Η μόδα του Airbnb σάρωσε της Άνδρο! Πόσοι και ποιοι παραχώρησαν τα σπίτια τους…

 

Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός. Περίπου το 30-35% των παραθεριστικών κατοικιών στην Άνδρο, δόθηκε από τους ιδιοκτήτες τους προς ενοικίαση, φέτος το καλοκαίρι, μέσω της δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb ή με άλλους τρόπους και μεθόδους!...

Είτε για λίγες μέρες, είτε για μια εβδομάδα, είτε για ένα μήνα, είτε για ολόκληρη την σαιζόν, εκείνοι που τα έκτισαν ή τα αγόρασαν, τα παραχώρησαν σε Έλληνες και ξένους τουρίστες, έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου τιμήματος που - το κυριότερο -  το εισέπραξαν ολόκληρο, αφού (ακόμη) δεν φορολογείται.

 

Ανάμεσα σ αυτούς που έδωσαν πρόσκαιρα τα σπίτια τους, ένας πρώην πολιτικός, τέως μεγαλοστελέχη τραπεζών, γνωστοί επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, με τα δάνεια που έχουν πάρει στο «κόκκινο», ναυτιλιακοί παράγοντες, πολλοί συνταξιούχοι και παλιοί ναυτικοί.

Η οικονομική κρίση, τα κοινωνικά αδιέξοδα και οι διάφορες ανάγκες και προτεραιότητες, ανάγκασαν  κατά βάση δεκάδες Αθηναίους – κυρίως -που έχουν εξοχικά σπίτια στην Άνδρο, να μπουν «στο παιχνίδι» αυτής της παγκόσμιας μόδας, που σημείωσε σε όλη την Ελλάδα αύξηση 62% σε σύγκριση με πέρυσι.

Σε ολόκληρη την Άνδρο, έβλεπες σε πολλά σπίτια αντί τους γνωστούς γείτονες, άγνωστες οικογένειες ή ζευγάρια, που κατά διαστήματα άλλαζαν, ενώ οι κάτοχοι των σπιτιών… «έλαμψαν δια της απουσίας τους!» Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα συγκεκριμένων  ιδιοκτητών, που όταν ρωτήθηκαν γιατί δεν ήρθαν στο νησί, προφασίστηκαν κάποιες δουλειές ή άλλες υποχρεώσεις και γι αυτό έδωσαν τα εξοχικά σε… συγγενείς τους!

Οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων, έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται, αφού η Airbnbτους στέρησε σημαντικά έσοδα, και σε αρκετές περιπτώσεις τους πήρε μεγάλο αριθμό πελατών.

Ο ανταγωνισμός είναι τρομερός. Με τιμές φθηνότερες ένας τουρίστας μένει σ’  ένα πολυτελές σπίτι πάνω στην θάλασσα, αντί σε ξενοδοχείο ή κάποιου συγκροτήματος δωματίων. Η τάση σύμφωνα με τους επαγγελματίες του Τουρισμού, επεκτείνεται ραγδαία σε όλη την Άνδρο και θα γιγαντώνεται όσο διαρκεί η κρίση και αυξάνουν τα προβλήματα του καθενός. Ήδη για του χρόνου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από άλλους παραθεριστές να  τα παραχωρήσουν και αυτοί τα σπίτια τους, σύμφωνα με μαρτυρίες των ιδίων και από άλλες αξιόπιστες πηγές.

Με την επίσημη αυλαία του φετινού καλοκαιριού, η Airbnb έκανε τον απολογισμό της και παρουσίασε εντυπωσιακά νούμερα διεθνώς, αν ληφθεί υπόψη ότι για τους καλοκαιρινούς μήνες, από το διάστημα μεταξύ της 1ης Ιουνίου έως και τις 31 Αυγούστου, με βάση τα στοιχεία των κρατήσεων, περί τα 45 εκατομμύρια επισκέπτες διέμειναν στα σπίτια που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα σε διάφορους προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Ποια ήταν η ημέρα με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις, μέσω της εταιρείας το καλοκαίρι του 2017; Η απάντηση βρίσκεται στη 12η Αυγούστου - νύχτα κατά την οποία 2,6 εκατομμύρια επισκέπτες διέμειναν σε καταλύματα που μισθώνονται μέσω της γνωστής πλατφόρμας.

Οι αριθμοί σε όλη την Ελλάδα

Η Αθήνα, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική είναι οι πρωταθλήτριες σε ό,τι αφορά τον αριθμό των καταχωρημένων κατοικιών, παρουσιάζοντας τα υψηλότερα νούμερα αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Ειδικά η Αθήνα και η Κρήτη προηγούνται μακράν σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, με πάνω από 10.000 σπίτια προς ενοικίαση για κάθε προορισμό.

 

Η ελληνική πρωτεύουσα έχει μέσα στον Αύγουστο πάνω από 11.500 ενεργές καταχωρήσεις, ενώ στην Κρήτη το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται σε πάνω από 10.600 καταχωρήσεις. Και οι δύο προορισμοί συγκεντρώνουν διψήφια ποσοστά ως προς την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Η Κρήτη αποτελεί παραδοσιακά βαρόμετρο για τον ελληνικό τουρισμό. Εφέτος υπολογίζει να έχει άνοδο πάνω από 10% στην τουριστική κίνηση από το εξωτερικό με τάσεις επέκτασης της σεζόν και στις αρχές του φθινοπώρου, όπως τουλάχιστον προκύπτει με βάση τις κρατήσεις του διμήνου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Σε ότι αφορά την Αθήνα, οι τουριστικές της επιδόσεις συνεχίζουν το θετικό σερί των τελευταίων ετών, αφού, με βάση τα επίσημα στοιχεία του επταμήνου του 2017, η κίνηση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» πλησίασε τους 12 εκατομμύρια επιβάτες (11,97), σημειώνοντας άνοδο 8,2%, γεγονός το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιτυχημένη πορεία της διεθνούς κίνησης µε αύξηση 12,2%.

Τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς από πλευράς αριθμού καταχωρήσεων συμπληρώνουν η Κέρκυρα, η οποία την τελευταία διετία συνεχίζει να κινείται, όπως και όλα τα νησιά του Ιονίου, ανοδικά και βρίσκεται στην τρίτη θέση με συνολικά 3.700 ενεργές καταχωρήσεις και ακολουθεί, στη Βόρεια Ελλάδα, η Χαλκιδική με 3.400 σπίτια διαθέσιμα προς μίσθωση σε τουρίστες.

Μεγάλη εκπροσώπηση στις επιδόσεις της Airbnb όσον αφορά την ελληνική αγορά έχουν και οι δύο πιο «λαμπεροί» προορισμοί των Κυκλάδων, η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπου μάλιστα οι ξενοδόχοι δεν έχουν πάψει την τελευταία διετία να αναφέρονται στον ανταγωνισμό που υφίστανται από τους ιδιοκτήτες κυρίως πολυτελών βιλών με ενοίκια πολλών χιλιάδων ευρώ την εβδομάδα, αλλά πλέον και μικρότερων διαμερισμάτων από ιδιοκτήτες που προτιμούν να δώσουν τα σπίτια τους για ενοικίαση, μετακομίζοντας οι ίδιοι για μικρό διάστημα σε φίλους και γνωστούς. Εξ ου και οι ενεργές καταχωρήσεις φέτος στη Μύκονο αντιστοιχούν σε ένα νούμερο κοντά στα 2.600 σπίτια, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ίδιας της Airbnb, ενώ και στη Σαντορίνη υπάρχουν επίσης 2.600 καταχωρημένες ιδιοκτησίες.

Οι έξι αυτοί προορισμοί συγκεντρώνουν 34.400 ενεργές καταχωρήσεις, ενώ οι υπόλοιπες 28.600, από το σύνολο των 63.000, κατανέμονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η γνωστή πλατφόρμα μάλιστα επισημαίνει σχετικά ότι «υπάρχει σημαντική διασπορά σε όλη τη χώρα» όσον αφορά τις ιδιοκτησίες που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες «και ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν είναι τόσο γνωστές στο εξωτερικό, όπως μπορεί να είναι για παράδειγμα η Σαντορίνη ή η Μύκονος».

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα εκπροσωπείται επαρκώς στην πλατφόρμα σε σύγκριση με άλλους προορισμούς και με βάση πάντα τη ζήτηση από το εξωτερικό, οι επιτελείς της Airbnb απαντούν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αφού «ξεκάθαρα οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών οι Έλληνες οικοδεσπότες της πλατφόρμας “καλωσόρισαν” κοντά στο 1 εκατομμύριο επισκέπτες που φιλοξενήθηκαν σε προορισμούς σε όλη τη χώρα. Οι 1.000.000 αφίξεις δίνουν μεγάλη οικονομική ώθηση και επεκτείνουν τα οφέλη του τουρισμού στους ίδιους τους κατοίκους των προορισμών και τις γειτονιές τους».

