Στο 24% ο ΦΠΑ - Ανοιχτή επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων - Σχόλιο αναγνώστη για τον Δήμο Άνδρου
Χτεσινή φωτογραφία στην αγορά της Χώρας. Το καλοκαίρι ξεκίνησε σήμερα με +24% ΦΠΑ! Όπως λέει κι ο αναγνώστης μας στο κείμενο του που δημοσιεύουμε "απαιτούνται σωστές κινήσεις"... (φωτο: Εν Άνδρω).
(α) Σχόλιο Ανδριώτη για τον ΦΠΑ και τον Δήμο Άνδρου
(Από ένα νέο ανδριώτη λάβαμε το παρακάτω σχόλιο και το αναρτούμε για να το δουν οι αρμόδιοι του Δήμου Άνδρου και να λάβουν τα μέτρα τους αν συμβαίνει αυτό που γράφει ο αναγνώστης μας - Εν Άνδρω)
Καλησπέρα στους αναγνώστες του εν Ανδρών! Ο ΦΠΑ άλλαξε αλλά ο Δήμος Άνδρου παραμένει ο ίδιος. Εδώ και τρείς ημέρες ο ΦΠΑ από 16% πήγε στο 24%, παρόλα αυτά ο Δήμος συνεχίζει να αναρτά στο Διαύγεια με απόφαση δημάρχου αναθέσεις προμηθειών με συντελεστή ΦΠΑ16%!!! Και καλούν τους αναδόχους να κόψουν τιμολόγια!!! Άλλη μια φορά διακρίνουμε προχειρότητα, ανικανότητα, ασχετοσύνη… Άλλη μια φορά ένας νέος φόρτος εργασίας προστίθεται στους υπαλλήλους και θα υπάρξει καθυστέρηση πληρωμών. Και κανείς δεν παίρνει είδηση τα αυτονόητα;
(β) Στο 24% ο ΦΠΑ. Το καλοκαίρι χρειάζεται σωστές κινήσεις....
Από σήμερα το πρωί, όλοι οι Ανδριώτες, οι επισκέπτες και όσοι δραστηριοποιούνται με τον ένα η με τον άλλο τρόπο στο νησί, θα διαπιστώσουμε ότι όλα είναι διαφορετικά στην καθημερινότητα. Η τσέπη μας πιο μικρή, ο καφές πιο πικρός και το καλάθι της νοικοκυράς με τα απαραίτητα, πιο ελαφρύ…
Το 16% στο ΦΠΑ εκτοξεύτηκε μέσα στη νύχτα στο 24%, παρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές, σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες. Σε μια κομβική εποχή, στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, που όλοι την περιμένουμε για να ζωντανέψει η αγορά, έρχεται αυτό το πρόσθετο χαράτσι, που σαν τοξικό βαρίδι, θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση η οποία αποτελεί την πρώτη πηγή εσόδων για τον τόπο. Το πόσο δεν το ξέρει ακόμα κανείς και ο λογαριασμός θα έρθει στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Στην μικρή κοινωνία του νησιού αυτή η νέα οικονομική επιβάρυνση, είναι το κύριο θέμα συζήτησης, το κυρίαρχο πρόβλημα και ο μεγάλος βραχνάς. Έχουμε μπροστά μας ένα στοίχημα και μια μεγάλη πρόκληση, που έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια και την επιβίωση μας. Ζούμε(κυρίως) από τον Τουρισμό, έχουμε ανάγκη όσους έρχονται να θαυμάσουν τις ομορφιές του τόπου μας, και υποχρέωση να προστατέψουμε το καλό όνομα του νησιού. Όλοι αντιλαμβάνονται τι εννοώ… Ήδη πριν καν αυξηθεί ο ΦΠΑ κάπου κάποιοι «τσίμπησαν» αναίτια τις τιμές, κάτι που βλέπουμε ήδη, όσοι μένουμε εδώ.
Στην αγορά της Χώρας ακούστηκαν μερικές ακραίες φωνές,(σαν λύση η… αντίσταση) που ευτυχώς απομονώθηκαν έγκαιρα. Φέτος το καλοκαίρι η Άνδρος είναι - με δεδομένη την κατάσταση - σε πολύ καλή τουριστική τροχιά. Δεύτερη χρονιά του Φεστιβάλ στο νέο ανοικτό θέατρο, γαλάζιες σημαίες, πολλά και καλά πλοία, καινούργια μαγαζιά, δίνουν ένα αέρα φρεσκάδας.
Μια λάθος κίνηση ωστόσο, είναι ικανή να τα γκρεμίσει όλα. Τα «όπλα» του νησιού είναι δυο. Ο Έλληνας και τα Σαββατοκύριακα. Ο Έλληνας υπολογίζει πλέον και το τελευταίο ευρώ που αγκομαχά να αποκτήσει. Αν το ξοδεύσει μάλιστα για την ξεκούραση του στις ολιγοήμερες διακοπές, ΑΠΑΙΤΕΙ σεβασμό και αυθεντική εξυπηρέτηση.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη χρειάζεται στρατηγική. Συγκράτηση των τιμών στον βαθμό που μπορεί ο κάθε επαγγελματίας, άψογη συμπεριφορά, απομόνωση και - γιατί όχι - καταγγελία, εις βάρος όποιου επιχειρήσει να αισχροκερδήσει και το κυριότερο συνεχής επικοινωνιακή πολιτική, με άμεσες η άμεσες διαφημιστικές «σφήνες» σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.
Θα πρέπει δηλαδή να γίνει συνείδηση, ότι η Άνδρος διαφέρει από τους ανταγωνιστές της. Σ' αυτό μπορούν και πρέπει να συνεισφέρουν όλοι. Από τους πλοιοκτήτες και τους ξενοδόχους μέχρι τους ιδιοκτήτες των καφέ και των εστιατορίων. Κατά την γνώμη μου μάλιστα έχουν υποχρέωση να το κάνουν. Και για τους τουρίστες και παραθεριστές και για την ίδια την κοινωνία του νησιού. Είναι θέμα επιβίωσης.
Αυτά τα απλά και καλ(κ)ώς ήρθε… ο νέος ΦΠΑ.
Προβληματισμένος Ανδριώτης
(γ) Ανοιχτή επιστολή του Επιμελητήριου Κυκλάδων στον πρωθυπουργό
Ερμούπολη, 1 Ιουνίου 2016
Προς: Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα
Θέμα: «Φ.Π.Α. νησιωτικών περιοχών»
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Σήμερα η νησιωτικότητα δέχθηκε μια άλλη μια μεγάλη και άδικη ήττα, με τη δεύτερη ομάδα νησιών να τίθεται εκτός καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, παρά τις δυσχερείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν και που αναγνωρίζονται τόσο από το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και από το Ευρωπαικό πλαίσιο πολιτικών και οδηγιών για το νησιωτικό χώρο. Σε μία περίοδο βαθιάς ύφεσης, λαμβάνονται διαδοχικά μέτρα που πλήττουν ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των νησιών, ενώ θα έπρεπε να ακολουθείται η ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Με αφορμή τις πρόσφατες αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με την επαναφορά του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για την επίσημη θέση και τις προθέσεις της κυβέρνησης επί του θέματος.
Επιπλέον, ενόψει της επεξεργασίας και διαμόρφωσης του σχεδίου δράσης για τον ΦΠΑ (VATActionPlan) που θα υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωκοινοβούλιο, με θέμα τη δημιουργία ενιαίας Ευρωπαϊκής πολιτικής στον ΦΠΑ (όπου ζητούνται οι απόψεις και προτάσεις των κρατών μελών για θέματα ΦΠΑ όπως είναι οι μειωμένοι συντελεστές) ζητούμε την τοποθέτηση της κυβέρνησης σε σχέση με τον ΦΠΑ στο νησιωτικό χώρο, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αποτυπωθεί η άποψη και η βούληση της ελληνικής πλευράς επί του θέματος.
Στην ελληνική περίπτωση, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ήταν ίσως το μοναδικό αντισταθμιστικό μέτρο που παραχωρήθηκε στην ελληνική νησιωτική περιφέρεια, έναντι των δυσχερών συνθηκών που βιώνει – ενδεικτικά - στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, των προνοιακών δομών και των μεταφορών, που προστίθενται στο αυξημένο κόστος διαβίωσης και μετακινήσεων με το οποίο επιβαρύνονται οι νησιώτες πολίτες. Αυτό το αντισταθμιστικό μέτρο καταργείται, ενώ η Ευρωπαϊκή οδηγία συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ. Εάν πράγματι ο σκοπός της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά είναι η δημιουργία πρόσθετων εσόδων, η σύγκριση του δ΄ τριμήνου 2015 με το δ’ τρίμηνο 2014 δίνει διαφορετικά αποτελέσματα, με τα έσοδα από ΦΠΑ στην πρώτη ομάδα νησιών, όπου καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές, να απέχουν κατά πολύ από τα προσδοκώμενα.
Στην παρούσα φάση, είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί ευθύνη για την κυβέρνηση, να διεκδικήσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, την «ανανέωση» αλλά και τη διεύρυνση των ήδη ισχυουσών πολιτικών για το νησιωτικό χώρο, δεδομένου ότι στη χώρα μας βρίσκονται τα περισσότερα από τα κατοικημένα νησιά της ευρωπαϊκής επικράτειας, τα περισσότερα από τα οποία δέχονται ανελέητο ανταγωνισμό από τις ανταγωνιστικές τουριστικές αγορές.
Στο σημείο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε και στο Ψήφισμα της 4ης Φεβρουαρίου 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «…σύμφωνα με την οδηγία του Συμβουλίου αριθ. 2006/112/ΕΚ, έχουν χορηγηθεί σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις ως αντιστάθμισμα στα μόνιμα φυσικά-γεωγραφικά και δημογραφικά τους μειονεκτήματα τονίζει τη σημασία που έχουν οι εν λόγω ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, και ζητεί οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής».
Ενώ από το περιεχόμενο του ψηφίσματος καθίσταται σαφές ότι ορισμένα σημεία του αναφέρονται ξεκάθαρα στην ελληνική περίπτωση και στις ειδικές συνθήκες των νησιών μας, ωστόσο αυτό δεν υιοθετήθηκε.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε συνεργασία και με άλλους φορείς της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρώπης (INSULEUR) βρίσκεται σε μια έντονη κινητικότητα για τη διατήρηση και διεύρυνση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Για το συγκεκριμένο θέμα, στις 13 Ιουνίου 2016 το Επιμελητήριο Κυκλάδων εκπροσωπώντας το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης, θα παρουσιάσει και θα τεκμηριώσει σχετική πρόταση σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και Ευρωβουλευτές, εν όψει της οποίας ζητά την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε θερμά όπως δοθούν οι κατευθύνσεις ώστε και η ελληνική πλευρά να συνεχίσει την προσπάθεια διεκδίκησης και εξασφάλισης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τις νησιωτικές περιοχές, όπως σύμφωνα με πληροφορίες μας από συνεργαζόμενα Επιμελητήρια, πράττουν άλλα κράτη – μέλη με νησιωτικές περιοχές, τα οποία φροντίζουν να διασφαλίζουν τα του οίκου τους – σε αυτή την κοινή προσπάθεια δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα ΦΠΑ.
Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