Σοκ προκαλούν οι αριθμοί στην Άνδρο!

Περιμένοντας τους καλοκαιρινούς επισκέπτες (φωτο: Εν Άνδρω).

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα του κράτους το πρώτο τετράμηνο του 2016, σημείωσαν υστέρηση που φτάνει και ξεπερνάει το ποσοστό του 39%. Πριν δηλαδή αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 16 στο 24%, η αγορά σε ολόκληρο το νησί είχε κυριολεκτικά βουλιάξει και μαζί της, σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο. Τα δημόσια ταμεία, αντί να γεμίσουν-που έτσι υπολόγιζαν οι «φωστήρες»- από την υπερφορολόγηση, έμειναν σχεδόν άδεια, αφού η αγοραστική κίνηση περιορίστηκε δραματικά, μαζί με τις υπόλοιπες δραστηριότητες.(οικοδομή, νέες αγορές, επενδύσεις).

Και αν αυτό συμβαίνει στην Άνδρο ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ, χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μύκονος με τον διεθνή και κοσμοπολιτικό χαρακτήρα της. Εκεί ο ΦΠΑ πήγε από 9% και 16% σε 13% και 23% αντίστοιχα, οι εισπράξεις φόρων από το Νησί των ανέµων έχουν πέσει στα… τάρταρα. Συγκεκριμένα είναι 62% χαμηλότερα από όσα υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών!

Το τραγικό ναυάγιο των εισπράξεων εσόδων από τις εφορίες και ιδίως από τις ∆ΟΥ «πολυτελείας» στα κοσμοπολίτικα νησιά, οι οποίες έπεσαν σε ύφαλο τους πρώτους µήνες του 2016, αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Η υστέρηση εισπράξεων από τις τουριστικές περιοχές της χώρας που θεωρούνται και οι πιο ανθεκτικές στην κρίση, έσπασε όλα τα ρεκόρ. Ο απολογισμός εσόδων από τον ΦΠΑ (που είναι το βαρόμετρο της αγοράς και της φοροδιαφυγής) από τον Ιανουάριο µέχρι και τον Απρίλιο φέτος δείχνει τεράστια υστέρηση στα προβλεπόμενα έσοδα.

Αναλυτικά: 62% η Μύκονος  39% η Πάρος  39% η Ρόδος  39% η Ζάκυνθος  39% η Λευκάδα  37% η Σαντορίνη  36% η Κως  30% η Κέρκυρα  22% η Κεφαλονιά. 

Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία, με νέους φόρους, με την πρώτη δόση της Εφορίας στο τέλος Ιουλίου, με ανατιμήσεις στα πιο πολλά αγαθά, με τον ΦΠΑ στο 24% και με δεδομένη επίσης την οικονομική στενότητα των περισσοτέρων Ελλήνων, που για πολλούς οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πλέον… «όνειρο», η Άνδρος καλείται να δώσει μια πραγματική μάχη για την επιβίωση της. Μια μάχη σκληρή, σ ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η σαιζόν που τώρα αρχίζει-όλοι το ξέρουμε- ότι για το νησί μας, είναι σχετικά μικρότερη σε σύγκριση με άλλα νησιά.

«Όπλα» μας, η καλή φήμη, η κοντινή απόσταση, οι μοναδικές ομορφιές του περιβάλλοντος και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που φέτος είναι πλούσιες. Χαμόγελο, επαγγελματισμός, άψογες υπηρεσίες, συγκράτηση τιμών και καθαριότητα αποτελούν απαραίτητα συστατικά στοιχεία για τον τελικό θετικό απολογισμό εκεί στα τέλη Σεπτεμβρίου…

Προβληματισμένος Ανδριωτης

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet