Στο «σφυρί» επί 4 χρόνια το Ατένι. Καμιά αντίδραση στον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής…
H παραλία στο Ατένι
Μια από τις ωραιότερες παραλίες και ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Άνδρου, βρίσκονται… «κρεμασμένοι στα μανταλάκια» μέχρις ότου βρεθεί ενδιαφερόμενος να αποκτήσει την περιοχή και να την «αξιοποιήσει».
Πρόκειται για το Ατένι, που από το 2013 έχει «βγει στο σφυρί» από το ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι σήμερα – ευτυχώς - δεν υπήρξε κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον και έτσι παραμένει αναλλοίωτο και ελεύθερα προσβάσιμο..
Το διεθνές πωλητήριο της παραλίας στο Ατένι
Ναι στην ανάπτυξη, ναι στην προσέλκυση νέων ξενοδοχειακών μονάδων, ναι στην πρόοδο, ναι στις πολλές αφίξεις τουριστών, ναι στο δολάριο και στο ευρώ. ΟΧΙ όμως σε περιοχές Natura, όχι σε υδροβιότοπους, όχι στην αλλοίωση του περιβάλλοντος, όχι στην διατάραξη των όποιων οικοσυστημάτων όχι στην άκρατη τσιμεντοποίηση. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν υπήρξε καμία αντίδραση για το παράνομο ξεπούλημα μέρους του τόπου. Ούτε από τον Δήμο, ούτε από τους κατοίκους ούτε από οικολογικές οργανώσεις.
Το Ατενι είναι μια παραλία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Εχει πεντακάθαρα νερά, βλάστηση τριγύρω και μια μικρή λιμνοθάλασσα. Προστατεύεται από την νομοθεσία που καθορίζει ακριβώς τους όρους δόμησης και τι απαγορεύεται. Το ΤΑΙΠΕΔ την δίνει, προκειμένου εκεί να δημιουργηθεί-προφανώς- κάποιο μεγάλο ξενοδοχείο με παράλληλες δράσεις στην θάλασσα και την αμμουδιά.
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, κάνει το ίδιο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Σε Νάξο και Μήλο που βρίσκονται εντός ορίων περιοχών Natura 2000 (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, από τις οποίες οι 3 και εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας - περιοχών σημαντικών για τα πουλιά), έναν υγρότοπο στη Νάξο που έχει χαρακτηρισθεί καταφύγιο άγριας ζωής, και 3 περιοχές υγροτόπων σε Πάρο - Αντίπαρο που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενοι ως μικροί νησιωτικοί υγρότοποι. Εκεί όμως οι αντιδράσεις των φορέων και των κάτοικων είναι σφοδρές.
Κ.Χ.