Άνδρος: πάνω από 20% η πτώση των επισκεπτών το Πάσχα. Αναλυτικά στοιχεία και αιτίες.

 

Το Θεολόγος δένει στο Γαύριο και ακολουθεί το SuperFerry II. Από καράβια καλά πάμε. Αν πηγαίναμε το ίδιο και από επιβάτες... (φωτ. Εν Άνδρω).

Η Άνδρος ένοιωσε για τα καλά φέτος το Πάσχα τις επιπτώσεις από την ζοφερή πραγματικότητα, που επικρατεί σε όλη την χώρα, με τους πολίτες να έχουν χάσει την αγοραστική τους δύναμη, (οι πιο πολλοί) τις δουλειές τους, την δυνατότητα  τους να προσφέρουν στον εαυτό τους και στην οικογένεια τους την «πολυτέλεια» για μια μικρή εορταστική απόδραση και εν τέλει την ίδια τους την διάθεση για μια φυγή από τα αδιέξοδα και τις σκοτούρες.

Ταυτόχρονα όμως «πλήρωσε» και την έλλειψη στοιχειώδους έστω, διαφημιστικής προβολής στο νησί, για την προσέλκυση των Ελλήνων εκδρομέων, που αναζητούν ένα γραφικό προορισμό για να γιορτάσουν το Πάσχα. Η πτώση της επιβατικής κίνησης εφέτος, κατρακύλησε σε εντυπωσιακό ποσοστό σε σύγκριση με το 2016, παρά το γεγονός ότι φέτος στην γραμμή, τα πλοία από τρία ήταν τέσσερα. Ιδού τα συγκεντρωτικά συγκρτικά στοιχεία πέρσι και εφέτος: 

Μ. Δευτέρα-Μ. Σάββατο 2016

Επιβάτες  10.451

Ι.Χ               2.612

Μ. Δευτέρα-Μ .Σάββατο 2017

Επιβάτες  8.518

Ι.Χ             2.161           

ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ

Επιβάτες  22,7%

Ι.Χ              21%

Τώρα αναλυτικά σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Γαυρίου, που έγκαιρα δημοσιοποίησε τα αναλυτικά στοιχεία (το Εν Άνδρω  ευχαριστεί τα στελέχη του για την εξυπηρετικότατα τους), η κατάσταση διαμορφώθηκε ως εξής:

ΠΑΣΧΑ 2016

ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΙΧ

25-04-2016

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

690 171

26-04-2016

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

878 235

27-04-2016

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

1875 490

28-04-2016

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

3255 860

29-04-2016

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

2521 626

30-04-2016

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

1232 230
ΣΥΝΟΛΟ 10451 2612

 

ΠΑΣΧΑ 2017

ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΕΙΧ

10-04-2016

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

704 171

11-04-2016

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

810 216

12-04-2016

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

1469 426

13-04-2016

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

2815 741

14-04-2016

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

1987 458

15-04-2016

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

803 149
ΣΥΝΟΛΟ 8588 2161

 

Η διαφορά  ήταν ορατή και… δια γυμνού οφθαλμού. Και στην Χώρα, που ο πεζοδρόμος και η αγορά άλλοτε ξεχείλιζαν από κόσμο, και στο Μπατσι που δεν άνοιξαν όλα τα ξενοδοχεία, τα μπαρ τα εστιατόρια και οι καφετέριες, και στο Γαύριο. Ο κόσμος ήταν μουδιασμένος, και προτίμησε τις πιο πολλές ώρες να μείνει σπίτι του. Πολλοί Ανδριωτές που ζουν στην Αθήνα δεν ήρθαν, άλλοι τόσοι Αθηναίοι δεν άνοιξαν τα εξοχικά τους και γνωστές φυσιογνωμίες του νησιού δεν εμφανίστηκαν. Αυτά είναι τα επακόλουθα της κρίσης…

Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο η Χώρα είχε κόσμο. Αλλά σχετικά λιγότερο από πέρσι και ο τζίρος των μαγαζιών ήταν πεσμένος... (φωτ. Εν Άνδρω).

Σε ότι αφορά τώρα την επικοινωνιακή πολιτική, για να πούμε την αλήθεια η Άνδρος έμεινε μακριά από τους εν δυνάμει δημοφιλείς πασχαλιάτικους κοντινούς προορισμούς, γιατί πολύ απλά κανείς δεν σκέφθηκε να διαφημίσει τις ομορφιές της.

Τις τελευταίες εβδομάδες όλοι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί έπαιζαν με «προτάσεις για απόδραση» και ακούγονταν, ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, που διαφήμιζαν διάφορα νησιά κάνοντας παράλληλα και ελκυστικές προσφορές. Πρότειναν δηλαδή λύσεις στους αναποφάσιστους της τελευταίας στιγμής. Από την Άνδρο…  ουδείς!

Αυτά. Και του χρόνου, ελπίζοντας καλύτερα…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

8.000.000 ευρώ δαπανήθηκαν στο πρόγραμμα life που που θα έφερνε τουρισμό στην Άνδρο.Τι έγινε;;;Ποια τα αποτελέσματα της τεράστιας αυτής δαπάνης;;Κανένας τουρίστας στον ορίζοντα;;Κρίμα.... Χρόνια Πολλά σ όλους τους Ανδριώτες.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Όσα γράφετε δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. (α) Το πρόγραμμα LIFE ποτέ δεν έφερε τόσα χρήματα από την ΕΕ (είναι γύρω στα 2-2.5 εκατ. ευρω). (β) Δεν αφορά μόνο την Άνδρο. (γ) Δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τουρισμό, αλλά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών.
Να μην συνεχίσουμε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΣΥΜΦΩΝΩ 100% ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΗΡΩ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ποιές οι αιτίες της χαμηλής επισκεψιμότητας στην Ανδρο; Αναφέρω μία
Μία μπάλα παγωτού σε καφέ της χώρας (πλατεία μεριά) 2,5 ευρώ. Οπερ έδει δείξαι.
Με τέτοιον επαγγελματισμό τέτοιους αριθμούς επισκεπτών θα έχουμε. Δεν φταίει ούτε
ο δήμαρχος, ούτε κανείς άλλος. Μόνοι μας , με την βοήθεια της αρπαχτής της λεγόμενης
βγάζουμε τα μάτια μας. Μήπως κάποιος έχει ακούσει για μάρκετιγκ κλπ μέσα προβολής
προϊόντος; Αμφιβάλλω. Κρίμα για έναν τέτοιο παράδεισο , όπως είναι το νησί.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλησπέρα αγαπητοί Ανδριώτες! Χριστός Ανέστη!
Σε αντίθεση με την Ανδρο, η Αμοργός φέτος "βούλιαξε" από κόσμο, τόσο Ελληνες όσο και ξένους, σύμφωνα με τα λεγόμενα φίλου δημοσιογράφου Αμοργιανού. Γιατί?
Μήπως γιατί η Αμοργός παραμένει γραφικός προορισμός, με σαφώς οριοθετημένες ζώνες νυχτερινής διασκέδασης μακριά από το ιστορικό κέντρο, ενώ σε εμάς το καλοκαίρι ήταν η χαρά της ηχορρύπανσης και της αρπαχτής? Μήπως οι επισκέπτες έρχονται άπαξ και αποφασίζουν να μην ξανάρθουν γιατί άλλα τους είπαν για την Ανδρο και άλλα βρήκαν?
Εάν θέλετε στο "Εν Ανδρω" μπορούμε να φιλοξενήσουμε συνέντευξη φίλων Αμοργιανών για να μας εξηγήσουν πώς οι Γάλλοι που ανακάλυψαν το νησί μετά το "Grand Bleu" του Λυκ Μπεσσόν "ξεκαθάρισαν" στην τοπική κοινωνία οτι επιθυμούν ησυχία, καθαριότητα και αυθεντικότητα, όχι κακέκτυπα μαζικού τουρισμού όπως σε μεγάλα νησιά που, τουλάχιστον, διαθέτουν υποδομή για να δέχονται ορδές τηέιτζερς που θέλουν μπύρες. Να το σκεφτούμε?
Φιλικά,
Ηρώ Σειρά, Παραπόρτι( παραθερίστρια)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Με μεγάλη μας χαρά...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

(διαγράφονται δύο λέξεις) ....την Τετάρτη στο θέατρο τον Δήμαρχο τι να πει ο (διαγράφετσι μια λέξη) .... για τα πεπραγμένα μας δουλεύει ???αίσχος

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Theodosis Sousoudis

Εκ μέρους του Δήμου Άνδρου, σας καλώ την Τετάρτη 19 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Χώρας Άνδρου στις 19.00, στην ομιλία που θα πραγματοποιηθεί για τα πεπραγμένα των 2.5 ετών στο Δήμο μας, αλλά και για αυτά που έχουν δρομολογηθεί και σχεδιαστεί για τα επόμενα 2.5 χρόνια. Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη, προκειμένου μέσα από την ενημέρωση και συζήτηση να σχεδιάσουμε ρεαλιστικά το μέλλον του τόπου μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το οτι υπάρχει μεγαλη κρίση στην Ελλάδα κα έρχεται ακομη μεγαλύτερη δεν το βλέπετε. Εκτός και αν εσείς οι Ανδριωτες έχετε πολύ χρήμα και δεν το έχετε καταλάβει ακομη. Άρα δεν έχετε αναγκη τους τουρίστες μόνο που θα ρίξετε τις ευθύνες σας νοιάζει.

This comment was minimized by the moderator on the site

Όταν το νησί πάει καλά τουριστικά, ο δήμαρχος βγαινει και κοκορεβεται. Τώρα που είναι; Τι κάνει; Τι λέει;

This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ!
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ ΚΩΛΟ ΚΑΤΩ, ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΡΕΧΕΙ ΔΕΞΙΑ ΚΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK.
ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ, Ε ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ!

This comment was minimized by the moderator on the site

Για οτιδήποτε συμβαίνει ή δεν συμβαίνει στο νησί πάντοτε και πάλι φταίνε οι Διοικούντες; Στην προκειμένη περίπτωση οι επαγγελματίες που ασχολούνται με οτιδήποτε έχει σχέση με τον τουρισμό δεν φταίνε καθόλου; Τα περιμένουν όλα έτοιμα; Γιατί σ' άλλα νησιά οι επαγγελματίες πρώτα απ' όλους, έχουν οργανωθεί και προωθούν το συνολικό τουριστικό τους προϊόν; Δεν έχουν ακούσει για διαφήμιση, για προσφορές, για συλλογικές δράσεις που ελκύουν τους επισκέπτες; Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε και που ο ανταγωνισμός για προσέλκυση επισκεπτών εντείνεται, οι Ανδριώτες επαγγελματίες πως αντιμετωπίζουν την κρίση; Ρίχνουν την ευθύνη στους άλλους; Πως αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού; Με ποιόν τρόπο προσαρμόζονται στην κρίση; Αυτά και άλλα ερωτήματα πρέπει να απασχολήσουν πρώτα απ' όλους τους ίδιους τους επαγγελματίες, σε ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ με σχέδιο, οργάνωση και δράση. Πάντοτε κάθε κρίση παρουσιάζει και ευκαιρίες. Βλέπονται άραγε από κανέναν; Ή τα περιμένουμε όλα έτοιμα στο "πιάτο" όπως λένε στο χωριό μου.

Περισσότερα