγωγής με τα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού μας.

Το αν θα καταφέρει αυτόν τον φιλόδοξο στόχο μένει να αποδειχθεί. Τουλάχιστον δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια μιλώντας για αρμοδιότητες που δεν έχει…

Όλα άρχισαν με μια πρώτη συζήτηση, μετά απο πρόσκληση του, ανάμεσα σε μερικούς μεγάλους ξενοδόχους στο επαρχείο. Πρότεινε να κάνουν μια προσφορά ανδριώτικων αγροτικών προϊόντων ως κάτι ξεχωριστό στους πελάτες τους. Μετά μάζεψε στο Γαυρίο 30 παραγωγούς οπωροκηπευτικών από το Μακροτάνταλο (Βαρίδι, Καλυβάρι κλπ) και συζήτησαν το πώς θα κινηθούν και αυτοί οργανωμένα προς την ίδια κατεύθυνση. Θα ακολουθήσουν, το αμέσως επόμενο διάστημα, αντίστοιχες συναντήσεις και με άλλους παραγωγούς στο Απροβάτου και στο Κόρθι.

 

Η Άνδρος μπορεί να αυξήσει την παραγωγή μελιού αν βρει κι άλλους τρόπους διάθεσης του

Τελικός στόχος τα ανδριώτικα προϊόντα να φτάσουν στους πελάτες των ξενοδοχείων. Και υπάρχουν αρκετά ανδριώτικα προϊόντα που ξεχωρίζουν. Στην Άνδρο υπάρχουν δύο οινοποιεία, αρκετοί μεμονωμένοι παραγωγοί κρασιού, μερικά καλά τυροκομεία, αρκετοί καλλιεργητές οπωροκηπευτικών, αρκετοί κτηνοτρόφοι, πολλοί μελισσοκόμοι. Όλοι αυτοί μέχρι σήμερα κινούνται μεμονωμένα.

Για να πετύχει η όλη προσπάθεια όμως πρέπει όλοι οι παραγωγοί να νοιαστούν και να πλαισιώσουν την προσπάθεια. Μόνος του κανείς λίγα μπορεί να καταφέρει. Είναι καθοριστικό σήμερα να πάρουν οι παραγωγοί της Άνδρου την υπόθεση στα χέρια τους. Θα πετύχει άραγε να τους κινητοποιήσει και να τους συντονίσει το επαρχείο; Μένει να το δούμε…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επαρχείου η ανδριώτικη παραγωγή δεν επαρκεί σήμερα για όλες τις ανάγκες του νησιού. Όμως το χειρότερο είναι πως η ανδριώτικη παραγωγή δεν έχει τρόπο να φτάσει σε όλο το νησί! Με άλλα λόγια παραγωγή και κατανάλωση δεν συναντώνται! Είναι, λοιπόν, ανάγκη να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια διασύνδεσης των αγροτών με τους επιχειρηματίες των ξενοδοχείων.

Μόνο έτσι θα ανακοπεί η κρίση του αγροτικού κλάδου και να αυξηθεί η παραγωγή. Μόνο έτσι επιπλέον οικογένειες και νέοι άνθρωποι, που σήμερα φεύγουν για τα αστικά κέντρα, θα μπορέσουν να μείνουν στην Άνδρο. Και αν καταφέρουν να τυποποιήσουν τα προϊόντα τους σταδιακά θα μπορέσουν να επεκταθούν και με εξαγωγές προς κάποια γειτονικά νησιά. Ήδη από πέρσι μετά από συμφωνία του επαρχείου με τις δύο εταιρείες της γραμμής μας οι παραγωγοί μπορούν να ταξιδεύουν με τα αυτοκίνητα τους προ Τήνο, Μύκονο, με μειωμένο εισιτήριο.

Μανιτάρια στην Άνδρο (φωτο: Δ. Αντωνέλλος)

Υπάρχουν όμως και άλλες ιδέες έτοιμες για να μπουν στο τραπέζι. Μια είναι η παραμελημένη παραγωγή εσπεριδοειδών στην Άνδρο. Μια άλλη είναι τα μανιτάρια. Στην Άνδρο λόγω κλίματος και γεωγραφίας ευδοκιμεί μια μεγάλη ποικιλία μανιταριών. Όπως έλεγε γνώστης του θέματος από το Κόρθι: «η Άνδρος έχει μεγάλη ποικιλία μοναδικών άγριων μανιταριών που μπορούν να καλλιεργηθούν και να τυποποιηθούν δημιουργώντας νέο εισόδημα». Και προσέθεσε «ήδη υπάρχει επαφή με τον έπαρχο που έχει υιοθετήσει την ιδέα και θέλει να βοηθήσει». Να δούμε πως μπορεί να προχωρήσει αυτή η ενδιαφέρουσα ιδέα…

Ο Ηλίας Πολέμης ειδικός στα μανιτάρια σε σεμινάριο που έγινε στην Άνδρο (φωτο: Δ. Αντωνέλλος)

Τι μας λένε τα παραπάνω;

Πως όποιος θέλει να κάνει κάτι προσπαθεί! Ακόμα και χωρίς πόρους ή χωρίς αρμοδιότητες! Γιατί για να ξεκινήσει ένα έργο χρειάζεται μεράκι, πρωτοβουλία, εργατικότητα, συνέπεια και συντονισμός. Επιπλέον χρειάζεται κόπος και χρόνος. Και βεβαίως πρώτα κάνει κανείς έργο και μετά μιλά για το έργο. Διαφορετικά μένει στα λόγια. Ή, όπως λέγανε και οι αγρότες: «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει…»

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Για τον Κο Μανδαράκα που μου έκανε την τιμή να ''απαντήσει''στο σχόλιο μου.Φαντάζομαι ότι θα πρέπει από τώρα κάποιος ,δεν ξέρω ποιος, πρέπει να ''βάλει μπροστά'' τους συνεταιρισμούς,μέσα από εκεί μπορούν να γίνουν πάρα πολλά πράγματα γι τους παραγωγούς όλης της Άνδρου.Κάποιος μίλησε για τον συνεταιρισμό γυναικών δεν ξέρω αν τα ξενοδοχεία της Άνδρου ανταποκρίθηκαν,ίσως για μεγαλύτερο κέρδος θέλουν τα γλυκά με την γλυκόζη και όχι με την ζάχαρη που έφιαχναν στον συνεταιρισμό γυναικών.Αλλά και ποιος βοήθησε τον συνεταιρισμό να επεκταθεί στην Αθήνα ας πούμε;;ΚΑΝΕΝΑΣ. Πατριώτες αυτά θέλουν πρωτοβουλίες οικονομική στήριξη να μπούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ,ίσως.Εμείς ενδιαφερθήκαμε μόνο για τους.......πετρίτες και δεν είδατε τι τουρισμός μαζεύτηκε στην Άνδρο για να βλέπει τους.......πετρίτες!!!!!!!!!!!! Και αυτοί πετούν οι αγρότες όμως δουλεύουν και μοχθούν χωρίς την παραμικρή στήριξη Κρίμα..........

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΡΟΣ Guest - Ανωνύμως
ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΙΝΑ ΑΠ΄ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΩΡΑ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Φιλιπποκούλης ή Κούλης Μουγκός ή Κυριάκος Θ. ξαναχτύπησε νούμερο 2

Φωτογραφίζεσαι Κούλη Μουγκέ και επαναλαμβάνεσαι, τα ίδια έγραφες όταν ήσουν στην αντιπολίτευση αλλά με το πραγματικό σου όνομα.Τώρα κάνεις αντιπολίτευση στον κ. Έπαρχο Δ. Λοτσάρη που κάνει αυτά που κανονικά ο Ονειροπαρμένος-Συνεχίζουμε, έπρεπε να είχε προτείνει και υλοποιήσει.

Φίλιππος Σκόρδος 1) Απαράδεκτο σε ναυτικό νησί να σνομπάρουμε το ναυτικό επάγγελμα. Ξεχνάμε ότι το νησί έζησε και ζει πολύ κόσμο, λόγω της Ναυτιλίας. Σίγουρα δεν το θέλουν όλοι και δεν ταιριάζει σε όλους. Ομως η έμμεση ειρωνεία προς το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι απαράδεκτη. 2)Η κίνηση με τ αγροτικά προιόντα είναι ένα βήμα, όμως δεν σώζεται η κατάσταση. Ρωτήστε να μάθετε τι συνέβη με τον Συνεταιρισμό των γυναικών στο Κόρθι, όταν έφτιαχναν μαρμελάδες και προσπαθούσαν να τις πουλήσουν στα ξενοδοχεία. Τέλος ενάμιση μήνα τουριστική σεζόν δεν σώνει την κατάσταση. Χρειάζεται ομαδικότητα, συντονισμός για πιστοποίηση προιόντων , για εξαγωγή στο εξωτερικό. Βάλτε στο google μέλι Κυθήρων και δείτε τι θαύματα έχουν κάνει εκεί οι άνθρωποι. Δεν περίμεναν τον Δήμο, ούτε περίμεναν να τρέξουν άλλοι γιαυτούς. Ιδιωτική πρωτοβουλία κύριοι. Αφήστε τις παλαιολιθικές νοοτροπίες και να τα περιμένουμε όλα από τον Δήμο ή από το κράτος. Αυτά μας κατέστρεψαν. Τα λεμόνια σαπίζουν στα χωράφια και έρχονται στην Ανδρο, λεμόνια Αργεντινής. Ο δήμος φταίει σ αυτό; Η το Επαρχείο; Το ξερό μας το κεφάλι φταίει και η μη διάθεση για συνεργασία και ομαδικότητα.
Μου αρέσει! · Απάντηση · 5 · 2 ώρες

https://www.facebook.com/groups/114311681979121/permalink/987586077985006/

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Φιλιπποκούλης ή Κούλης Μουγκός ή Κυριάκος Θ. ξαναχτύπησε νούμερο 1

Φωτογραφίζεσαι Κούλη Μουγκέ και επαναλαμβάνεσαι, τα ίδια έγραφες όταν ήσουν στην αντιπολίτευση αλλά με το πραγματικό σου όνομα.Τώρα κάνεις αντιπολίτευση στον κ. Έπαρχο Δ. Λοτσάρη που κάνει αυτά που κανονικά ο Ονειροπαρμένος-Συνεχίζουμε, έπρεπε να είχε προτείνει και υλοποιήσει.


Φίλιππος Σκόρδος Κοιτάξτε τι σχεδιάζουν για το μέλλον. Ανεξάρτητα εαν μας αρέσει ή όχι, εκεί πάμε. Και εμείς κάνουμε project με το Επαρχείο για να πουλήσουμε μαρούλια, αγγούρια κολοκύθια, στα ξενοδοχεία που είναι δίπλα μας. Γίνονται δε και πανηγυρικές αναγγελίες με τυμπανοκρουσίες.
Μου αρέσει! · Απάντηση · 52 λεπτά

https://www.facebook.com/groups/114311681979121/permalink/987700001306947/

This comment was minimized by the moderator on the site

Και ρωτάω υπάρχουν στην Άνδρο αγροτικοί συνεταιρισμοί;;και τι κάνουν;;πια είναι η δουλειά τους;;να πουλούν λιπάσματα;;αυτός είναι ο σκοπός συστάσεως των συνεταιρισμών;;και μετά μου λέτε τι να κάνουν οι διάσπαρτοι στο νησί παραγωγοί;;μήπως λοιπόν θα πρέπει οι συνεταιρισμοί να στραφούν στην δουλειά για την οποία έχουν συσταθεί;;;και κάτι τελευταίο,Η Άνδρος είναι γεμάτη λεμονιές,φαντάζομαι ότι πολύ παλαιά βέβαια γινόνταν και εξαγωγές.Τόσο δύσκολο είναι λοιπόν να μαζεύονται τα λεμόνια ,αντί να σαπίζουν πεσμένα στο χώμα,να μπαίνουν σε ψυγεία και σε περιόδους που υπάρχει έλλειψη λεμονιών να μην τρώμε τα Αργεντίνικα που μυρίζουν από την πολύμηνη φύλαξη τους και από το μακρινό ταξίδι τους προς την Ελλάδα,αλλά τα δικά μας και μάλιστα σε καλές τιμές στην Αθήνα.Άσε πια το λάδι τόσο δύσκολο είναι να γίνει τυποποίηση;;υπάρχουν λάδια στην άνδρο ΚΑΘΑΡΩΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ,που πάνε χαμένα.Μήπως λοιπόν πρέπει να πάρουν μπροστά οι συνεταιρισμοί;;ε ας δούμε τέλος πάντων τι γίνεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.Και προσοχή όχι με εκμετάλλευση των ίδιων των παραγωγών.....με τα ''πειραγμένα''τιμολόγια.........

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ καλή η πρωτοβουλία του Επάρχου! Νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση της σύνδεσης των παραγωγών με την κατανάλωση, θα ήταν πολύ χρήσιμη και αποδοτική η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ μία ημέρα της εβδομάδος στο Γαύριο, στη Χώρα και στο Κόρθι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό δεν έχει υλοποιηθεί τόσα χρόνια, αφού δεν απαιτεί κεφάλαια επένδυσης, αλλά μόνο πολιτική βούληση. Δεν νομίζω να είναι δύσκολο να ορισθεί ένας δρόμος ή ένας χώρος στα τρία αυτά διοικητικά διαμερίσματα, για να γίνεται ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ η λαϊκή αγορά, ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές ΣΤΑΘΕΡΑ ποια μέρα της εβδομάδος και σε ποιο χώρο θα βρίσκεται (όπως συμβαίνει στην Αθήνα). Πολλά θέματα ΜΟΝΟ πολιτική βούληση και οργάνωση χρειάζονται για να αποδόσουν!