Ως προς την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο τα πράγματα είναι μάλλον θολά, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη μέσω ενός οργανωμένου μητρώου συγκεντρωμένα ακριβή νούμερα για τις γκρίζες μισθώσεις που μήνα με τον μήνα πλέον αυξάνονται.

 

Παλιότερη έρευνα της Grant Thornton προς το τέλος του 2015 για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) είχε υπολογίσει μέσα σε έναν χρόνο τις πραγματικές απώλειες και δυνατότητες αύξησης των εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο έως και 350 εκατ. ευρώ από αδήλωτα εισοδήματα, τέλη, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, φορολόγηση ανάλογη με αυτή που ισχύει για τα ξενοδοχεία κ.ά.

Ήδη το ΞΕΕ, από την πλευρά του, βρίσκεται στο στάδιο επικαιροποίησης της μελέτης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το νούμερο των ετήσιων απωλειών των 350 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πλέον αυξημένο τουλάχιστον κατά 20%, σε επίπεδα μεταξύ 420 και 450 εκατ. ευρώ.

Π.Κ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν υπήρχε ούτε ένας από άκρη σε άκρη σε όλο το νησί που να νοίκιασε σε συνάδελφο με συμβόλαιο....τουλάχιστον δεν κάθομαι να βρίζω το γείτονα για την κατάντια ....πρώτα να κοιτάμε τον εαυτό μας.....και όχι δυστυχώς για σένα δεν έκανα μαύρα ιδιαίτερα ούτε άσπρα ούτε μπλε....αλλιώς δε θα ξεσπιτωνομουν να έρθω στο νησί να δουλέψω και ναι ΝΑ ΜΑΘΩ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ,γιατί αν δεν ερχόταν και οι αναπληρωτές στα νησιά μας δεν λειτουργούσαν καν τα σχολεία!!!!!απλά τόνισα ότι το airbnb δεν είναι το μόνο κακό ή καλό που χαλάει την εικόνα μας ως χώρα......και Ναι στα παιδιά σας ένα χρόνο τους έμαθα να ναι δίκαιοι,σωστοί και νόμιμοι.....αλλά μας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.....Το νησί σας είναι πανέμορφο και ευτυχώς για μένα έκανα φιλίες που κρατάνε ακόμα .....και θα σας επισκευθω ξανά και ξανά.....αυτό δε σημαίνει ότι δε μου επιτρέπεται να έχω άποψη και να πω αυτό που έζησα.....και όχι μόνο στην Άνδρο.......δυστυχώς γυρνάμε όλη την Ελλάδα.....

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραία γράμματα έμαθες στα παιδιά μας, κρίνοντας από το απίθανο κείμενο........ΩΡΑ ΚΑΛΗ και μην μας ξανάρθεις.
Για τα ωραία που περιγράφεις: Ας πρόσεχες πού πήγες και νοίκιασες και αφού προέρχεσαι από το χώρο που ισχυρίζεσαι, εσύ απείχες από το sport των μαύρων ιδιαίτερων ;; Δεν φαντάζομαι να ήσουν η φωτεινή εξαίρεση..

This comment was minimized by the moderator on the site

Χαχαχαχαχαχα!το arbnb είναι το πρόβλημα φοροδιαφυγής????που έρχονται αναπληρωτές δάσκαλοι στην Άνδρο και όλοι σας ανεξαιρετως νοικιάζεται όλο το χρόνο τα σπίτια σας μαύρα είστε μια χαρά έτσι???ούτε συμβόλαια ούτε τίποτα!!!!και ούτε καν είστε στο νησί....πήγα να πάρω ένα χαρτί προς το τέλος της σχολ.χρονια ότι εργάζομαι και ζω στην Άνδρο για εκείνη την περίοδο και μου ζήτησαν συμβόλαιο σπιτιού ή λογαριασμό στο όνομα μου.....της λέω της υπαλλήλου δεν ξέρεις τι συμβαίνει στο νησί σας???όλα μαύρα είναι....αλλιώς δε νοικιάζουν!θα εμένα στο αμάξι ένα χρόνο αν δε ερχόμουν τα μαύρα!!!και εκεί σταμάτησε....με τις ευλογίες ακόμα και των τοπικών αρχών σας....οπότε ...ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βάλετε ......σε αυτό το άναρχο κράτος που ζούμε ,ας κοιτάξουμε να είναι ο καθένας σωστός....Δήμος στα αρχαία σημαίνει λαός όχι οι διοικούντες....όταν λέμε φταει ο ΔΗΜΟΣ εννοούμε ΕΜΑΣ ......ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.....κατά τα άλλα είχα περάσει τελεια στο νησί σας.....

This comment was minimized by the moderator on the site

Ξέρεις πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα που δεν κόβουν αποδείξεις;;; Όσοι έχουν άδεια είναι τόσο στοχοποιημένοι και ελεγχόμενοι που δεν έχουν καμμιά δυνατότητα αποφυγής των αποδείξεων. Τα καλόπαιδα του airbnb να μας πουν γιατί ζητούν την " πληρωμή στο κατάλυμα"..........μήπως για να μην φανεί πουθενά και να μετατραπούν οι πελάτες σε φιλοξενούμενα φιλαράκια;;;;;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Ας κοψουν τα ξενοδοχεια και τα ενοικιαζομενα καμμια αποδειξη πρωτα και μιλανε μετα για airbnb...

This comment was minimized by the moderator on the site

χα χα χα Μας πείραξε η φοροδιαφυγή των συμπατριωτών μας της Άνδρου εννοώ που νοικιάζουν παρανόμως το σπίτι τους;;και βέβαια δεν ρωτάτε ποια ανάγκη σε κάνει να νοικιάσεις το σπίτι σου,κάτι που ξεκίνησε κάνα δυο χρόνια πριν.Και δεν σας πειράζει η τεράστια φοροδιαφυγή των αλλοδαπών που γίνεται καμιά εικοσαριά χρόνια στην Ελλάδα και της Άνδρου συμπεριλαμβανομένης και ΟΛΑ τα μαύρα στην γείτονα προς τον βοριά.....τουλάχιστον τα ενοίκια μένουν στην Άνδρο σε Έλληνες......αυτά κάποια στιγμή θα τα πιάσει η τσιμπίδα της εφορίας τα των μεταναστών ΠΟΤΕ.......

This comment was minimized by the moderator on the site

Ας μην αγνοείται ότι μεγάλο μερίδιο της προσφοράς έχει και το αρχοντολόι της Άνδρου

This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΑΙ ΕΔΩ
Χθες στις 11:58 π.μ.
Στο Συνετι , εν ετει 2017 τελείωσε το νερο , ας κυρηχθεί λοιπόν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης , μια και κανείς δεν νοιάζεται , και 24 ωρες είμαστε χωρις νερο , και δεν προβλέπεται !!
https://www.facebook.com/groups/497728250332362/permalink/1232176990220814/

ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Προσπάθησα να γραψω στην σελίδα αυτη πιο πάνω αλλά μάλλον υπάρχει λογοκρισία !!!Αφηστε την αστυνόμευση , οχι οτι δεν είναι αναγκαία , αλλά μην προβάλλετε πράγματα ενώ άλλα τα αφηνετε να περάσουν ανώδυνα ,όπως η έλλειψη του νερού!!!και κοιτάξτε τι θα γίνει με την υδρευση , είναι αδιανόητο να μην υπάρχει νερό εδω και 24 ωρες στο Συνετι, να μην υπάρχει νερό όλο το καλοκαίρι και τα παραμύθια για υπερκατανάλωση μην τα επαναλαμβάνετε!! Το νερό είναι κοινωνικό και πολύτιμο αγαθό απαραιτητο για την επιβίωσή μας και η ΟΛΙΓΩΡΙΑ των αρμοδίων , ενδέχεται να είναι ΜΗΝΥΣΙΜΗ!!
· Χθες στις 11:05 π.μ. ·

Πουθενά αλλού δεν συμβαίνει αυτό , σε κανένα νησί , γυρισα χθες απο δυο γειτονικά νησια που δεν έχουν ουτε πηγες ουτε τρεχουμενα νερα στους δρόμους , και όμως με πάρα πολύ κόσμο και τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες μπροστα στις δικές μας και στα νερα που έχει η Ανδρος , επι 20 ημέρες που ήμουν εκει για υπηρεσιακους λόγους , ουτε στιμη δεν σταματησαν οι βρυσες να τρεχουν νερο!! και μπράβο στους Δήμους της Κέας και Κύθνου , που φροντίζουν τους πολίτες τους πρίν στερηθοούν το νερό ! Εσεις εδώ τι κάνετε? ποιοί είναι οι αρμόδιοι να απευθυνθούμε ? Υπάρχουν αρμόδιοι να φροντίσουν ή έχετε πέσει όλοι σε καλοκαιρινή ραστώνη?? ΕΛΕΟΣ !!!
Χθες στις 11:11 π.μ.
https://www.facebook.com/dimos.androu/photos/a.499065040303696.1073741828.498492510360949/696154073928124/?type=3&;theater

ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ

This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ
Χθες στις 11:25 π.μ.
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΟΥ αν ακούει κάποιος !!
Προσπάθησα να γραψω στην σελίδα του Δήμου Ανδρου αλλά μάλλον υπάρχει λογοκρισία !!!Αφηστε την αστυνόμευση , οχι οτι δεν χρειάζεται, (δεν είμαστε και στο ΣΙΚΑΓΟ!!) , αλλά μην προβάλλετε πράγματα, ενώ άλλα τα αφηνετε να περάσουν ανώδυνα ,όπως η έλλειψη του νερού!! Κοιτάξτε τι θα γίνει με την υδρευση , είναι αδιανόητο να μην υπάρχει νερό εδω και 24 ωρες στο Συνετι, να μην υπάρχει νερό όλο το καλοκαίρι και τα παραμύθια για υπερκατανάλωση μην τα επαναλαμβάνετε!! Το νερό είναι κοινωνικό και πολύτιμο αγαθό απαραιτητο για την επιβίωσή μας και η ΟΛΙΓΩΡΙΑ των αρμοδίων , ενδέχεται να είναι ΜΗΝΥΣΙΜΗ!!
Πουθενά αλλού δεν συμβαίνει αυτό , σε κανένα νησί , γυρισα χθες απο δυο γειτονικά νησια που δεν έχουν ουτε πηγες ουτε τρεχουμενα νερα στους δρόμους όπως η Ανδρος , και όμως με πάρα πολύ κόσμο και τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες μπροστα στις δικές μας και στα νερα που έχει η Ανδρος , επι 20 ημέρες που ήμουν εκει για υπηρεσιακους λόγους , ουτε στιγμη δεν σταματησαν οι βρυσες να τρεχουν νερο!!
Και μπράβο στους Δήμους της Κέας και Κύθνου , που φροντίζουν τους πολίτες τους πρίν στερηθοούν το νερό ! Εσεις εδώ τι κάνετε? ποιοί είναι οι αρμόδιοι να απευθυνθούμε ? Υπάρχουν αρμόδιοι να φροντίσουν ή έχετε πέσει όλοι σε καλοκαιρινή ραστώνη?? ΕΛΕΟΣ !!!
https://www.facebook.com/groups/497728250332362/permalink/1232163186888861/
ΚΑΙ ΕΔΩ
Χθες στις 1:26 μ.μ.
Στην σελίδα του Δήμου Ανδρου που απο το πρωι προσπαθώ να ανεβάσω το κειμενο-παράπονο μου περί υδρευσης του Συνετίου, ακόμα το λογοκρίνουν αφήνοντας ειδοποίηση ότι θα εξετασθεί απο τον χρήστη! Τι νόημα έχει τότε να υπάρχει ο ....τοίχος του Δήμου Ανδρου ,αφού δεν δημοσιεύονται τα παράπονα των δημοτών ???? Μονο για τον χρήστη επιτρέπεται!!!!!
https://www.facebook.com/groups/497728250332362/permalink/1232223566882823/

This comment was minimized by the moderator on the site

μια βολτίτσα στον ιστότοπο της airbnb και στην επιλογή τόπου ΑΝΔΡΟΣ και όλοι οι μάγκες είναι εκεί.........μετά αναρωτηθείτε οι Ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες ενοικιαζομένων, που σας έχουν ξεσκίσει στις αδειοδοτήσεις για να βγάλετε άδεια λειτουργίας, σας υποχρέωσαν σε ασφάλιση, σας λιώνουν στους ελέγχους, ΠΟΙΟΣ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ και ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ....και μην ακούω τα περί δήλωσης των εισοδημάτων...ούτε το 5% αυτών. Όλοι φιλοξενούν φίλους και κουμπάρους!

Περισσότερα