Λιγότεροι οι επισκέπτες το τριήμερο στην Άνδρο. Οι αιτίες...

 

Το καρναβάλι και οι Απόκριες τελείωσαν, αλλά τα μεθεόρτια άφησαν μια γεύση σκεπτικισμού και ανησυχίας στην Άνδρο. Το τριήμερο του γλεντιού, της ξεγνοιασιάς και της χαράς, η επισκεψημότητα στο νησί ήταν αισθητά μειωμένη από πέρυσι, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 10%!.

Κυριότερη αιτία βεβαία η οικονομική κατάσταση, η κρίση και τα μνημόνια, που αφαίρεσαν την δυνατότητα σε πολλούς να μετακινηθούν για μια μικρή απόδραση (παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι η χώρα… μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης).

Η απώλεια διάθεσης, οι δυσοίωνες προβλέψεις της ΕΜΥ για τον καιρό, «φρέναραν» αρκετούς από τους υποψήφιους επισκέπτες, αλλά από την άλλη πλευρά η Άνδρος επί της ουσίας δεν έκανε και κάτι για να προσελκύσει τον κόσμο. Η έλλειψη προετοιμασίας ήταν εμφανής. Ηρωικές μεμονωμένες ρομαντικές προσπάθειες νέων αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία, δεν φθάνουν.

Στο νησί είχαμε δυο κεφάτα καρναβάλια. Πως υποστηριχτήκαν; Τόσον οικονομικά, όσο και οργανωτικά; Πως «έμαθε η Αθήνα» ότι στην Άνδρο στην πρωτεύουσα αλλά και σε ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, θα γίνει αποκριάτικο γλέντι με παρέλαση αρμάτων. Στην Σύρο για παράδειγμα από τότε που άρχισαν οι προετοιμασίες, φωτογραφίες και πρόγραμμα διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης.

Το έχουμε ξαναπεί. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, όσο σκληρός είναι και ο χειμώνας στα νησιά. Η Άνδρος δεν υστερεί σε τίποτα. Μικρή απόσταση, καλή συγκοινωνία, φυσικές ομορφιές. Έχει έλλειμμα οργάνωσης και προγραμματισμού όμως… Αυτά και καλή Σαρακοστή!

Σε ότι αφορά την επιβατική κίνηση τώρα, σε σύγκριση με πέρυσι το εορταστικό τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας, σημειώθηκε μείωση των επιβατών σε ποσοστό 12%, στα ΙΧ μείωση 11% και στα δίκυκλα 41%.

Ο αναλυτικός πίνακας του λιμεναρχείου Άνδρου, το οποίο και ευχαριστούμε για την έγκαιρη ενημέρωση, είναι ο εξής:

ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ Ι.Χ.   ΔΙΚΥΚΛΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-02-2017 1.285 306   25
ΣΑΒΒΑΤΟ 25-02-2017 997 237   13
ΚΥΡΙΑΚΗ 26-02-2017 220 36   03
ΣΥΝΟΛΟ 2.502 579   41
ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ Ι.Χ.   ΔΙΚΥΚΛΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-02-2018 1.065 264   10
ΣΑΒΒΑΤΟ 17-02-2018 892 209   08
ΚΥΡΙΑΚΗ 18-02-2018 248 43   06
ΣΥΝΟΛΟ 2.205 516   24

 

Μείωση σε επιβάτες 12%. Μείωση σε ΙΧ 11%. Μείωση σε δίκυκλα 41%

Χ.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς στην Ανδρο κανείς δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά να δεί τον τόπο του ένα βήμα παρακάτω, με πρόοδο σε όλους τους τομείς. Σχεδόν οι περισσότεροι περιμένουν να γίνει κάτι καθήμενοι στον καναπές ή την καρέκλα τους κοινώς. Οι επαγγελματίες του νησιού αντι να συνενοηθούν ολοι από κοινού και να προωθήσουν μαζικά τα προϊοντα και τις επιχειρήσεις τους (μια έμμεση διαφήμιση και του τόπου), απο τον λήθαργο του χειμώνα στέκονται ανήμποροι να εξυπηρετήσουν πολλές φορές και αυτούς τους λίγους επισκέπτες-καταναλωτές που μπαίνουν στον κόπο να έρθουν στο νησί και να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα. Αναρωτιόμαστε γιατί καθε χρόνο τα τριήμερα και τις διάφορες γιορτές έρχεται ολοένα και λιγότερος κόσμος απο τις προηγούμενες χρονιές. Γιατι να έρθει σε ένα σχετικά ακριβό νησί το, οποίο δεν προσφέρει ουτε το 1/4 των όσων προσφέρουν τα κοντινά Κυκλαδονήσια? Ποιος εκτιμά τις λιγοστές προσπάθειες που γίνονται για να τονωθούν οι διάφορες τοπικές εκδηλώσεις παραδείγματος χάριν? Οταν εδω και τέσσερα χρόνια με πρωτοβουλία του Μουσικού Συλλόγου έρχεται φιλοξενούμενη Φιλαρμονικη προς τιμήν του εορτασμού της Θεοσκέπαστης, οταν ο Συλλογος Γυναικών διεξάγει το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών (θα μου πειτε γινεται το καλοκαίρι που ήδη εχει κόσμο), οταν ο Φιλοπρόοδος Ομιλος στο Γαύριο κάνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στο λιμάνι και οχι μόνον, για ποιους γίνονται αυτα? Οχι φυσικά για τα μέλη και τους συμμετέχοντες στους συλλογικούς φορείς αυτούς, αλλα ως αφορμή να κινηθούν τα καταστήματα παραπάνω, να ερθει κόσμος στο νησί μέσω των πολιτιστικών δρώμενων. Εγινε ποτέ μαζικά συντονισμένη προσπάθεια απο τους παραγωγικούς φορείς του νησιού κατι αντίστοιχο της Λευκής Νύχτας μέσα στο χειμώνα ως κίνητρο για να βγουν οι ντόπιοι απο τα σπίτια τους και να ξοδέψουν έστω μικρά ποσά, αλλά και ως ευκαιρία να προσελκυθεί κόσμος απο την Αθήνα? Οχι τουλαχιστον μέχρι σήμερα. Με αφορμή το πρόσφατο καρναβάλι, απλα αναφέρω πως στη Νάξο, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα προς μιμηση, οι συμμετέχοντες καρναβαλιστές τα τελευταία πεντε χρόνια φθάνουν κοντα τους 1.500. Να μην πούμε για τους επισκέπτες που κατεβαίνουν στο νησί για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Θα μυ πείτε με ακριβότερα ακτοπλοϊκά, περισσότερη ώρα εν πλω και πηγαίνει κόσμος? Κι ομως ναι! Γιατι στα καταστήματα τους οι επαγγελματίες εχουν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου τα τοπικά προϊοντα του νησιού, η διαφήμιση για τον τόπο γίνεται με όλα τα δυνατά μέσα την τελευταία τουλαχιστον πενταετία και οι τιμές για τα προσφερόμενα γενικότερα είναι αρκετα ανταγωνιστικές. Δεν γινεται η Ανδρος να συγκριθεί με τη Σαντορίνη ή τη Μύκονο (κανείς δεν προσπαθησε κατι τέτοιο άλλωστε), αλλά με "κοντινά" σε ανάπτυξη νησιά, όπως η Νάξος, η Τήνος, η Μήλος η συγκριση είναι αναπόφευκτη, οταν την τελευταία δεκαετία εχουν κανει αυτά τεράστια βήματα εξέλιξης και προόδου, ενω το βορειότερο νησί των Κυκλάδων παραμένει άπραγο σχεδόν στην κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται..

This comment was minimized by the moderator on the site

Κυριε Μπασαντη καλησπερα. Ειμαι ενας καθημερινος αναγνωστης του Εν Ανδρω και θα ηθελα να σας ευχαριστησω για την καθημερινη ενημερωση που απλωχερα μας προσφετετε. Μονο θετικα μπορω να πω για το site σας.... Υπαρχει ομως κατι που με ενοχλει και θεωρω καθηκον μου να σας το αναφερω γιατι ειμαι σιγουρος οτι ενοχλει κι αλλους και χαλαει την ολη καλη εμφανιση του ιστοτοπου σας.
Παρα πολλες φορες οταν απαντατε σε καποια σχολεια, χρησιμοποιητε ενα λεξιλογιο πολυ σκληρο και βγαινει προς τα εξω ενα αισθημα κακιας και αρνητισμου. Οτι σας γραφω, το κανω με φιλικη διαθεση και οχι να προσβαλω.
Συνεχιστε την εξαιτερικη δουλεια....
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Να σας πω έχετε δίκιο. Καμιά φορά η αρνητικότητα δίνει τον τόνο στην απάντηση. Αλλά ελάτε να δείτε τι γράφουν μερικοί-μερικοι. Που φυσικά είναι οι ίδιοι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι και νομίζουν πως δεν τους ξέρουμε. Εκεί λέμε μια κουβέντα παραπάνω. Αλλά αν δείτε το υβρεολόγιο ίσως μας δώσετε μια δικαιολογία.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τις παρατηρήσεις σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

2.205 εγώ το βλέπω μια χαρά.

Το "θέμα" είναι ότι από αυτούς οι 2.000 πήγαν στα σπίτια τους...

This comment was minimized by the moderator on the site

ΟΤΙ ΔΕΝ....
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αγαπητέ φίλε γιατί βρίζεις; Εχεις κάποιο λόγο; Θες να γράψουμε ένα θέμα που εσύ ξέρεις καλά. Γιατί ντρέπεσαι να το γράψεις εσύ με το ονοματάκι σου;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν υπάρχουν λεφτά και η Άνδρος είναι πανάκριβο νησί. όταν το καταλάβουν οι Ανδριώτες επιχειρηματίες ίσως κάτι γίνει

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
(α) Δεν δεχόμαστε εντολές. Εντολές μόνο στο στρατό. Κάναμε την θητεία μας και τέλος οι εντολές από αγράμματους λοχίες.
(β) Δεν ξέρουμε το θέμα. Εσύ παλικάρι που το ξέρεις γράψτο. Σε διατάσσουμε. Κατάλαβες Νίκο, ή Χ.Τ.Μ.Β.;Να στο ξαναπώ: Τσακισου και γράψτο...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητοί το κείμενο γράφτηκε από συνεναργάτη και φέρει και το μονόγραμμα του. Εσείς βρήκατε αφορμή να βγάλετε τα μικροπολιτικά σώψυχα σας για ανθρώπους δεν έχουν καμία σχέση με όσα λέτε. Ποιος ο λόγος να αποδέιξουμε πως δεν είμαστε ελέφαντες;
Ένας τέτοιος διάλογος οδηγεί στο πουθεμά.
Κάντε μια προσπάθεια να ξαναγράψετε το κείμενο σας.
Επί της ουσίας βλέπουμε πως συμφωνείτε πως υπάρχει έλλειμα οργάνωσης στην Άνδρο.
ΡΩΤΑΤΕ: "Αληθεια γιατι σε ολη την υπολοιπη χωρα, ειχαμε αυξηση στους προορισμοιυς που παραδοσιακα, παρουσιαζαν, αναμεσα στις ομορφιες τους και καρναβαλικες εκδηλωσεις καθ ολο το 3ημερο?"
Όμως την κοινωνική και οικονομική οργάνωση δεν την κάνουν τα ΜΜΕ. Υπάρχουν πολιτικοί παράγοντες διοίκησης και αντιπολίτευσης,(που έχουν όργανο να θέσουν θεσμικά τις προτάσεις τους). Υπάρχουν επιχειρηματίες να ργανωθούν, να βάλουν και χρήματα ώστε να γίνει κάτι μεγάλο.
Άλλος είναι ο ρόλος των ΜΜΕ δεν διοικούν και δεν κάνουν τους επιχειρηματίες.
Αυτά τα λίγα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro