Λύση για τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές τράπεζες

Του Χρήστου Οικονόμου

Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και τις Η.Π.Α. τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναφέρουν ότι υπάρχει ουσιαστική προσέγγιση για να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν λύση για τις τράπεζες στην ευρωζώνη, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καλύτερης χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω πληροφορίες έρχονται μετά την αναφορά ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν μια νέα κεφαλαιακή «τρύπα» ύψους 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έναν από τους έγκριτους οικονομικούς αναλυτές του Ηνωμένου Βασιλείου τον κ. Davide Serra. Ο κ. Serra προσέθεσε ακόμη ότι η Γερμανία έχει «…ένα από τα χειρότερα τραπεζικά συστήματα στον κόσμο» και ότι τρεις ή τέσσερις από τις περιφερειακές τράπεζες της αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι και ορισμένες τράπεζες στην Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.

Επίσης, των πληροφοριών αυτών προηγήθηκε δημοσίευση από το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ε.Ε. καλούνται να υιοθετήσουν μία πιο ελαστική θέση στο νομοσχέδιο για την εκκαθάριση και αναδιάρθρωση των τραπεζών, διαφορετικά διακινδυνεύουν την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων που γίνονται για το θέμα αυτό με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η προσέγγιση Ευρώπης-Η.Π.Α. στα ζητήματα που αφορούν στον τραπεζικό κλάδο, κατά τις ίδιες δημοσιογραφικές των Βρυξελλών, επιτυγχάνεται, μετά τη ρύθμιση των προβλημάτων χρηματοδότησης της αμερικανικής οικονομίας (κατά τις πρόσφατες αποφάσεις των αμερικανικών νομοθετικών οργάνων, που προχώρησαν σε αύξηση του επιτρεπτού ορίου χρέους για τις Η.Π.Α.), από τη μία πλευρά, και την κίνηση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed, από την άλλη, να περιορίσει τα διαθέσιμα κεφάλαια για αγορές ομολόγων αναδυμένων οικονομιών, που επέτειναν το πρόβλημα χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη. 

Εφ’ όσον επιβεβαιωθεί ο διαφαινόμενος συμβιβασμός στις δύο μεριές του Ατλαντικού για τις τράπεζες θεωρείται βέβαιον ότι θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις στο θέμα διαχείρισης του ευρωπαϊκού χρέους, αρχής γενομένης από την «ελληνική περίπτωση».

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι και σ’ αυτήν τη συγκυρία η Ελλάδα θα αποτελέσει τον «οδηγό» για μονιμότερες ρυθμίσεις στην Ε.Ε., με μόνη εναπομένουσα εκκρεμότητα τη συμφωνία του ευρωκοινοβουλίου στις ρυθμίσεις για τις τράπεζες που προωθούν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών, με πρωταγωνιστικό ρόλο πλέον εκ των πραγμάτων να έχει να διαδραματίσει η Ελληνική Προεδρία.

Την ίδια ώρα, από πλευράς της ελληνικής κυβερνητικής ηγεσίας δεν ακουγόταν παρά μόνο «σιωπή», ως απάντηση σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί «ανασχηματισμού» της κυβέρνησης, με «απελευθέρωση», μάλιστα, του κ. Στουρνάρα από την τρέχουσα διαπραγμάτευση με την τρόικα, ώστε να αφιερωθεί ο ίδιος στις διαβουλεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών και του ευρωκοινοβουλίου, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία για την «τραπεζική ένωση».

Παρά την απόλυτη απροθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να ασχοληθεί με τις ανεπιβεβαίωτες αυτές πληροφορίες, σε κάθε περίπτωση τονιζόταν ότι ο υπουργός Οικονομικών  τυγχάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ενώ είναι αυτονόητο το πόσο απαραίτητη η παρουσία του στον «τελικό γύρο συνεννοήσεων», όπως τον χαρακτήρισε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, της Αθήνας με την τρόικα.                   

  

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet