Το μέλι μπορεί να γίνει χρυσάφι - Νέα αρχή στην μελισσοκομία της Άνδρου

 

 

Εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για μια νέα προσέγγιση στην μελισσοκομία της Άνδρου. Μέχρι σήμερα καθένας ξεκίναγε μόνος του με μερικές κυψέλες να παράγει μέλι είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά. Παρήγαγε και πουλούσε. Χωρίς προδιαγραφές ή πιστοποιήσεις…

Από την πρώτη παρουσίαση της APIVITA/APIGEA στην Άνδρο πριν λίγο καιρό στο κλειστό θέατρο της Χώρας (φωτ. Εν Άνδρω).

Πριν δύο μήνες η εταιρεία APIGEA μετά από πρόσκληση και συζητήσεις με τον Έπαρχο Άνδρου ήρθε στο νησί σε μια προσπάθεια μιας νέας μελισσοκομικής προσπάθειας στην οποία θα εντάσσονταν νέοι επαγγελματίες μελισσοκόμοι. Στόχος να παράγουν βιολογικό μέλι το οποίο θα χρησιμοποιείτο για τα καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα της μεγάλης ελληνικής εταιρείας APIVITA. 

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας η εταιρεία και ο Έπαρχος ως εκπρόσωπος και του Μουστακείου συζήτησαν αρκετές φορές τρόπους αξιοποίησης του νέου κτιρίου του Κληροδοτήματος στην Πίσω Μεριά.

 

Το θέμα του νέου κτιρίου του Μουστακείου τέθηκε στη συζήτηση με την APIGEA από τον Έπαρχο (φωτ. Εν Άνδρω). 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο ιδιοκτήτης της APIVITA και της APIGEA κ. Ν. Κουτσιανάς και μέλη της ομάδας του ήρθαν στην Άνδρο να μιλήσουν σε ένα σεμινάριο για την χρήση των παραδοσιακών σπόρων στις καλλιέργειες στην Άνδρο. Και επιπλέον για να εξετάσουν τους υποψήφιους  μελισσοκόμους για τρεις «υποτροφίες» που δίνει η APIGEA σε νέους της Άνδρου (έναν από κάθε ενότητα του νησιού).

Στην εξέταση/συνέντευξη παρουσιάστηκαν στο Επαρχείο 10 νέοι διαφόρων ηλικιών και όλοι έδειξαν διάθεση και ενδιαφέρον. Το εξαιρετικό της υπόθεσης ήταν τουλάχιστον έξι από αυτούς είχαν όλα τα στοιχεία για να ενταχθούν αμέσως στο «χορηγικό» πρόγραμμα της APIGEA έχοντας κατανοήσει τις απαιτήσεις της βιολογικής παραγωγής.

Όπως φαίνεται αρκετοί νέοι άνθρωποι θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα βιολογικής μελισσοκομίας. Η φωτογραφία από την παρουσίαση του προγράμματος στους προσελθόντες στην συνέντευξη. 

Το γεγονός αυτό προβλημάτισε θετικά την επιτροπή της APIGEA και του Επαρχείου γιατί αν αυτή η διάθεση εξελιχθεί η Άνδρος σε μερικά χρόνια μπορεί να αλλάξει την μελισσοκομία της. Κι αυτό μπορεί να γίνει μιας και τα δεδομένα όπως τα παρουσίασε η μεγάλη ελληνική εταιρεία είναι παραπάνω από θελκτικά.

Για παράδειγμα, η APIGEAδεσμεύεται να αγοράζει όλο το μέλι των παραγωγών που θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα παραγωγής βιολογικού μελιού για τα προϊόντα της στην ανώτερη τιμή της τοπικής αγοράς. Οι παραγωγοί του προγράμματος της θα ξεκινήσουν τον πρώτο χρόνο με 50 χορηγούμενες κυψέλες και όσες επιπλέον θέλουν δικές τους. το μέλι των 50 χορηγουμένων θα το πουλούν στην ανώτατη τιμή της αγοράς στην APIGEA. Το επιπλέον δικό τους είτε θα το πουλούν στην τοπική αγορά είτε αν θέλουν και αυτό με τους ίδιους όρους στην APIGEA. Η μόνη υποχρέωση τους είναι να πουλούν το μέλι των χορηγούμενων κυψελών στην εταιρεία και να κάνουν την παραγωγή με την βιολογική μεθοδολογία της APIGEA.

Η επιτροπή της APIGEA και ο Έπαρχος συζητούν για τα επιχειρηματικά στοιχεία του προγράμματος

Είναι προφανές πως οι όροι είναι συμφέροντες για τους νέους παραγωγούς μιας και ο στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει νέους επιχειρηματίες μελισσοκόμους και να κάνει την Άνδρο μια από τις μελισσοκομικές εστίες που έχει σε όλη την Ελλάδα. Άρα υπάρχει δυνατότητα οι βιολογική μελισσοκομία (από την ώρα που υπάρχει εξασφάλιση επικερδούς απορρόφησης όλου του μελιού) να πάρει διαστάσεις στο νησί αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του πρωτογενούς τομέα στο νησί.

Επιπλέον σύμφωνα με το σχέδιο στόχος του Επάρχου είναι να αξιοποιηθεί στα αμέσως επόμενα βήματα και το κτίριο του Μουστακείου Κληροδοτήματος, στο μέτρο του δυνατού, για μελισσοκομικούς λόγους. Υπήρξε μια πρώτη συζήτηση με την APIGEA πριν δύο μήνες. Όμως το ενδιαφέρον θα αποκρυσταλλωθεί όταν προχωρήσει η προσπάθεια για παραγωγή βιολογικού μελιού στο νησί σε μια κάποια έκταση.

Η προσπάθεια αυτή μπορεί να ευοδωθεί, καθώς οι όροι ένταξης των νέων επιχειρηματιών στο σχέδιο της APIGEA είναι θελκτικοί και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αν συμβεί αυτό η εικόνα της Άνδρου στον πρωτογενή τομέα θα αρχίσει να αλλάζει σε μεγάλο βαθμό.

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet