"Επιχείρηση-σκούπα" και στην Άνδρο για το παραεμπόριο. Στο στόχαστρο λαθρομετανάστες και Ρομά.

Αστυνομία και λιμενικό αναλαμβάνουν δράση στις Κυκλάδες και στην Άνδρο για να περιορίσουν το παραεμπόριο.

Σαρωτικούς ελέγχους με στόχο να χτυπηθεί το παραεμπόριο, που πλήττει την τοπική οικονομία στην Άνδρο - και τις υπόλοιπες Κυκλάδες - αποφάσισε η Αστυνομία με την συνδρομή και του Λιμενικού Σώματος.

Έχουν προγραμματιστεί αλλεπάλληλες «επιχειρήσεις-σκούπα» στο λιμάνι του Γαυρίου, την Χώρα, το Μπατσί και το Κορθι και ταυτόχρονα έλεγχοι στο κεντρικό οδικό δίκτυο, με σκοπό να εντοπισθούν όσοι διακινούν προϊόντα, χωρίς τιμολόγια ή τα υπόλοιπα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα.

Από την "σκούπα" που ήδη ξεκίνησε σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. 

Στο στόχαστρο των αρχών, μπαίνουν κυρίως λαθρομετανάστες και Ρομά, που φθάνουν στο νησί, προκειμένου να πουλήσουν διάφορα είδη αγνώστου προέλευσης και ποιότητας, με αδυναμία να αποδείξουν από πού και πως τα απέκτησαν.

Την υλοποίηση του σχεδίου για τον εντοπισμό των παράνομων προϊόντων, έχει αναλάβει η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, που κατά την διάρκεια των ελέγχων θα ενισχύσει την Αστυνομία με κλιμάκιο αστυνομικών της ΟΠΚΕ, που θα έρθει από την Σύρο.

Από την "σκούπα" στην Μύκονο. Αριστερά φορτηγά έξω από το αστυνομικό τμήμα. Δεξιά οι "έμποροι" του παραεμπορίου στο τμήμα...

Η επιχείρηση τέθηκε ήδη σε εφαρμογή αμέσως μετά το Πάσχα, πρώτα στην Μύκονο, όπου εντοπίσθηκαν δεκάδες Ρομά και μετανάστες, οι οποίοι αφού κρατήθηκαν πρώτα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, στην συνέχεια… «απελάθηκαν» από το νησί, μπαίνοντας με αστυνομική συνοδεία στα πλοία της γραμμής. Μπλόκα στήθηκαν και στην Νάξο, όπου και εκεί εντοπίσθηκαν φορτηγά αυτοκίνητα γεμάτα με… πραμάτεια, έτοιμη για διάθεση στην τοπική αγορά.

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, γιατί οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες και έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης σε όλη την χώρα. Ωστόσο οι πιο πολλοί δεν είχαν ταυτότητες και μετέφεραν προς πώληση είδη, χωρίς τιμολόγια. Οι λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία απέλασης τους.

Από την "σκούπα" στη Νάξο...

Στην Άνδρο τις επόμενες μέρες, τον πρώτο έλεγχο θα κάνουν οι λιμενικοί στο Γαύριο,  σε όσους βγαίνουν από τα βαπόρια. Αν εντοπισθεί παράνομο φορτίο θα μπλοκάρεται επί τόπου και στην συνέχεια, θα ενημερώνεται ο εισαγγελέας για τα περαιτέρω.

Αυτό είχαν ζητήσει από πέρυσι το καλοκαίρι οι εμπορικοί σύλλογοι των νησιών των Κυκλάδων, με έγγραφο τους που δημοσιεύεται παρακάτω, από τους λιμενάρχες του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Στο εσωτερικό της Άνδρου και κυρίως στις αγορές, η Αστυνομία θα κάνει ελέγχους, κάτι που σύμφωνα με αστυνομική πηγή θα συνεχισθεί όλο το καλοκαίρι, γιατί η κατάσταση το 2016 είχε ξεφύγει και η τοπική οικονομία υπέστη ζημιά και τα παράπονα και οι καταγγελίες από τους επαγγελματίες, ήταν πολλές.

Από την "πραμάτεια" των λαθρομεταναστών σε νησιά των Κυκλάδων...

ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ KAI ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ...

Κυκλάδες, 05 Ιουλίου 2016

Αρ.Πρωτ :1009

ΠΡΟΣ :

  • ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Υ/Ο κ. ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ

  • ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

Υ/Ο κ. ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ

  • ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ

Υ/Ο κ.ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ

Θέμα: Το Παραεμπόριο στα νησιά μας


Αξιότιμοι κύριοι,

Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους με έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες δεχόμαστε την επίσκεψη εκατοντάδων, χωρίς υπερβολή , διακινητών παράνομου εμπορίου κάθε είδους.

Ο έλεγχος των οχημάτων τους στους λιμένες των νησιών καθίσταται αδύνατος ή γίνεται με πολύ δυσκολία από τα τοπικά λιμεναρχεία, λόγω της ταχύτητας αναχώρησης των πλοίων και την άμεση ανάγκη της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης .

Ως εκ τούτου θεωρούμε ως πλέον ενδεδειγμένο, οι έλεγχοι των εν λόγω οχημάτων να πραγματοποιούνται στο λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, όπου υπάρχει ικανός χρόνος μέχρι την αναχώρηση των πλοίων.

Η πάταξη του παραεμπορίου αποτελεί αγώνα επιβίωσης για τους εμπόρους των νησιών μας αλλά και η πάταξη του λαθρεμπορίου και της μη απόδοσης ΦΠΑ αγώνας επιβίωσης για την Ελληνική οικονομία.

Βέβαιοι ότι κατανοείτε και συμμερίζεστε το αίτημά μας και θα πράξετε τα δέοντα.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ....