Θετικά έκλεισε το καλοκαίρι, αλλά…

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

Το καλοκαίρι πέρασε. Ώρα για τον πρώτο απολογισμό... (φωτο: Εν Άνδρω).

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016 - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΑΝΔΡΟΣ: 1 Ιουνιου-31 Αυγούστου

Επιβάτες                                                      Αυτοκίνητα

2016    139.359 επιβάτες                              2016    27.233 Ι.Χ

2015    121.987 επιβάτες                              2015    22.749 Ι.Χ

2014    131.473 επιβάτες.                             2014    25.186 Ι.Χ

 (Πηγή: Λιμεναρχείο Άνδρου)

Όπως φαίνεται κυρίως από τους αριθμούς των αφίξεων επιβατών στο νησί, έχουμε μια αύξηση της τάξης του 14% φέτος σε σχέση με πέρυσι (καλοκαίρι με capitalcontrol) και επίσης αύξηση 6% σε σχέση με το 2014 (κανονικό καλοκαίρι).

Ήταν κάτι περίπου αναμενόμενο από την εικόνα που υπήρχε ολόκληρο το καλοκαίρι. Η αύξηση είναι βεβαίως καλοδεχούμενη αλλά θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη, κάτι που όλοι περίμεναν, αφού η Άνδρος τηρούμενων των αναλογιών και με τις υπάρχουσες συνθήκες, πλεονεκτούσε σε σύγκριση με τα «ανταγωνιστικά» νησιά.

Και εδώ έρχεται μια έμμεση επιβεβαίωση από την πανελλήνια ομοσπονδία  επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων - μιας και τα νησί μας δεν έχει πολλά και μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά κυρίως τουριστικά καταλύματα. Σύμφωνα λοιπόν με το δελτίο τύπου:

«Παρά το γεγονός ότι ο Ιούλιος κινήθηκε σε καλά επίπεδα, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα που παρουσιάζει ο Αύγουστος, το τελικό πρόσημο δείχνει ότι θα είναι αρνητικό για τα μικρά τουριστικά καταλύματα, επιβεβαιώνοντας τους αρχικούς φόβους των επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά και της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων (ΣΕΤΚΕ), σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις μιας μερίδας τουριστικών φορέων. Η εξέλιξη αυτή είναι συνέπεια του μειωμένου ρυθμού κρατήσεων που καταγράφηκε στην έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, τον Μάιο και τον Ιούνιο…»

Αυτά ως προς τα γενικά. Ως προς την Άνδρο τώρα το ζήτημα δεν είναι μόνο το πρόσημο των αφίξεων, που είναι θετικό, αλλά το αν η άνοδος μπορούσε να είναι μεγαλύτερη και να υπήρχε έτσι και σημαντική άνοδος του τζίρου.

Κατά την γνώμη μου ο κυρίαρχος λόγος που ο τόπος μας δεν δέχθηκε περισσότερους επισκέπτες ήταν η πλημμελής τουριστική προβολή, η μη στοχευμένη αναφορά, ειδικά στους Έλληνες, που είναι οι βασικοί επισκέπτες μας και οι οποίοι αναζητούσαν ένα κοντινό νησί για διακοπές.

Έτσι παρά το επιτυχημένο φεστιβάλ και τις αξιόλογες εικαστικές εκθέσεις, η τουριστική καμπάνια «πάμε Άνδρο» ήταν από ερασιτεχνική έως αποσπασματική. Άρχισε αργά. Και είχε περιορισμένη στόχευση στην Αττική. Δεν υπήρξε δηλαδή ένα ολοκληρωμένο επαγγελματικό σχέδιο προσέγγισης και… «ξεμυαλίσματος» των ελλήνων τουριστών ώστε να κατατάξουν την Άνδρο ως προορισμό πρώτης προτεραιότητας.

Αυτή η παράμετρος σηκώνει πολύ κουβέντα και θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους υπευθύνους, ολόκληρο τον χειμώνα. Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω κι ύστερα από μια πρώτη ανάλυση, το ζητούμενο είναι: Τι γίνεται από δω και εμπρός;

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

I have been coming to Andros Town for 12 years now but this year will be my last.
A bar on Paraporti beach which decides to play music all through the afternoon and until whatever times they feel like at night? This kept awake all those who live on that side of town. My Greek friends complained to the police and the Dimarchos but both said that there was nothing they could do.
Is this really the best way to attract tourists? And what kind of tourists exactly?

Sorry to write this in English but whilst I read Greek my spelling is atrocious.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ας μου επιτραπούν κάποια σχόλια σχετικά .
Φέτος μετά την Ανδρο επισκεύθηκα την Ικαρία τη Σάμο και Πάτμο.
Σημαντική ήταν η διαφορά σε τιμές για ιδια προιιντα η παροχές με την Ανδρο.
Ειδικά στην Ανδρο το φαγητό η ποτό είναι αρκετα ακριβότερο με τα προαναφερόμενα νησιά( με αντίστοιχη τουριστική περίοδο).
Θα πρέπει οι επαγγελματίες του νησιού να προβληματισθούν.
Καλο υπόλοιπο καλοκαιριούελπίζω με καλύτερο καιρό.

This comment was minimized by the moderator on the site

και από Κινέζους πως πήγαμε?