Η Άνδρος αποχαιρετά έναν φίλο: φεύγει το "Aqua Sririt"

Η Άνδρος θα αποχαιρετήσει σύντομα ένα πιστό «φίλο». Ένα μικρό όμορφο και κατάλευκο πλοίο που αποτελούσε «εργαλείο δουλειάς» για όσους έπρεπε να ταξιδέψουν κυρίως στην Σύρο η την Τήνο.

Δικηγόροι, μηχανικοί, αθλητές, προπονητές, φίλαθλοι, μαθητές, δάσκαλοι και απλοί πολίτες που είχαν υποθέσεις η υποχρεώσεις στην πρωτεύουσα του νομού, το περίμεναν στο Γαύριο δυο φορές την εβδομάδα να τους μεταφέρει στην Ερμούπολη. Το «Aqua Spirit» εγκαταλείπει τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια και ανοίγεται σε άγνωστες μακρινές θάλασσες. Πουλήθηκε στον Καναδά.

“Πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο πλοίο με την σταθερή ικανότητα πλεύσης, το μέγεθος και τις ανέσεις του θα παρέχουν μία έξοχη εμπειρία στους επιβάτες μας στη προσπάθειά τους να εξερευνήσουν το Great Bear Rainforest”…

Η δήλωση αυτή έγινε την Τετάρτη (05/04) από τον Μαρκ Κόλινς, πρόεδρο και Διευθύνοντα  σύμβολο της BC Ferries ανακοινώνοντας ουσιαστικά το τέλος της αναζήτησης επί ένα χρόνο ενός σκάφους που θα αναλάβει την απευθείας εξυπηρέτηση της γραμμής Port Hardy- Bella Coola.

Η νέα αυτή γραφικότατη γραμμή θα είναι εποχιακή και αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη στήριξη του τουρισμού των Αβορίγινων, αλλά και της τοπικής οικονομίας.

«Ουσιαστικά έχουμε μπει στην τελευταία φάση της συμφωνίας ανάμεσα στην BC FERRIES και την ελληνική Seajets για την αγορά του 75μετρου πλοίου, έναντι τιμήματος 8,75 εκατ. ευρώ (12,6 εκατ. δολάρια Καναδά), το οποίο δραστηριοποιείται στην άγονη γραμμή του Αιγαίου.»

Το πλοίο θα μεταβεί στον Καναδά, στα μέσα Αυγούστου όπου θα μετασκευαστεί με κόστος της τάξης των 15 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά. Εκεί θα υποστεί αναβαθμίσεις στο σύνολό του, που θα διαρκέσουν από το ερχόμενο φθινόπωρο του 2017 μέχρι την άνοιξη του 2018.

 

Όλοι οι χώροι του θα ανακαινισθούν πλήρως, από τα σαλόνια και τα εξωτερικά καταστρώματα μέχρι το χώρο του γκαράζ. Επισκευές και μετατροπές θα υποστούν επίσης οι μηχανές και οι ηλεκτρομηχανές του πλοίου.

Θα περάσει από επιθεωρήσεις, θα γίνει αναβάθμιση στον μηχανολογικό και πλοηγικό εξοπλισμό του και παράλληλα θα αντικατασταθούν όλα τα σωστικά του μέσα.

Το «Aqua Spirit», ταιριάζει απόλυτα σε διαστάσεις σε όλες τις λιμενικές υποδομές του Βορρά, που θα κληθούν να το υποδεχτούν, ενώ παράλληλα αρκετά μικρότερα τέρμιναλ θα τροποποιηθούν αναλόγως προκειμένου να υποδεχτούν το νέο μικρό πλοίο της BC FERRIES.

 Το πλοίο αναμένεται να δρομολογηθεί στη νέα γραμμή το 2018 και θα ταξιδεύει από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου μεταξύ Port Hardy και Bella Coola, εκτελώντας 5 δρομολόγια την εβδομάδα. Στη διάρκεια του ταξιδιού του, θα προσεγγίζει επίσης και τα μικρότερα λιμάνια Bella Bella, Ocean Falls και Shearwater.

Το ταξίδι θα διαρκεί 10 ώρες περίπου και θα είναι ημερήσιο, με στόχο να αξιοποιούνται πλήρως οι τουριστικές δυνατότητες της περιοχής.


Η δεύτερη φορά

Για την ιστορία αξίζει να πούμε ότι το Aqua Spirit είχε πουληθεί στο εξωτερικό ξανά το 2007 και συγκεκριμένα στη Σουηδία (Overlin Group), όπου ταξίδεψε με το όνομα MR SHOPPY ONE σε διάφορες τοπικές γραμμές.

Το 2011 επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Nel Lines. Ναυπηγήθηκε το 2000, στα Ναυπηγεία Παναγιωτάκη και έχει χωρητικότητα 2.679gt (600dwt). Έχει μήκος 75 μέτρα, πλάτος 15 μέτρα και βύθισμα 2,8 μέτρα. Μεταφέρει 400 επιβάτες και 60 Ι.Χ. και εξοπλίζεται με 2 κύριες μηχανές Cummins συνολικής ισχύος 2.400 kW, που του δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξει ταχύτητα 17 κόμβων.

Το συμπαθητικό ποσταλάκι αναμένεται να αναχωρήσει για τον μακρινό Καναδά το ερχόμενο φθινόπωρο. Την ίδια στιγμή, όμως, η ακτοπλοΐα μας θα χάσει ένα ακόμη πλοίο που η άγονη γραμμή  έχει τόσο πολύ ανάγκη.

Εν Άνδρω

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet