Τα ανδριώτικα προϊόντα στο προσκήνιο - Η συνεργασία όλων είναι η λύση

 

Στιγμιότυπο από την συνάντηση παραγωγών και επαγγελματιών (φωτο: Κώστας Σαρρής)

Πάνω από 100 στελέχη συμμετείχαν στη συνάντηση παραγωγών τοπικών προϊόντων με έμπορους, επαγγελματίες και ξενοδόχους της Άνδρου, στο κτήριο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο Βακόνι. Μια συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του επαρχείου και στόχο είχε την συνεργασία όλων στο νησί για την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Η συνάντηση ήταν το τέλος μιας διαδρομής ενημερωτικών συζητήσεων σε όλη την Άνδρο και κρίνεται επιτυχημένη.

Από τις στήλες μας εδώ και ενάμιση μήνα είχαμε σειρά δημοσιευμάτων για να ενημερώσουμε τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες για την όλη προσπάθεια που ξεκίνησε το επαρχείο με στόχο τα ανδριώτικα προϊόντα να βρουν μια θέση στα ράφια και στο μενού της Άνδρου ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στο νησί μας.

Στιγμιότυπο από την συγκέντρωση (φωτο: Κώστας Σαρρής)

Στην μεγάλη συγκέντρωση παραβρέθηκαν από τους παραγωγούς του νησιού οι μελισσοκόμοι Κατερίνα Τριδήμα, Γιαννούλης Πέτσας, Κώστας Ρόμπος και ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Πανταζής. Από τους τους καλλιεργητές μανιταριών ήταν οι Σπύρος και Γιαννούλης Μακρίνα. Επίσης, ο οινοπαραγωγός Δημήτρης Μάστορης. Από τους κρεοπώλες-παραγωγούς οι Κώστας και Σταύρος Τριδήμας και ο Γιώργος Ζαγοραίος. Ήταν εκεί τα τυροκομεία Κορθίου Λούβαρη και Ασούτη. Ακόμα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άνδρου Κ. Σακελάρης, ο πρόεδρος καφεστίασης Χώρας, ελαιοπαραγωγοί κλπ. Επίσης οι ιδιοκτήτες εστιατορίων Αλέκος Καλιβρούσης, Μπάλας, Β. Ανδρέλλος, καθώς από τις ξενοδοχειακές μονάδες Hollyday Andros, Περάκη, Αναιρούσα, Μικρά Αγγλία, Επαμεινώνδα κλπ. Επιπλέον, ζαχαροπλάστες όπως οι Τζιώτης (Κορθι), Β. Καλαδάμης, καθώς και έμποροι παραδοσιακών προϊόντων. Τέλος ήταν εκεί και οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου ΣΑΡΙΖΑ.

Από τα προϊόντα που προσφέρθηκαν και δοκίμασαν οι παρεβρισκόμενοι (φωτο: Κώστας Σαρρής)

Από τους αιρετούς παραβρέθηκαν η αντιδήμαρχος Υδρούσας Μαρία Μαμάη, ο αντιδήμαρχος Χώρας Διαμαντής Θοδωράκης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Λάσκαρης, η δημοτική σύμβουλος Άννα Βολίκα, ο δημοτικος σύμβουλος Φρατζέσκος Αθανασίου, ο σύμβουλος του Δημάρχου Ματθαίος Μανσόλας, το Andros Routes, αρκετοί πρόεδροι τοπικών συλλόγων, καθώς και η ΚΟΙΝΣΕΠ Άνδρου.

Η συγκέντρωση ανοίγει με ομιλία του επάρχου που είχε και την πρωτοβουλία του εγχειρήματος της προώθησης των ανδριώτικων προϊόντων (φωτο: Κώστας Σαρρής)

Στη συνάντηση κεντρικός ομιλητής ήταν ο έπαρχος Άνδρου που έθεσε το ζήτημα της σύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και παρότρυνε τον επιχειρηματικό κόσμο της Άνδρου να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα του νησιού κατά προτεραιότητα.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου και παρουσίαση της πιστοποίησης του σήματος Aegean Cuisine από τον εστιάτορα Κορθίου Δημήτρη Γιγίνη. Ακολούθησε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του εργοστασίου ΣΑΡΙΖΑ κ. Βουτσινά, που παρουσίασε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού ΣΑΡΙΖΑ. Στη συνέχεια μια σειρά παραγωγοί πήραν τον λόγο και παρουσίασαν τα προϊόντα του. Στο τέλος παρενέβησαν ο Ματθαίος Μανσόλας, ο γεωπόνος Γιώργος Φιλιππίδης και το AndrosRoutes.

Τα συμπεράσματα της συνάντησης όπως τα συνόψισε ο έπαρχος ήταν:

(α) Περαιτέρω γνωριμία και συνεργασία μεταξύ των παραγωγών και επιχειρηματιών της Άνδρου.

(β) Ξενοδόχοι και εστιάτορες να ενσωματώσουν στο μενού τους τοπικά προϊόντα της Άνδρου και να ατ προτείνουν στους πελάτες τους.

(γ) Οι έμποροι  να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα στα καταστήματα τους

(δ) Να γίνει προσπάθεια ώστε οι κάτοικοι μόνιμοι και εποχικοί να διαμορφώσουν μια τοπική συνείδηση στην κατανάλωση προϊόντων διατροφής.

(ε) Η ανάγκη επιδίωξης ποιότητας σε ότι αφορά τα τοπικά προϊόντα και ειλικρινών και τίμιων συνεργασιών μεταξύ παραγωγών, εμπόρων και καταναλωτών στην Άνδρο.

(στ) Και τέλος η επανάληψη της συνάντησης ώστε να εξεταστούν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας στην πράξη μετά από ένα χρονικό διάστημα.

«Εν Άνδρω»

Από αναγνώστη λάβαμε την παρακάτω περιγραφή του κ. Δημήτρη Γιγίνη στο f/με την σύσταση να την ανεβάσουμε γιατί δίνει το κλίμα από την μεριά των συμμετεχόντων. Το κάνουμε ευθύς αμέσως. – Έν Άνδρω

To κλίμα της συνάντησης

Δημήτρης Γιγίνης

 

Κάτι κινείται πλέον στην Άνδρο. Μια πολιτική πρωτοβουλία με στόχο την συνεργασία ώστε να πάει μπροστά το νησί (φωτο: Κώστας Σαρρής)

Ένας φίλος χθες χαρακτήρισε την ΑΝΔΡΟ τον κοιμώμενο γίγαντα των Κυκλάδων που πρέπει κάποια στιγμή να ξυπνήσει....σήμερα αισθάνομαι λίγο πιο αισιόδοξος και νομίζω πως και όσοι συμμετείχαν στην χθεσινή συγκέντρωση που έλαβε χώρα στο επιμελητήριο της Άνδρου το ίδιο πρέπει να νιώθουν. Ήταν η πρώτη φορά που οι παραγωγικές τάξεις του νησιού συγκεντρώθηκαν ΟΛΕΣ μαζί στον ίδιο χώρο. Ήταν μια καλή αρχή πρώτα για να γνωριστούμε, δεύτερον για να αφυπνιστούμε, τρίτον για να συζητήσουμε όλα αυτά που μας ενώνουν, τέταρτον να εκθέσουμε τους προβληματισμούς μας και πέμπτον για να δώσουμε το επόμενο ραντεβού μας.

Όλες οι μαζί οι παραγωγικές τάξεις χάρη στην πρωτοβουλία του επαρχείου (φώτο: Κώστας Σαρρής)

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν αγρότες, κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, οινοποιοί, κρεοπώλες, μπακάληδες, ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης τοπικών προϊόντων, ιδιοκτήτες super market, ιδιοκτήτες εταιρειών εμφιάλωσης νερού, εστιάτορες, ταβερνιάρηδες, καφετζήδες, ζαχαροπλάστες, φουρνάρηδες, chef, μάγειροι, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, μέλη ΚΟΙΝΣΕΠ, μέλη του Andros Routes κ.α.

Ήταν η πρώτη φορά που σαν Ανδριώτης επαγγελματίας ένιωσα μέσα μου υπερήφανος .Βλέποντας όλο αυτό τον κόσμο συγκεντρωμένο ένιωθες την ανάγκη όλων μας για εξωστρέφεια, συνεργασία και αλλαγή ρότας για το νησί.Δεν ξέρω αν ο γίγαντας άνοιξε τα μάτια του επιτέλους για πρώτη φορά χθες από το λήθαργο ο χρόνος θα δείξει.....αυτό που ξέρω είναι ότι η Άνδρος πρέπει επιτέλους να πάρει την θέση που της αρμόζει, να πρωταγωνιστήσει, να σύρει μαζί με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, που ήδη έχουν κάνει βήματα μπρος, το κάρο της οικονομίας των Κυκλάδων και μέρος της οικονομίας της χώρας μας. ´Ιδωμεν..... η αρχή λένε είναι το ήμισυ του παντός...

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μπραβο Σιχαριτηρια πόσες φωρες τα έχουμε ακούσει Μεχρει να έρθει οι ΦΑΓΩΜΑΡΑ μας έταξε μου είπε οχι αλλςς ΑΛΑΓΕΣ χορτάσαμε πια Για την ώρα ας Ελπίσουμε πως ΟΛΛΑ θα πανε καλλα

This comment was minimized by the moderator on the site

ΦΙΑΣΚΟ!
ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Συγχαρητήρια κύριε Λότσαρη!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο. Πάντα τέτοια στον τόπο μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΠΡΑΒΟ κ ΛΟΤΣΑΡΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΤΕ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ .