¨Εφτασε και στην Άνδρο η ψυχρή έκθλιψη της ελιάς...

  

Πριν ή μετά το μάζεμα της ελιάς που ολοκληρώνεται αυτή την εποχή στην Άνδρο ο ένας μετά τον άλλον όσοι μάζευαν το συζητάγανε. Ένα νέο πιστοποιημένο ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης της ελιάς έχει ξεκινήσει στο Απροβάτου. Ο άνθρωπος που το ξεκίνησε ήταν ο Βασίλης Χαλάς. Από παλαιά οικογένεια με λιοτρίβι. Από τον παππού του τον Βασίλη στον πατέρα του Νίκο πήγαινε το παλιο παραδοσιακό λιοτρίβι. Ώσπου ο Βασίλης έκανε εφέτος το άλμα προς τα εμπρός και ξεκίνησε ένα νέο λιοτρίβι ψυχρής έκθλιψης. Στη φωτογραφία ο Βασίλης μπροστά στο λιοτρίβι του στο Απροβάτου χαμογελά για την εφετινή επιτυχία (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Επεξεργασία της ελιάς σε χαμηλότερους βαθμούς. Λιγότερο λάδι, αλλά καλύτερης ποιότητας. Το στοίχημα ήταν αν θα έπειθε αρκετούς από τους Ανδριώτες να πάνε στι λιοτρίβι του. Τα στοιχεία λένε πως τα κατάφερε. Από τους κοντά 2.500 Ανδριώτες που μαζεύουν ελιές κοντά 400 πήγαν στο Απροβάτου. Και από τους 200 τόνους λάδι που έβγαλε - με 12% πληρωμή - έχει 40 τόνους για πώληση. Η χρονιά πάει καλά. Στη φωτογραφία ελαιποραγωγοί της Άνδρου περιμένουν να γίνει η επεξεργασία και να πάρουν το λάδι τους (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Η Άνδρος είναι ένα νησί με σημαντικούς για τα δεδομένα των Κυκλάδων ελαιώνες. Από το Μπατσί και το Απροβάτου μέχρι την Παλιόπολη και τον Πιτροφό οι πλαγιές είναι κατάφυτες με ελιές. Και από τον Πίσω Μεριά Όρμο και τα Αηδόνια μέχρι τον Ρωγό, το Επισκοπιό και το Κοχύλου επίσης. Δουλειά αιώνων των προγενέστερων εισπράτεται μέχρι σημερα από τους νεότερους. Το πρόβλημα είναι πως σε σημαντικό βαθμό οι περισσότεροι δεν περιποιούνται το ΄δεντρα τους. Παρόλα αυτά η "ελιά η τιμημένη" παράγει πάντα καρπό και οι περισσόυτεροι σπεύδουν να τις μαζέψουν. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία οι ελιές στο λιοτρίβι περνάνε την πρώτη διαλογή πριν μπουν για μάλαξη ώστε να βγει το λάδι (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Ο Βασίλης Χαλάς επιβλέπει την εξέλιξη της έκθλιψης (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Οι ελιές φτάνουν στα σακιά και πέφτουν στο μηχάνημα για να ξεκαθαριστούν από τα φύλλα και τα μικρά κλαδιά (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Νερό για την όλη επεξεργασία το λιοτρίβι παίρνει από δική του... πηγή!! Ευλογημένο νησί η Άνδρος αφού υπάρχουν παραγωγοί όπως ο Βασίλης Χαλάς που έχουν δiκή τους πηγή!!! Στη φωτογραφία τα ντεπόζιτα επεξεργασίας (φωτ. Εν Άνδρω)

 

 Ένα ακόμα αγροτικό αυτοκίνητο έφτασε και ξεφορτώνει από την καρότσα του τις ελιές. Η διαδικασία της ψυχρής εκθλιψης που ξεκίνησε εφέτος στην Άνδρο συνεχίζεται (φωτ. Εν Άνδρω). 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μπραβο, αλλά η ψυχρη συνθλιψη υπάρχει στο Ανω Γαυριο εδω και πολλά χρονια .
Αρα λαθος ο τιτλος του αρθρου και διορθωστε τον .
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έτσι μας πληροφόρησαν. Και αυτό γράψαμε. Αν θέλετε να μας γράψετε λίγα περισσότερα και να στείλετε και φωτογραφίες ευχαρίστως θα τα δημοσιεσουμε ώστε οι αναγνώστες να μάθουν περισσότερα. Το να διορθώσουμε έναν τίτλο δεν αρκεί. Βοηθήστε κι εσείς με τις πληροφορίες που έχετε να εμπλουτιστεί η εικόνα της Άνδρου. Περιμένουμε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Και στη βόρεια Άνδρο έχουμε ελαιώνες και μεγάλους και λιοτρίβια.
Αμόλωχος-Καλιβάρι-Βαρίδι- Φελλός-Χάρτες- Μακροτάνταλο-Γίδες- Βιτάλι-Σιδόντας-Άρνη-Γαύριο-Άνω Γαύριο....
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αγαπητέ κύριε μάλλον δεν ξέρετε να διαβάζετε. Έχουμε κάνει 4 περιοδείες εφετός το φθινόπωρο και 10 φορές όλο το 2017. Μάλλον ζείτε σε άλλο νησί. Έχουμε φέρει και το ARTE το γαλλογερμανικό κανάλι στην Βόρεια Άνδρο,. αλλά εσείς κύριε συνεχίζετε τον διχασμό της Άνδρου βρίζοντας. Λυπούμαστε το ρεπορτάζ μιλά για ελαιοπαραραγωγούς και την ψυχρή εκθλιψη. Ξαναδιαβάστε το.... Και αν θέλετε κάτι παραπάνω γράψτε εσείς για ότι λείπει. Δεν ήμαστε υπάλληλοι σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro