Μέτρο έκπληξη: όσο πιο πολύ ταξιδεύουν οι Ανδριώτες γλυτώνουν φόρους!!!

 

 

Όσο πιο πολύ ταξιδεύουν από και προς το νησί οι μόνιμοι κάτοικοι της Άνδρου, τόσο περισσότερο,  απαλλάσσονται από φόρους!!! Ακούγεται παράδοξο αλλά από το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, αυτό αποτελεί πραγματικότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση η αγορά των εισιτήριων στο πρακτορείο να γίνεται ηλεκτρονικά: δηλαδή με κάρτα.

Και αυτό επειδή σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός του νησιού ήταν 9.221 άτομα. Αν οι κάτοικοι της Άνδρου ήταν λιγότεροι από 3.100 θα ίσχυε πάλι το μέτρο, αλλά χωρίς την δέσμευση της αγοράς του εισιτηρίου, με «πλαστικό χρήμα».

Συγκεκριμένα:

Για πρώτη φορά οι μεταφορικές δαπάνες, λογίζονται στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου. Αυτό εμπεριέχεται στην εγκύκλιο που υπεγράφη στις 14.1 από την Υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου. Η (προεκλογική;) υπουργική απόφαση που αναφέρεται στον καθορισμό των κατηγοριών εκείνων των δαπανών, που υπολογίζονται στο ελάχιστο ποσό που πρέπει να πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής οι πολίτες για το φορολογικό έτος 2017, περιλαμβάνει και τις δαπάνες των μεταφορικών εισιτηρίων.

Από την συγκεκριμένη ρύθμιση ευνοούνται, ιδιαίτερα, οι νησιώτες αφού η δαπάνη για ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια ήταν ένα πάγιο και ανελαστικό έξοδο ώστε να ικανοποιηθούν οι βασικές τους ανάγκες και το οποίο επιβάρυνε κατά πολύ, τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Έτσι για πρώτη φορά, οι κάτοικοι των νησιών, που εδώ και πολλά χρόνια αναγκάζονται να μετακινηθούν αρκετές φορές μέσα σε ένα έτος για ιατρικές εξετάσεις, λόγους εκπαίδευσης, ακόμη και για να εξυπηρετηθούν από δημόσιες υπηρεσίες, θα δουν την έμπρακτη αναγνώριση του Κράτους μέσω της σχετικής φοροελάφρυνσης που συνεπάγεται το συγκεκριμένο μέτρο.

Επιπλέον, το μέτρο επεκτείνεται και για τα νησιά εκείνα που έχουν πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, και δεν πρόκειται για τουριστικούς τόπους (έτσι όπως περιγράφονται στα ΠΔ 899/76 και 664/77, «Περί ανακηρύξεως περιοχών της Χώρας ως τουριστικών τόπων»). Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και πάλι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά τους εισιτήρια για να φτάσουν το αφορολόγητο, με τη διαφορά ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση ηλεκτρονικής πληρωμής.

Όπως αναφέρεται στην σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών – που είναι μέρος ενός συνολικού και εν εξελίξει σχεδίου εφαρμογής αντισταθμιστικών μέτρων για τα νησιά - έρχεται να βοηθήσει έμπρακτα το εισόδημα των νησιωτών, όχι με μια γενική πρόβλεψη, αλλά με συγκεκριμένη στόχευση στα στρώματα εκείνα που πραγματικά πλήττονται από τις αντιξοότητες, δηλαδή τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το μέτρο θα ισχύσει μόλις η υπουργική απόφαση δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τίμος  Βικ.  

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλή Χρονιά
Δυστυχώς στο παρελθόν όποτε αποπειράθηκα να πληρώσω με κάρτα ακτοπλοϊκά/αεροπορικά εισιτήρια μου ζήτησαν παραπάνω χρέωση λόγω του χαμηλού κέρδους του πρακτορείου και λόγω των έχτρα χρεώσεων των τραπεζών. Δεν θα αναφέρω πρακτορείο για ευνοήτους λόγους. Έχει κανείς άλλος αντίστοιχη εμπειρία ή κάποιο σχετικό με την υπόθεση σχόλιο; Γιαυτό πλέον τα αγοράζω από το διαδίκτυο