ΔΕΗ: Ή Άνδρος σε νέα ενεργειακή εποχή

 

Θωρακίζεται η Άνδρος από την άποψη της ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη έχουν 0λοκληρώθεί οι συνδέσεις του νησιού και αό τις δύο μεριές με το κυκλικό δίκτυο των Κυκλάδων και αναμένεται μέχρι τις 6/2 να ηλεκτροδοτηθεί η νέα γραμμή. Αν τυχόν καθυστερλησει - λόγω των δοκιμών που γίνονται αυτές τις μέρες - η γραμμή θα ενεργοποιηθεί μέχρι  τις 8/2.

 Η νέα σύνδεση έρχεται από Σύρο. Καταλήγει στη Βόρεια Τήνο ολοκληρώνοντας έτσι και την διπλή σύνδεση της Τήνου, από τη μία μέσω Άνδρου με το σημερινό δίκτυο και από την άλλη μέσω Σύρου με το νέο δίκτυο. Το νέο καλώδιο ποντίστηκε και περνά το Στενό υποβρυχίως και συνδέεται με το υπάρχον δίκτυο της Άνδρου.

Μέχρι σήμερα το υπάρχον δίκτυο έρχεται από το Λιβάδι Ευβοίας. Ο κόμβος αυτός ήταν μοναδικός και ηλεκτροδοτούσε Άνδρο και Τήνο. Λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών συχνά ο κόσμος αυτό ή το δίκτυο με το οποίο συνδέεται πάθαινε βλάβες και είχαμε συχνές διακοπές. Με τη νέα σύνδεση θωρακίζεται το νησί μας μιας και θα αν πάθει κάτι το προς την μεριά της Εύβοιας θα ενεργοποιηθεί το δίκτυο από Σύρο – Βόρεια Τήνο.

Το νέο υποβρύχιο καλώδιο θωρακίζει την Άνδρο και τα άλλα νησιά των Κυκλάδων που πλέον θα επικοινωνούν και αντιστρόφως μεταξύ τους. Ήδη ολοκληρώνεται ατο αμέσως προσεχές το καλώδιο και προς Μύκονο. Να σημειώσουμε πως όταν λειτουργήσει προσεχώς όλο το νέο δίκτυο αναμένεται να κλείσει και εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Νειμποριό και να αναβαθμιστεί η σημερινή βιομηχανική περιοχή απέναντι ακριβώς από την μοναδικής ομορφιάς Χώρα. 

Σύμφωνα με την ΔΕΗ Άνδρου – τα στελέχη της ήταν λίαν εξυπηρετικά στις ερωτήσεις μας - με το νέο καλώδιο για πρώτη φορά στο νησί θα περιοριστούν και θα μειωθούν στο ελάχιστο οι διακοπές ρεύματος που ταλαιπωρούσαν την Άνδρο. Επιπλέον το νησί θα έχει δυνατότητες που δεν είχε ενεργειακές μέχρι τώρα. Κάτι που βεβαίως θα βοηθήσει και στο τουρισμό ακόμα περισσότερο, καθώς το δίκτυο θα μπορεί να αντέξει και μεγαλύτερες τουριστικές μονάδες στο προσεχές μέλλον.

Στο υπάρχον και ήδη αναβαθμισμένο δίκτυο θα συνδεθούν – όπως πληροφορηθήκαμε – και οι πρώτες σχεδιαζόμενες ανεμογεννήτριες στο Στενό για τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί από καιρό όλες οι μελέτες και απομένουν μόνο οι τελικές υπογραφές. Οι άλλες θα χρειαστούν ξεχωριστό καλώδιο που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Οι ανεμογεννήτριες για τις οποίες υπάρχει πρόβλεψη δεν είναι αυτές για τις οποίες έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας από την Άνδρο και τα άλλα νησιά. Πρόκειται για παλαιότερες αδειοδοτήσεις που έγιναν επί εποχής Δήμου Κορθίου, αναφέρονται αποκλειστικά στο Στενό και δεν είναι ορατές από το Κόρθι.

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ εύστοχη η διαφοροποίηση των μικρής κλίμακας αδειοδοτημένων αιολικών σταθμών της Νότιας Ανδρου (34,5 MW) , από τις φαραωνικού μεγέθους fast track αδειοδοτήσεις της Βόρειας Ανδρου του ομίλου Κοπελούζου και του project της ΔΕΗ Ανανεώςιμες στον Καμπανό (215 MW συνολικά)