Κωδικός S169: Επιτέλους πιστοποιήθηκε το σφαγείο της Άνδρου!

 

Το τελειωμένο κτίριο των σφαγείων. Απομένει πια η δενδροφύτευση.

Τα σφαγεία της Άνδρου ήταν ένα αίτημα πολλών χρόνων ήρθε επιτέλους η ώρα και ολοκληρώθηκε. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση των σφαγείων Άνδρου και έτσι ένα νησί με χιλιάδες αιγοπρόβατα και μερικές σημαντικές κτηνοτροφικές φάρμες μπορεί πια να έχει δικό του πιστοποιημένο κρέας.

Η τελευταία φάση πιστοποίησης των υπαρχόντων σφαγείων ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2014 σε συνεργασία Δήμου Άνδρου και Επαρχείου. Αγοράστηκε ψυγείο, πάρθηκαν οι πρώτες άδειες, διαμορφώθηκαν σωστά οι χώροι, προχώρησαν οι εγκρίσεις. Είδαν οι κτηνοτρόφοι τα πράγματα να προχωράνε κι αναθάρρησαν.

Το τελειωμένο εσωτερικά κτίριο των σφαγείων.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2016 με την προσπάθεια της πρώην αντιδημάρχου και την βοήθεια και του Επαρχείου είχε ολοκληρωθεί το έργο κατά μεγάλο ποσοστό. Το σφαγείο λειτουργούσε για την τοπική κατανάλωση και για μικρότερα ζώα. Πολλές χιλιάδες ευρώ που έφευγαν εκτός Άνδρου άρχισαν να μένουν στο νησί. Όμως δεν μπορούσε να εξαχθεί ακόμα κρέας εκτός Άνδρου. Επιπλέον τα μεγαλύτερα και τα μεγάλα ζώα έφευγαν ζωντανά να σφαγούν εκτός νησιού. Η απώλεια εισοδήματος συνεχιζόταν για τους κτηνοτρόφους. Ιδίως αυτούς που είχαν αγροκτήματα και είχαν μεγαλύτερα ή και μεγάλα ζώα.

Εκείνη τη στιγμή οι εσωτερικές συγκρούσεις και αντιθέσεις της διοίκησης Σουσούδη οδήγησαν σε παραίτηση της τότε αντιδημάρχου Γαυρίου, που είχε «τρέξει» το όλο θέμα μέχρι εκεί. Η αιφνίδια αποχώρηση της από την διοίκηση, χωρίς να υπάρξει συνέχεια, οδήγησε σε αδράνεια το θέμα "σφαγεία" για ένα διάστημα. Υπήρξε κίνδυνος να χαθούν προθεσμίες και να επιστρέψει η Άνδρος στην προηγούμενη κατάσταση: ένα νησί χωρίς νόμιμο σφαγείο.

Από τις εργασίες ολοκλήρωσης των τριών γραμμών σφαγής της τελευταίας περιόδου

Στο σημείο αυτό παρενέβη η Περιφέρεια και το Επαρχείο και έδωσαν δύο τρίμηνες παρατάσεις, ενώ η νέα αντιδήμαρχος κατάφερε και βρήκε με την βοήθεια τους τη συνέχεια του νήματος. Έτσι το έργο μπήκε πάλι εμπρός και ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες παρεμβάσεις στο κτίριο και όλες οι αδειοδοτήσεις. Έτσι πρόλαβαν την τελευταία προθεσμία, την 15η Μαρτίου 2017.

Σήμερα τα σφαγεία είναι αδειοδοτημένα και πιστοποιημένα λειτουργώντας νόμιμα. Όλα τα χρήματα για σφαγή ζώων που έφευγαν εκτός Άνδρου μένουν στους κτηνοτρόφους του νησιού μας, οι οποίοι μπορούν πια να προγραμματίσουν την εκτροφή των ζώων τους βασιζομένοι σε ένα ανοικτό και νόμιμο σφαγείο.

Το σφαγείο της Άνδρου είναι πιστοποιημένο για τρεις γραμμές σφαγής: για βοοειδή, χοίρους και αιγοπρόβατα. Μπρορεί το κρέας των ζώων να πωληθεί νόμιμα στην Άνδρο και στην Ελλάδα και ακόμα στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες.

Η τελική έγκριση

Βέβαια η σημερινή δυναμικότητα τους είναι σχετικά περιορισμένη. Αφορά 100 χοίρους τον μήνα με αύξηση κατά 30% την περίοδο των Χριστουγέννων, 150 αιγοπρόβατα τον μήνα με αύξηση κατά 90% την περίοδο του Πάσχα και 22 βοοειδή τον μήνα. Είναι ένα πιστοποιημένο σφαγείο μικρής σχετικά δυναμικότητας, το οποίο πρακτικά καλύπτει την υπάρχουσα παραγωγή της Άνδρου και όταν χρειαστεί μπορεί και να εξαγει και κρέας εκτός νησιού.

Ο χώρος των γραφείων όπου πλέον κρατούνται στο κομπιούτερ τα αρχεία και γίνονται όλοι γραφειοκρατικοί έλεγχοι και εγκρίσεις.

Αν κάποιο συμπέρασμα μπορεί να βγει από την ολοκλήρωση αυτού του έργου είναι, όπως έχουμε ξαναγράψει, πως τα δημόσια έργα θέλουν συνεργασία και πρέπει να έχουν συνέχεια. Κάθε έργο δεν είναι ενός, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί εμπλέκονται πολλοί. Αυτό ισχύει και για την προσπάθεια που έγινε στα σφαγεία. Ξεκίνησαν πριν πολά χρόνια με την κατασκευή του κτιρίου από την τότε κοινοτάρχισσα Κατερίνα Τζοάννου. Προχώρησαν σταδιακά επί όλων των επόμενων και έφτασαν το 2014 όταν μπήκε στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση τους. Μια ολοκλήρωση με την οποία ασχολήθηκαν μεταξύ 2014 και 2017 δύο αντιδήμαρχοι Γαυρίου και ο έπαρχος Άνδρου.

Κάποιοι στην Άνδρο φαίνεται πως άρχισαν να κατανοούν πως η συνέχεια στην δημόσια διοίκηση και στα δημόσια έργα είναι πολύ σημαντική για την ολοκλήρωση τους. Αλλιώς τίποτα δεν ολοκληρώνεται όση προσπάθεια και να έχει κάνει κάποιος. Αυτό το είδαμε τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή - όπου η σημερινή κυβέρνηση πελαγοδρόμησε κοντά δύο χρόνια μέχρι να το καταλάβει - όσο και στην Άνδρο - που αρκετοί ακόμα δεν το έχουν καταλάβει. Τουλάχιστον ας το καταλάβουν τώρα που ένα έργο κατάφερε και ολοκληρώθηκε. Κι αυτό γιατί μερικοί κατάλαβαν την αξία της συνέχειας και επέμειναν μέχρι τέλος…

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αλλοι κάνουν τα σφαγεία και αλλοι κάνουν το τσιγκέλι!

This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Η ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΡΙΑ ΜΑΜΑΗ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ 99% ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΚΠΑΙΡΕΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΑΛΛΟΙ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΗΡΕ ΤΕΛΟΣ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Για τον Γαυριοτη και τον Ναπολέων
Μάλλον έχετε τα μάτια σας κλειστά
Και δεν ακούτε και δεν βλέπετε
Μόνον κάνετε αυτό που σας λένε

This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΠΡΑΒΩ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΑΘΟΡΥΒΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπραβο Νίκη!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα σφαγεία της Άνδρου νομιμοποιήθηκαν κ πήραν κωδικό,αυτό οφείλεται εξολοκλήρου στην πρώην Αντιδήμαρχο κ. Μαρία Μαμάη.Η επιμονή της κ η προσωπική της εργασία έφεραν αποτέλεσμα. Η νύν δημοτική αρχή παρέλαβε σφαγεία σε άθλια κατάσταση έτοιμα να κλείσουν, κ όρισε υπεύθυνη την κ. Μαμαη η οποία κατάφερε να επισκευάσει εσωτερικά κ εξωτερικά τα σφαγεία καθώς να προχωρήσει κ σε αγορές εξοπλισμού σφαγείων (πλατφόρμα σφαγής κτλ.) Η αγροτική οικονομία της Ανδρου σώθηκε χάρη στην πρώην Αντιδήμαρχο. Όσο για την δημοτική αρχή πρέπει να εκτιμά να σέβεται τους άξιους συνεργάτες της να τους προσέχει κ όχι να τους λασπολογεί.

This comment was minimized by the moderator on the site

Συγχαρητηρια στην αντιδημαρχο Νικη Μαμαη