Μικρή η "Αυγουστιάτικη ψαριά" για την Άνδρο! Πόσοι ήρθαν στο νησί…

 

Η «τουριστική ψαριά» του Αυγούστου ήταν - δυστυχώς - μικρή για την Άνδρο! Βλέπαμε την Χώρα γεμάτη από κόσμο, το Μπατσί τα βράδια να πλημμυρίζει από οικογένειες και νέους, που ζωντάνευαν τις καφετέριες, τις ταβέρνες και τα μπαρ, στις παραλίες τις ομπρέλες σχεδόν γεμάτες και αυτοκίνητα να διασχίζουν το νησί από την μια άκρη στην άλλη και λέγαμε… «φέτος πήγαμε πολύ καλά».

Κι όμως η αυγουστιάτικη αύξηση επισκεπτών σε σύγκριση με πέρυσι ήταν όλη κι όλη μια καραβιά! 1559 άτομα πιο πολλά από το 2016, όσα δηλαδή χωράει ένα ακτοπλοϊκό πλοίο! Δηλαδή, + 2,85% δηλαδή. Οι αριθμοί - όπως αποτυπώνονται στο δελτίο κίνησης του Αυγούστου του Λιμεναρχείου Άνδρου - αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Σε ότι αφορά τα Ι.Χ, φέτος ήρθαν 897 περισσότερα, δηλαδή +8,05% σε σύγκριση με το 2016. Μάλλον λειτούργησε θετικά η πτώση της τιμής στα αυτοκίνητα τον Αύγουστο. Τέλος, περισσότερα 24 φορτηγά μεταφοράς εφοδίων και εμπορευμάτων. Δηλαδή, οι λίγοι περισσότεροι που ήρθαν αγόρασαν λίγα περισσότερα αγαθά…

Στις μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα σημειώθηκε μείωση. Τον Αύγουστο του 2016 ήρθαν στην Άνδρο 1504, και φέτος 1432. Τι σημαίνει αυτό; Η πτώση στις μοτοσυκλέτες δείχνει την αδυναμία του νησιού να προσελκύσει κυρίως περισσοτέρους νέους. Κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό…

Με βάση αυτά τα στοιχεία, εξάγονται διάφορα χρήσιμα συμπεράσματα.

Ανταγωνιστικά η Άνδρος διατήρησε την δύναμη της αλλά δεν καρπώθηκε σε καμία περίπτωση την αυξημένη τουριστική κίνηση και την τάση των τουριστών, που αναζήτησαν φέτος κοντινούς προορισμούς λόγω κυρίως, οικονομικής στενότητας. Δεν εκμεταλλεύτηκε την παρουσία των πολλών πλοίων και την συχνότητα των δρομολογίων.

Υστέρησε κραυγαλέα στην καλοκαιρινή επικοινωνιακή πολιτική, το νησί «δεν ακούστηκε» ουσιαστικά και αποτελεσματικά στα ΜΜΕ και κανείς αρμόδιος, δεν «γαργάλησε» με προσφορές όσους αναζητούσαν τόπο διακοπών.

Από την άλλη πλευρά η τιμολογιακή πολιτική των ακτοπλοϊκών εταιριών, έφερε το νησί σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με την Τήνο, την Μύκονο, την Πάρο κ. λ. π. αφού με τα ίδια- και λιγότερα χρήματα- και περίπου στον ίδιο χρόνο κάποιος μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις προσφορές.Οι όποιες εκπτώσεις στα εισιτήρια, ήρθαν αργά…

Υ.Γ  Φέτος το καλοκαίρι στην Άνδρο τελέστηκαν πολλοί γάμοι- περισσότεροι από άλλη φορά. Δεν αποκλείεται λοιπόν αυτή η… πενιχρή αύξηση να οφείλεται στην παρουσία των καλεσμένων του γαμπρού και της νύφης!...

Π.Κ.

Αναλυτικά ο πίνακας των στοιχείων κίνησης του Αυγούστου από το Λιμεναρχείο Άνδρου είναι ο εξής:

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Οι Ανδριωτες έχουν την εντύπωση ότι το νησί τους είναι νομός της Ελβετίας.Πολύ ακριβό και οι κάτοικοι ανάγωγοι της περισσότερες φορές .
Ξεκαβαληστε το συννεφάκι που βρίσκεστε

This comment was minimized by the moderator on the site

Theodosis Sousoudis
ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μαζί με την αύξηση των επισκεπτών η Άνδρος κερδίζει και το στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, μετά την εντυπωσιακή αύξηση των καταγεγραμμένων αφίξεων κατά 20% τον Ιούνιο, συγκριτικά με πέρυσι και 40% σχετικά με το 2015.
Παράλληλα αυξήθηκε η επισκεψιμότητα για τους μήνες Ιούνιο Ιούλιο και Αύγουστο από 121.987 συνολικά το 2015 και 139.817 το 2016 σε 147.743 για το φετινό καλοκαίρι που το νησί "βούλιαξε" από κόσμο.
Το γεγονός αυτό, έδωσε την εικόνα μιας πολύ καλής τουριστικής χρονιάς που μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον.
Φέτος υπήρξαν αφίξεις, όχι μόνο από τη Ραφήνα αλλά και από νησιά με τα οποία η Άνδρος είναι συνδεδεμένη ακτοπλοϊκά, όπως η Μύκονος και η Νάξος.
Η "Φύση και ο Πολιτισμός" που διακρίνει την Άνδρο μας σε συνδυασμό με τον επαγγελματισμό που χαρακτηρίζει όσους ασχολούνται στο νησί μας άμεσα ή έμμεσα με τον Τουρισμό και ο σωστός σχεδιασμός της τουριστικής πολιτικής του Δήμου με την υποστήριξη τόσο των επαγγελματιών όσο και της εξειδικευμένης εταιρίας συμβούλων μας, βάζουν τα θεμέλια για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον, που ήδη όλοι μαζί εργαζόμαστε εντατικά.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κάθε Αύγουστο γεμίζει το νησί. Πόσο πιο γεμάτο θα μπορούσε να ήταν; Θεωρώ αυτό το 2,85% καλό και αρκετό ήταν.
Πόσοι από αυτούς δεινοπάθησαν να σερβιριστούν; Να παρκάρουν; Πόσοι από αυτούς βρήκαν καλό κατάλυμα και σε λογική τιμή?
Όλοι την ξέρουμε την απάντηση και μην ψάχνουμε να φέρουμε παραπάνω κόσμο Αυγουστιάτικα χωρίς υποδομές γιατί μόνο ζημιά κάνουμε.

Έχουμε στο νησί μια ιδιαιτερότητα που παραμένει αχρησιμοποίητη και αναξιοποίητη. Τα πιστοποιημένα μονοπάτια μας τα οποία θα έπρεπε να απευθύνονται στον περιπατητικό τουρισμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε έρχονται αυτοί οι Τουρίστες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αρχή και τέλος σαιζόν. Τότε που ψάχνουμε τουρίστα και τουρίστα δε βρίσκουμε! Δεν πάνε πεζοπορία Ιούλιο, Αύγουστο που σκάει ο Τζίτζικας! Πάνε πεζοπορία τον Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, λίγο Ιούνιο, λίγο Σεπτέμβριο, Οκτώβριο!
Μπορεί να μη ξοδεύουν πολλά, αλλά κάπου θα κοιμηθούν. Κάτι θα φάνε, δε θα μείνουν νηστικοί. Στα μπαρ δε θα πάνε. Δεν είναι φτηνοί τουρίστες. Απλά προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους.

Ποιος από το δήμο έκανε κάτι για αυτό; Πήγανε σε κάποια από αυτές τις εξειδικευμένες εκθέσεις του περιπατητικού τουρισμού; Ο δήμαρχος μου δίνει την εντύπωση πως μόνο οι κοσμικές στήλες τον ενδιαφέρουν και ο μπιτσόμαρος τουρισμός.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κακά τα ψέμματα: Το νησί δεν έχει υποδομές να «σηκώσει» παραπάνω τουρίστες.
-Λίγες ξενοδοχειακές μονάδες με τις περισσότερες από αυτές να είναι γερασμένες.
-Ενοικιάζομενα δωμάτια στην πλειοψηφία τους της δεκαετίας του 60 και του 70, που χρεώνουν πολλά σε σχέση με αυτά που προσφέρουν.
-Ολόκληρες περιοχές στο νησί (το Εν ΑΝΔΡΩ είχε εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ) για μέρες δεν είχαν νερό.
-Τα σκουπίδια ήταν παντού...
-Οι δρόμοι σε κακή κατάσταση (για να είμαστε δίκαιοι πάντως στη Μύκονο είναι χειρότεροι)
-Καθαριότητα, φωτισμός, κτλ βαθμολογούνται με 3/10
-Το Value for money σε πολλές περιπτώσεις άγνωστη λέξη, ενώ (το ΕΝ ΑΝΔΡΩ τα έγραφε σε σχετικό ρεπορτάζ) αποδείξεις λίγοι έδιναν, εκτός από τις μέρες που έπεφτε σύρμα ότι ήταν το ΣΔΟΕ στο νησί.
- Τα εισιτήρια στα πλοία πανάκριβα (μέχρι να ξυπνήσει ο ανταγωνισμός)
- Οι ώρες αναχώρησης τώρα το χειμώνα από Ραφήνα μάλλον μας αποτρέπουν να πάμε weekend στο σπίτι μας

Με λίγα λόγια: Αυτοί που άφησαν το περισσότερο χρήμα στο νησί είμαστε για άλλη μια χρονια΄εμείς όλοι που το αγαπήσαμε και χτίσαμε ένα εξοχικό εκεί και ερχόμαστε κάθε χρόνο...
Αν θέλουμε (θέλουμε;) ανάπτυξη πρέπει πρώτα να γίνουν επενδύσεις: Όπου έγιναν αποδίδουν. Αλλά επενδύσεις αληθινές όχι αρπαχτές...

This comment was minimized by the moderator on the site

ΓΑΜΟΒΑΠΤΙΣΙΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ. ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ,ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΗΣΙΑ, ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΟΤΙ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΤΟΥΣ ΑΥΤΗ ΣΤΙΓΜΗ.
Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΓΑΜΩΝ, Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, Η ΑΥΞΗΣΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΕΣΟΔΑ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ''ΛΗΣΤΕΥΟΥΜΕ'' ΣΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.
Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα, 2,86% σε χρονιά ύφεσης και δεν είναι καλά;

Και μιλάμε για την Άνδρο …όχι για την Τήνο (βοήθειά μας) και την …Μύκονο.

Και γιατί πρέπει να έχει αύξηση και πολύ μάλιστα κάθε χρόνο η Άνδρος;

Που είναι οι επενδύσεις της Ανδρου, γιατί 10 μήνες όλο παράπονα διαβάζω…

Υγ
Ακόμα ηχούν στα αφτιά μου «η Άνδρος έχει καπεταναίους δεν θέλει τουρίστες»

This comment was minimized by the moderator on the site

κριμα πολυ κριμα γιατι αν ειχε ερθει το ταχυπλοο του κυριου Ηλιοπουλου, δεν θα μιλαγαμε για τετοια νουμερα.
επισης οι κυριοι Στεφανου και Παναγιωτακης, αναγκαζομενοι απο τον Ηλιοπουλο, μας εκαναν εκπτωσεις στο ...παρα πεντε !
για να δουμε τωρα τον χειμωνα θα αλλαξουν τα δρομολογια του Σαββατοκυριακου, ωστε να μπορει να φευγει περισσοτερος κοσμος απο και προς Ραφήνα ?
Ενα αίτημα ετών , που κάποια στιγμή το SUPERFERRY II το εκανε, αλλα μετά παλι,δεν το επανέλαβε και όλοι τότε μίλησαν για δαχτυλο του κυρίου παναγιωτάκη, πώε δηθεν η εταιρεια του δεν αλλαζει τα δρομολογια της...εστω για μια ωρα πιο αργα αναχωρηση την Παρασκευη τον χειμωνα απο την Ραφήνα..
Για να δουμε τωρα τι θα μας πει που λόγω Ηλιοπουλου εχουν αλλαξει δρομολογια σχεδον καθε εβδομαδα ? ?

This comment was minimized by the moderator on the site

ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΑΝ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΣΑΝΤΗ ΟΤΙ ¨Φέτος το καλοκαίρι στην Άνδρο τελέστηκαν πολλοί γάμοι- περισσότεροι από άλλη φορά. Δεν αποκλείεται λοιπόν αυτή η… πενιχρή αύξηση να οφείλεται στην παρουσία των καλεσμένων του γαμπρού και της νύφης!...
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ! !
ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΣΤΩ ΓΙΑ ....ΓΑΜΟΒΑΠΤΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΦΡΑΓΚΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ! !
ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ....ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΝΟΥΜΕΡΑ, ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ Ή ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΦΡΑΓΚΟ ΣΤΙς ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
(α) Το άρθρο ΔΕΝ το υπογράφει ο κ. Μπασαντής όπως φαίνεται από τα αρχικά.
(β) Οι γαμήλιες δεξιώσεις δεν μπορούν να έρθουν από την Αθηνα!!! Γίνονται σε σταιατόρια του νησιού. Μπορούμε να σου πούμε και σε ποια αν τόσο πολύ ενδιαφέρεστε.
(γ) Οι παρευρισκόμενοι δεν μένουν σε ξενοδοχεία ή εμοικιαζόμενα της Αθήνας. Μένουν στις περιοχής που γίνεται ο ο γάμος ή τα βαφτίσια! Αν δεν το ξέρετε να ζητήσουμε λίστα ξενοδοχείν μπας και το καταλάβετε.
(δ) Οι επισκέπτες τις δύο περίπου μέρες που έρχονται βγαίνουν καμία βόλτα, πάνε κανένα μπάνιο, τρώνε καμιά φορά έξω, αγοράζουν κανένα καφέ κλπ. Άρα ξοδέυουν χρήματα. Όχι στην Αθηνα στην περιοχή του νησιού που είναι.
(ε) Δεν έχει νοημα μα φέρουν όλο το κέτεριγκ από Αθήνα αν είναι περιορισμένων οικονομικών δυνατότητων. Πιο φτηνά τους έρχεται μια καλή συμφωνία με ένα μαγαζάτορα του νησιού. Ρωτήστε και θα μάθετε. Άλλωστε δεν έχει εφευρεθεί εστιατόριο μετακινούμενο άρα και κέτεριγκ να πάρουν κάπου θα το ακουμπίσουν. Ακόμα και ο Στεφάνου τα κυρίως φαγητά τα παρείγγειλε στο ξενοδοχείο ΠΗΓΗ στ' Απόίκια.
(ζ) Τα λουλούδια και τα γλυκά λέτε να φέρνουν πακέτο από Αθήνα;
Να μην συνεχίσω γιατί θα δειτε πόσο έξω έχετε πέσει. Λοιπόν κάτι αφήνουν οι γάμοι,. Συν που αυξάνου τη κίνση στα πλοία και κάνουν κάπως βιώσιμη την γραμμή μας. Ή, αυτό δεν έχει σημασία για εσάς. Πολλούς χαιρετσιμούς...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Και που είναι όλες αυτές οι μπαρούφες που ξαμολούσαν μερικοί ότι βούλιαξε το νησι ότι δε μπορουσες να κινηθεις να βρεις παρκινκ και και και? Λες να ηλθαν με ιδιωτικα σκαφη και δεν το πηραμε χαμπαρι.