Στο «σφυρί» επί 4 χρόνια το Ατένι. Καμιά αντίδραση στον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής…

 

H παραλία στο Ατένι

Μια από τις ωραιότερες παραλίες και ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Άνδρου, βρίσκονται… «κρεμασμένοι στα μανταλάκια» μέχρις ότου βρεθεί ενδιαφερόμενος να αποκτήσει την περιοχή και να την «αξιοποιήσει».

Πρόκειται για το Ατένι, που από το 2013 έχει «βγει στο σφυρί» από το ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι σήμερα – ευτυχώς - δεν υπήρξε κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον και έτσι παραμένει αναλλοίωτο και ελεύθερα προσβάσιμο..

Το διεθνές πωλητήριο της παραλίας στο Ατένι

Ναι στην ανάπτυξη, ναι στην προσέλκυση νέων ξενοδοχειακών μονάδων, ναι στην πρόοδο, ναι στις πολλές αφίξεις τουριστών, ναι στο δολάριο και στο ευρώ. ΟΧΙ όμως σε περιοχές Natura, όχι σε υδροβιότοπους, όχι στην αλλοίωση του περιβάλλοντος, όχι στην διατάραξη των όποιων οικοσυστημάτων όχι στην άκρατη τσιμεντοποίηση. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν υπήρξε καμία αντίδραση για το παράνομο ξεπούλημα μέρους του τόπου. Ούτε από τον Δήμο, ούτε από τους κατοίκους ούτε από οικολογικές οργανώσεις.

Το Ατενι είναι μια παραλία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Εχει πεντακάθαρα νερά, βλάστηση τριγύρω και μια μικρή λιμνοθάλασσα. Προστατεύεται από την νομοθεσία που καθορίζει ακριβώς τους όρους δόμησης και τι απαγορεύεται. Το ΤΑΙΠΕΔ την δίνει, προκειμένου εκεί να δημιουργηθεί-προφανώς- κάποιο μεγάλο ξενοδοχείο με παράλληλες δράσεις στην θάλασσα και την αμμουδιά. 

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, κάνει το ίδιο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Σε Νάξο και Μήλο  που βρίσκονται εντός ορίων περιοχών Natura 2000 (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, από τις οποίες οι 3 και εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας - περιοχών σημαντικών για τα πουλιά), έναν υγρότοπο στη Νάξο που έχει χαρακτηρισθεί καταφύγιο άγριας ζωής, και 3 περιοχές υγροτόπων σε Πάρο - Αντίπαρο που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενοι ως μικροί νησιωτικοί υγρότοποι. Εκεί όμως οι αντιδράσεις των φορέων και των κάτοικων είναι σφοδρές.

Κ.Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Να μου επιτρεψετε μια σημαντική ΔΙΟΡΘΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Εγω προσωπικά - ως μέλος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ - έχω επανειλημμένα θέσει το Πρόβλημα των παραλιών - Βιοτόπων της ΑΝΔΡΟΥ, τόσο στα ενδοκομματικά μας όργανα (είμαι μελος των Ειδικών Θεματικών Ομάδων Τουρισμού - Ενεργειας και Ανθρωπογενους Επέμβασης στο Περιβάλλον), όσο και παλαιότερα στον απο το δικό μας Κίνημα εκλεγόμενο - συνεργαζόμενο βουλευτή και Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κο Ι. ΤΣΙΡΩΝΗ. ως πρακτικό αποτέλεσμα βέβαια οφείλω να καταγράψω και ενημερώσω τους Ανδριώτες , τα όσα μόλισ το Σάββατο δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο τωρινός Αναπλ.Υπ. Περιβ. κος Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ, οτι η Κυβερνση το επόμενο διάστημα θα επανδρώσει μετα από πολλά χρόνια τους Φορείς Διαχείρισης των Ζωνών ΝΑΤΟΥΡΑ - που παραμένουν "ακέφαές" και χωρίς Πόρους. Δεν μπορώ λοιπόν να υποσχεθώ τίποτα. εχω όμως να ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΩ οτι ΚΑΝΕΝΑΣ Φορέας ή ο Δήμος Άνδρου δεν συνεργάστηκε μαζί μας για τα ζητήματα αυτά, ενω να ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ οτι στιςαρχές του Καλοκαιριού υπήρξε σημαντικη Κίνηση Διαμαρτυρίας για την διάθεση της παραλίας της Βλυχάδας για ομπρέλες - ξαπλώστρες, που επίσης μέσω των Ο.Π. το κατήγγειλα και ΕΥΤΥΧΩΣ αποσοβήθηκε !!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Από τη μια θέλουμε ανάπτυξη,
από την άλλη, να μη χαλάσουμε τον τόπο που κουτσουλούν τα αγριοπούλια!
(τουλάχιστον η ανάπτυξη θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε μια χώρα – ένα νησί που τόσο έχει ανάγκη. Θα προσφέρει περισσότερες ποιοτικές κλίνες που έχει τόσο ανάγκη το νησί μας – αυτό λέγεται ΑΝΑΠΤΥΞΗ και υπάρχουν παραδείγματα)

Από τη μία θέλουμε και πρέπει να διατηρήσουμε το χρυσό του μέλλοντος «τα νερά»,
από την άλλη προσπαθούμε να βάλουμε σκουπίδια εκεί!
Είμαστε τρελοί!
Νερά στο Ατένι – νερά στην Πλούσκα, ή μήπως η υδρογεολογική μελέτη λέει κάτι άλλο?

Από τη μία υπάρχει στο νησί ΕΝΑΣ δήμος που πρέπει και επιβάλεται ναδρα αντικειμενικά προς όλους,
από την άλλη έχουμε ένα δήμαρχο του διαίρει και βασίλευε που του αρκούν οι 2 περιοχές από τις 3!

Μήπως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας?
Μήπως η αδιαφορία ορισμένων κατοίκων, ακόμα χειρότερη?
Μήπως η κατευθυνόμενες ενέργειες είναι ακόμα πιο χειρότερες?
Τέλος μήπως η διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις – ενέργειες –κινήσεις – ενημερώσεις – κλπ. είναι η μόνη σωστή λύση? Λέω μήπως?

This comment was minimized by the moderator on the site

είσαι πράγματι ΖΑΒΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν είναι για να γελάς!!!!!!!!!!!!!!!!!! Είναι για να κλαις!!!!!!!!!!!!!! Γιατί αν κατά κακή τύχη βρεθεί "ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ" θα πάνε περίπατο περιοχές NATURA, όροι δόμησης και λοιποί περιορισμοί που ισχύουν για τους κοινούς θνητούς. Αυτή η μοναδική φάρα των ¨ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ¨είναι υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ...όπως κομπάζουν: money talks and shit walks.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μια βλακεία και μισή. Πουλάνε όλοι πουλά και το ελληνικό κράτος. Και τι πουλά το ελληνικό κράτος έναν... υδροβιότοπο!!! Λιγότερο από 100 μέτρα από την θάλασσα!!! Μέσα σε Νατούρα!!! Και μέσα σε βάλτο!!! Καλά και πως θα πάρει όρους δόμησης αυτό το πράγμα; Τι εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν; Κανείς δεν ξέρει. Απλά πουλάει!!! Και βάζει και διαφημίσεις!!! Πουλάει άερα κοπανιστό και ψλάχνει κορόΙδα να τον αγοράσουν. Θα περιμένει πολλά πολλά χρόνια.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΖΑΒΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

Μα καλά απορώ πως περιμένετε κύριε Κ.Χ. να διαμαρτυρηθεί κανένας. Ο Δήμος αποδεδειγμένα δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον. Πότε ενδιαφέρθηκε ο δήμαρχος ή κάποιος άλλος για κάποιο θέμα περιβάλλοντος; Οι κάτοικοι της Υδρούσας; Μα τι λέτε; Όσοι από αυτούς διαμαρτύρονται έχουν εξαντλήσει όλα τα επιχειρήματα τους στο περιβαλλοντικό μεγαλείο της Πλούσκας!!!
Σας θυμίζω πως έχουν πει πως αν καταστραφεί η Πλούσκα θα τελειώσουν όλα τα νερά της Άνδρου και θα γίνει έρημος το νησί!!! Ο «αρχηγός» τους πιο προχωρημένος έγραψε πως θα φέρουν και σκουπίδια από όλα τα νησιά των Κυκλάδων!!! (Με τι με ελικόπτερα ή με καράβια;) Και προχώρησε λέγοντας πως μετά θα φέρουν και πυρηνικά απόβλητα!!!! (Με τι; Με τρένα;) Αυτή είναι η περιβαλλοντική ευαισθησία ή αναισθησία φίλε μου στην Υδρούσα!!! Η περιβαλλοτνική ευαισθησία ή αναισθησία στη Χώρα λέει πως πέφτει μακριά ο υδροβιότοπος στο Ατένι. Στο Κόρθι ακόμα ρωτάνε που είναι το Ατένι; Στο Ατένι οι 50 ξεχασμένοι από όλους κάτοικοι απλώς περιμένουν κάτι να γίνει. Α! Ναι και οι οικολόγοι ακόμα δεν έχουν κατέβει από την βουνοκορφή της Κουβάρας όπου διαμαρτύρονται μαζί με την ορνιθολογική για τα πουλιά των βουνών…