Η οικονομική κρίση αλλάζει την Άνδρο. Τι πωλείται, τι αγοράζεται…

 

Το Πενετιάνο, βενετσιάνικος οικισμός στο Αμονακλιού. Μια υποδειγματική τουριστική επένδυση που έγινε κατά τα τελευταία χρόνια στην Άνδρο.

Μετά το χθεσινό δημοσίευμα του οικονομικού συντάκτη μας, που προερχόταν από μεσιτικούς κύκλους των Αθηνών και εφοπλιστικούς της Άνδρου, προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες που μπήκαν στο site και δεκάδες τα τηλέφωνα στους μεσίτες της Άνδρου. Η εξέλιξη της δημοσιογραφικής έρευνας αποκάλυψε πως η κοινωνία της Άνδρου με εχεμύθεια διαπραγματεύεται την μεταβίβαση σημαντικών ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της εποχής. Ανάμεσα σε άλλα διαπιστώσαμε πως μεταξύ αυτών που διατίθενται προς πώληση είναι ιστορικής αξίας νεοκλασικά, αλλά και πύργοι, εύφοροι μπαξέδες, πολλά σπίτια και πλήθος οικοπέδων. Ακόμα στο «σφυρί» βγαίνουν και πέντε ξενοδοχεία στην βόρειο-δυτική Άνδρο!

Ως προς τα ιδιωτικά ακίνητα πρέπει να επισημάνουμε πως σημαντικές παραδοσιακές οικογένειες, με πολλά ακίνητα, βρέθηκαν απροετοίμαστες μπροστά στην φοροκαταιγίδα του ΕΝΦΙΑ. Το κάποτε προνομιούχο κέντρο της Χώρας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Όπως έχει πληγεί και ο τουριστικός άξονας του νησιού που είναι το Μπατσί, το Γαύριο και όλη η ενδιάμεση περιοχή.

Αν εξακολουθήσουν έτσι όπως είναι σήμερα για τα επόμενα χρόνια ακόμα μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης ιδιοκτησίας θα αλλάξει χέρια. Οι μόνοι πλέον που μπορούν και αγοράζουν από ελληνικής πλευράς είναι μερικές σημαντικές παραδοσιακές ναυτικές οικογένειες και αρκετοί ξένοι που βλέπουν τις ευκαιρίες. Για τον λόγο αυτό σημαντικοί μεσίτες της Άνδρου έχουν πλέον ανοιχτεί στην αγορά ακινήτων των Αθηνών και ιδίως του εξωτερικού.

(α) Σύμφωνα με το κτηματομεσιτικό του Στυλιανού του Γιάννη Στυλιανού, που δραστηριοποιείται από το 1999 και είναι πιστοποιημένος πραγματογνώμονας ακινήτων:

Υπάρχει μια μεγάλη προσφορά ακινήτων όλων των κατηγοριών. Ξεχωρίζουν σημαντικά νεοκλασικά, πύργοι, μπαξέδες, κατοικίες και πλήθος οικοπέδων. Αναλυτικά στην Χώρα πωλούνται τρία νεοκλασικά επί του πεζοδρόμου της αγοράς και τρία ξεχωριστά ακίνητα στην παλαιά και στη νέα πόλη. Στα Αποίκια ένας πύργος με κτήμα και πέντε κατοικίες. Στις Στενιές 4 κατοικίες και πλήθος οικοπέδων. Στο Υψηλού, Στραπουργιές και Λάμυρα κτήμα 2000 τμ με σπίτι, μπαξές 4000τμ με παλαιά κατοικία, τρεις μεζονέτες και μπαξές 20  στρεμμάτων με παλαιό σπίτι και πλήθος βοηθητικών χώρων (στάβλοι, κελάρια κτλ). Στις Μαίνητες, Μεσαριά και Πιτροφό οκτώ κατοικίες και πλήθος οικοπέδων. Τέλος στα Φάλικα, Σασσά, Κουρέλι, τέσσερις κατοικίες και πλήθος αγροτεμάχιων.

Σημαντικά αγροτεμάχια για επενδύσεις πλάι στην θάλασσα.

Οι τιμές των οικοπέδων στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας ξεκινούν από 40.000 € και κυμαίνονται ανάλογα τη θέση και το μέγεθος. Για τις κατοικίες οι τιμές για τις πιο απλές ξεκινούν από 70.000 € και κυμαίνονται ανάλογα την θέση, το μέγεθος, την απόδοση  και το κόστος ενδεχόμενης επισκευής τους. Οι τιμές αυτές είναι πλέον προσαρμοσμένες στην σημερινή οικονομική κατάσταση της κτηματαγοράς. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον τελευταίως και για τον λόγο αυτό ελπίζουμε σε μια μικρή ανάκαμψη της κτηματαγοράς στο προσεχές μέλλον.

(β) Κατά το κτηματομεσιτικό γραφείο ORIZON της Ευαγγελίας Παρλιάρου, που είναι διαπιστευμένη μεσίτρια και με γραφεία του εξωτερικού:  

Η κτηματαγορά στην Άνδρο «υποφέρει» από έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος των αγοραστών. Οι λίγοι ενδιαφερόμενοι (συνήθως αλλοδαποί ή Έλληνες του εξωτερικού) ψάχνουν για ακίνητα καλής ποιότητας στις καλές περιοχές του νησιού μας , αλλά μόνο για πραγματικές  ευκαιρίες. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για όλα τα βαλάντια, από εκείνους που θέλουν να επενδύσουν ποσά της τάξης των 30.000-190.000 χιλιάδων ευρώ, αλλά και απ' όσους μπορούν να αποκτήσουν «κομψοτεχνήματα»  αξίας άνω των 350.000 – 1.500.000 ευρώ. Κατά την περίοδο του Πάσχα παρατηρήθηκε μια σχετική κινητικότητα και ενδιαφέρον για πέτρινες κατοικίες ιδιαίτερης αισθητικής καθώς και για μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις για τουριστικά και οικιστικά project.

Στην κτηματική περιφέρεια του πρώην Δήμου Κορθίου πωλούνται πέτρινες 2όροφες αγροικίες και πύργοι μοναδικής Κυκλαδίτικης Αρχιτεκτονικής σε ένα εύρος τιμών από 60.000 ευρώ – 400.000 ευρώ οι οποίες χρίζουν επισκευής καθώς και συστάδες πέτρινων μικρών οικισμών (π.χ. όπως ήταν το Πενετιάνο στο Αμονακλειού). Η προσφορά είναι μεγάλη και σε μεγάλα τμήματα γης της τάξεως των 15-20-30 στρεμμάτων και μπορούμε να βρούμε έως και 2.000 στρ. σε παραθαλάσσιες εκτάσεις. 

Στην κτηματική περιφέρεια του πρώην Δ. Υδρούσας υπάρχει προσφορά σε μοντέρνες εξοχικές κατοικίες, λόγω της μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας που υπήρξε τα τελευταία χρόνια, καθώς και τουριστικές μονάδες – ξενοδοχεία και οικόπεδα. Χαρακτηριστικό είναι πως πωλούνται τρία ξενοδοχεία στο Μπατσί και δύο στο Γαύριο, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 600.000 μέχρι 4.000.000 ευρώ!

Τέλος το γραφείο εκπροσωπώντας γραφεία του εξωτερικού και σε συζητήσεις με τους εκεί συνεργάτες, παρατηρεί  ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει έντονο ένα «έξυπνο» ενδιαφέρον για ανταλλαγές ακινήτων. Δηλαδή ακινήτων που είναι στην Άνδρο και στο εξωτερικό. Αν εξελιχθεί αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τον μοχλό κίνησης της Ανδριώτικης (και όχι μόνο) αγοράς ακινήτων.

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet