Ανταπόκριση από το Γαύριο...

Της Ιωάννας Πιάγκου

Γαύριο: μετά την αναχώρηση και του δεύτερου κύματος (φωτ. Ιωάννα Πιάγκου). 

Σε προηγούμενη αναφορά μας από την Υδρούσα είχαμε αναφέρει την μείωση κινητικότητας σε όλους σχεδόν τους τουριστικούς κλάδους κατά την διάρκεια του Πάσχα. Από τις κρατήσεις εισιτηρίων έως τον χώρο της εστίασης τα ποσοστά είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τις εξίσου δύσκολες προηγούμενες χρονιές.

Μετά το πέρας και της Τρίτης του Πάσχα έρχονται οι πρώτοι απολογισμοί από επιχειρήσεις και ιδιώτες που δείχνουν μια πιο συνολική εικόνα της όλης κατάστασης. Μεταξύ Μ. Πέμπτης και Τρίτης του Πάσχα τα καφέ και οι τα εστιατόρια της περιοχής του Γαυρίου πήραν μερικές ανάσες σωτηρίας. Σημαντικός σύμμαχος ο καιρός που θυμίζοντας καλοκαίρι παρέσυρε τους παραθεριστές έξω από τα σπίτια τους. Τις ώρες μάλιστα των πλοίων τα μαγαζιά ήταν τόσο ασφυκτικά γεμάτα που δεν έβρισκες να κάτσεις.

Τα μαγαζιά με τα τουριστικά είδη είχαν μια παραπάνω κίνηση λόγω των ημερών, αλλά τίποτα σπουδαίο επί της ουσίας. Τα έσοδά τους στηρίχθηκαν σε αγορές της τελευταίας στιγμής. Από την άλλη μεριά, τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ είχαν μια σταθερή ροή πελατών και στηρίχθηκαν στα είδη πρώτης ανάγκης και στο εορταστικό τραπέζι.

Παρόλο όμως αυτό το εμπορικό αλισβερίσι τα έσοδα δεν έφταααν αυτά των άλλων ετών. Μεγάλο σουπερ-μάρκετ της περιοχής υπολογίζει πως είχε πτώση 25%!

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κύριος λόγος της γενικής πτώσης είναι η χρονική στιγμή, το Πάσχα έπεσε πολύ νωρίς. Σίγουρα πρόκειται για έναν σοβαρό παράγοντα, αλλά οι κύριοι λόγοι είναι οικονομικοί.

Αρχικά ο συνδυασμός ναύλων, εστίασης, διαμονής και λοιπών μικρών εξόδων είναι σχεδόν δυσβάσταχτος ακόμα και για ένα ζευγάρι, πόσο μάλλον για μια μεγαλύτερη αριθμητικά οικογένεια που έχει και περισσότερες ανάγκες.

Όσοι επαγγελματίες έπιασαν τον συγκεκριμένο παλμό των ημερών δεν βγήκαν ζημιωμένοι.  Η σωστή εξυπηρέτηση σε συνάρτηση με το καλό προϊόν και τις λογικές τιμές είναι σταθερή αναφορά όχι μόνο για την εορταστική περίοδο. Είναι μαγιά για τα τριήμερα της Πρωτομαγιάς και του Αγίου Πνεύματος, που ακολουθούν και φυσικά για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εν κατακλείδι, κάποιες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για κάποιους, αλλά σε άλλους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σε μια μικρή οικονομία όμως όλοι λίγο πολύ αλληλοεπηρεάζονται. Γι’ αυτό κάτι πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερο από όλους μας. Χρόνος υπάρχει ακόμα και για αλλαγή πλεύσης και βελτιώσεις. Το πρώτο κύμα μόλις πέρασε, αλλά τα σπουδαιότερα έρχονται.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet