Απίστευτο! Σχεδόν όλη η Άνδρος… "νοικιάζεται" μέσω airbnb!

Κόρθι.

Η νέα τάση με το… κωδικό όνομα airbnb, που θέλει όσους ενδιαφέρονται για κατάλυμα να το αναζητούν διαδικτυακά και να έρχονται σε απ ευθείας επαφή με τον ιδιοκτήτη του, σαρώνει (και) την Άνδρο! Στην κοινωνία του τόπου, ακούγονται γνωστά ονόματα, που αποφάσισαν φέτος να διαθέσουν τα σπίτια τους, με διόλου ευκαταφρόνητο τίμημα. Χωρίς υπερβολή σχεδόν ολόκληρο το νησί, που θεωρείται κατ εξοχήν παραθεριστικό… νοικιάζεται!

Αποίκια.

Στις σχετικές ιντερνετικές πύλες, φιγουράρουν δεκάδες βίλες, εξοχικά, μεζονέτες, αρχοντικά, πύργοι, συγκροτήματα, παραδοσιακά σπίτια και στούντιο, που οι κάτοχοι τους τα έχουν βγάλει στον παγκόσμιο ιστό, δίνοντας τα σε κάθε ενδιαφερόμενο με τιμές που αρχίζουν από… 17 ευρώ την ημέρα και φθάνουν να ξεπερνούν τα 1.000.

Μπατσί.

Στην περιοχή της Χώρας, οι φωτογραφίες από τα αρχοντόσπιτα του περασμένου αιώνα, είναι εντυπωσιακά. Εκεί βρίσκονται και τα πιο πολλά που διατίθενται. Ακολουθεί το Μπατσι, η περιοχή μεταξύ Αγίου Πέτρου και γύρω από το Κυπρί, το Κόρθι και στη συνέχεια, ο Φελλός, τα Γιάλια, γύρω από τα Λαμυρα, τις Μ.ενητες, το Ατένι, το Βιτάλι, ο Ζόργκος, ακόμα και η Άρνη! Υπάρχει και μια αγγελία στην οποία κάποιος Ανδριώτης νοικιάζει και το ιστιοπλοϊκό του σκάφος.

Απροβάτου.

Αν και ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί όλα όσα διατίθενται μέσω airbnb επειδή είναι σχετικά νωρίς, υπολογίζεται ότι στο διαδίκτυο φιγουράρουν περίπου 800-1.000 ανδριωτικα σπίτια που δίνονται με την ημέρα για διακοπές. Από τον επόμενο μήνα και όσο η εποχή πλησιάζει προς το καλοκαίρι τα καταλύματα αυτά θα πολλαπλασιαστούν.

Παλαιόπολη.

Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι από την προσεκτική παρατήρηση των σχετικών φωτογραφιών, κάποιος που γνωρίζει, αντιλαμβάνεται ότι αρκετά από τα σπίτια αυτά, ανήκουν σε ηχηρά ονόματα, σε γνωστούς και επώνυμους φίλους ή κατοίκους της Άνδρου που μέχρι χθες τα χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι.

Κυπρί.

Επιχειρηματίες, έμποροι, συνταξιούχοι, καταστηματάρχες, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι, διαφημιστές, γιατροί, λόγω της οικονομικής κρίσης οι πιο πολλοί, τα διαθέτουν τους καλοκαιρινούς μήνες, που δεν έρχονται οι ίδιοι στο νησί και κερδίζουν έτσι κάποια χρήματα για να πληρώσουν υποχρεώσεις ή την συντήρηση τους.

Ήδη αυτές τις μέρες του Πάσχα ιδιαίτερα στην Χώρα, σε αρκετά σπίτια βλέπει κάνεις νέα πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με τους ιδιόκτητες τους, κάτι που σημαίνει ότι τα έχουν νοικιάσει για ολιγοήμερες διακοπές…

Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η Airbnb είναι ένας διαδικτυακός τόπος όπου όποιος επιθυμεί, κι είναι σύμφωνος με τους νόμους της χώρας του, μπορεί να ενοικιάσει ή υπενοικιάσει τον χώρο του μέσω της πλατφόρμας που έχει αναπτυχθεί.
Ο χώρος μπορει να είναι απο ένα δωμάτιο ή ένα σπίτι έως μία ολόκληρη βίλα.
Ο τρόπος λειτουργίας του είναι πολύ απλός. Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στο http://www.airbnb.com ή κατεβάζει την εφαρμογή για κινητό και γράφει τον τόπο, την ημερομηνία, τα άτομα και τον τύπο κατοικίας που επιθυμεί. Από κει και ύστερα σου βγάζει μια λίστα με τις διαθέσιμες καταχωρήσεις για τις ημερομηνίες που έχεις βάλει και μπορείς να δεις φωτογραφίες, κριτικές και παροχές που προσφέρει κάθε καταχώρηση και να κάνεις την κράτησή σου. Επίσης μπορεί ο ενδιαφερόμενος να επικοινωνήσει με τους ιδιοκτήτες για περισσότερες διευκρινήσεις.
Σημαντικό εδώ είναι να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δύο τύποι κράτησης. Η άμεση και με αίτημα.
Στην άμεση κράτηση ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει κατευθείαν την κράτησή του ενώ στη δεύτερη περίπτωση στέλνει αίτημα στους ιδιοκτήτες κι εκείνοι αποφασίζουν αν θα δεχτούν το αίτημα. Αντίστοιχα ακολουθώντας τους αναλυτικούς οδηγούς που προσφέρονται μπορει να καταχωρήσει οποιοσδήποτε το χώρο του.
Η πρόσφατη ρύθμιση της αγοράς και ο μεγάλος πλέον ανταγωνισμός κάνει το σενάριο αυτό μάλλον αδύνατο.
Σκεφτείτε όμως πως και η φιλοσοφία του Airbnb δεν ταυτίζεται με μια αμιγώς επιχειρηματική δράση, κάτι που ήδη υπηρετείται από τον ξενοδοχειακό κλάδο. Θα λέγαμε πως η οικονομία διαμοιρασμού είναι ίσως ένα συμπλήρωμα εσόδων και ένας τρόπος ανάσχεσης της απαξίωσης των κατοικιών σε μια εποχή κρίσης.
Η πρόσφατη ρύθμιση της αγοράς σίγουρα κάνει το τοπίο πλέον απο τύτο το έτος 2018,πιο ξεκάθαρο.
Βέβαια ήδη υπάρχει αντίδραση για τον περιορισμό των 90 ημερών που δεν συνάδει με τη λογική και τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας περί ανοίγματος αγορών.
Μια ώριμη ξενοδοχειακή αγορά δεν έχει να φοβηθεί κάτι από την οικονομία διαμοιρασμού. Όλες οι τουριστικές ανάγκες μπορούν να εξυπηρετηθούν σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία, οφείλει να είναι ανοικτή, στις νέες τάσεις μετακίνησης και κατάλυσης.
Καταρχήν ξεκινάμε από τον βασικό κανόνα ότι το σπίτι μας πρέπει να είναι ελκυστικό και όχι μόνο να φαίνεται ελκυστικό. Στην βάση αυτή θα λέγαμε ότι μια παρουσίαση του χώρου μας μέσα από ωραίες φωτογραφίες οπωσδήποτε είναι αναγκαία ώστε να προσελκύσει μελλοντικούς φιλοξενούμενους. Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις. Έτσι θα λέγαμε ότι φωτογραφίες φωτεινές, που απεικονίζουν το σπίτι δίνοντας όσο το δυνατόν καλύτερη εντύπωση του μεγέθους των δωματίων, με κάποιες λήψεις σε λεπτομέρειες που προδίδουν την αισθητική και το στυλ του οικοδεσπότη ή φωτογραφίες οι οποίες απεικονίζουν κάποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του σπιτιού πχ θέα ή τοποθεσία, είναι κάποιες μικρές συμβουλές για να φανεί το ακίνητο πιο ελκυστικό.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΘΑΑΑΑ ενεργοποιηθεί! Πολύ γελοίο ακούγεται! Έστησαν ¨επιχειρήσεις¨ χωρίς τις διαδικασίες (χρονοβόρες και κοστοβόρες) όσων ασχολούνται με τον τουρισμό, το φαινόμενο έχει θεριέψει τα τελευταία 3 χρόνια (ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ) και ακόμα λένε οι καραγκιόζηδες ότι ΘΑ ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα; Για να μην σκεφτούμε ότι ακόμα και αν ενεργοποιηθεί δεν πρόκειται να εισπράξουν πεντάρα αφού όλοι δηλώνουν και ΘΑ δηλώνουν φιλοξενούμενοι φίλοι!

This comment was minimized by the moderator on the site

Τωρα μιλαει ο κακος, δυστροπος Ανδριωτης (ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟς ΠΟΛΙΤΗΣ). Αγαπητε κυριε δεν '' πανε να κονομησουν'', απλα οι ανθρωποι δεν μπορουν να τα φερουν βολτα γιατι εχουν χασει τις δουλειες τους, γιατι το επαισχυντο κρατος τους εχει φαει και το μεδουλι και γιατι αυτο το σπιτι που εχουν τους εχει γινει βαρος που εαν το βγαλουν για πωληση θα ελθουν οι τουρκοι να το αγορασουν ''αντι πινακιου φακης''. Μην γελιομαστε εαν μπορουσες και εσυ το ιδιο θα εκανες αλλα μαλλον δεν μπορεις γιαυτο κατακρινεις και εισαι της αποψης ''να ψοφησει η κατσικα του γειτονα''. Παντα να θυμασαι οτι τους ρουφιανους κανεις δεν τους συμπαθησε γιατι το κακο με αυτους ειναι οτι δεν λενε αυτα που ξερουν αλλα αυτα που φανταζονται. Ζω παρα πολλα χρονια στο εξωτερικο και λυπαμαι που το νησι μου απο '' πλουσιονησο'' εγινε '' φτωχονησο'' και οι ανθρωποι του για να ζησουν νοικιαζουν τα σπιτια τους

This comment was minimized by the moderator on the site

Με την ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb θα καλούνται να δηλώσουν στην εφορία που νοικιάζουν, τι και σε ποιον (και φυσικά έναντι ποιου τιμήματος) θα απαντήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις επικρίσεις ότι με την καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, «θεριεύει» η φοροδιαφυγή και η απώλεια εσόδων για το δημόσιο.
Όπως για τις κανονικές μισθώσεις υπάρχει υποχρέωση να αναρτάται στο Taxisnet το ηλεκτρονικό συμβόλαιο, έτσι και στις μισθώσεις τύπου Airbnb οι παραβάτες που δεν θα υπακούουν στην εντολή για ηλεκτρονικό φακέλωμα, θα επιβαρύνονται με υψηλά πρόστιμα τα οποία θα φτάνουν στις 5000 ή και στις 10.000 ευρώ ακόμη σε περιπτώσεις υποτροπής.
Στην ΑΑΔΕ θέλουν να παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του νόμου ο οποίος θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις –ενοικίαση μέχρι δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ, συγκεκριμένες ημέρες κλπ.
Βάσει του νόμου, η μίσθωση κάθε ακινήτου μέσα από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος ενώ για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, το όριο θα πέφτει στις 60 ημέρες. Μοναδική περίπτωση να μην τηρείται αυτό το όριο θα είναι το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
Το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα φορολογείται ως εισόδημα από ενοίκια που σημαίνει ότι οιδιοκτήτης θα επιβαρύνεται με 15% αν το εισόδημα φτάνει έως τις 12.000 ευρώ ετησίως, με 35% αν κυμαίνεται από 12.000 έως 35.000 ευρώ και με 45% αν ξεπερνά τις 35.000 ευρώ. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και την προμήθεια που ζητά η πλατφόρμαAirbnb η οποία κυμαίνεται στο επίπεδο του 3%. Το «δυστύχημα» για τους ιδιοκτήτες είναι ότι οι δαπάνες για την ενοικίαση των σπιτιών (υπηρεσίες καθαριότητας, σεντόνια κλπ) οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να μπορεί να «σταθεί» ένα διαμέρισμα στον ηλεκτρονικό ανταγωνισμό που αναπτύσσεται μέσω της πλατφόρμας (δεδομένου ότι πλέον η προσφορά ακινήτων αυξάνεται που σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής έχει αρκετές επιλογές σε κάθε περιοχή) δεν εκπίπτουν από τις εισπράξεις.
Δηλαδή, για τους ιδιοκτήτες, είσπραξη και φορολογητέο εισόδημα, ταυτίζεται. Έτσι:

1. Για εισοδήματα έως και 12.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης αποδίδει το 15% της είσπραξης στην εφορία συν φυσικά την προμήθεια η οποία ανεβάζει το τελικό κόστος στο 18% (συν φυσικά τις δαπάνες συντήρησης του ακινήτου)

2. Για εισοδήματα από 12.000 έως 35.000 ευρώ –τα οποία εμπίπτουν και σε εισφορά αλληλεγγύης- ο φορολογικός συντελεστής ξεκινάει από το 15,18% και φτάνει στο 31% χωρίς και πάλι να συνυπολογίζεται η προμήθεια

3. Για εισοδήματα από 45.000 και ευρώ και πάνω ο συντελεστής φορολόγησης ξεκινάει από το 31% και φτάνει να ξεπερνάει το 45% αν τα εισοδήματα από ενοίκια ξεπερνούν το όριο των 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για τα φυσικά πρόσωπα, τα εισοδήματα μέσω της πλατφόρμας Airbnb προστίθενται στα «παραδοσιακά» ενοίκια (σ.σ αυτά δηλαδή για τα οποία έχει κατατεθεί συμβόλαιο στο taxisnet ) ενώ ο φόρος υπολογίζεται επί του αθροίσματος.

This comment was minimized by the moderator on the site

ολοι πανε να κονομησουν χωρις να φορολογηθουν κια μετα φταιει η τροικα κια η εκαστοτε κυβερνηση μας 1
ΟΧΙ κλυριοι, όπως όλοι μας συνεισφέρουμε συ αυτό το ρημαδι το κρατος - τουλάχισοτν 1000% οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που δεν μπορουν να ξεφύγουν - ετσι και ολοι οσοι θα νοικιάσουν μέσω της νέα μόδας airbnb, να φοροληγηθούν ,όπως νοικιάζουν και φορολογούνται χιλιαδες άλλοι ιδιοκτητες στον τόπο μας.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ εαν δούμε και όλοι αυτοί οι ιδιοκτητες να εχουν τα σπίτια τους νοικιασμενα μέσω airbnb και να μην δηλώνουν τίποτα στην εφορία....εεεε τότε δεν μενει τίποτα άλλο σε αυτό το κρατος απο την καταγγελία, προς τις φορολογικες μας αρχές.
ΑΦΗΝΟΥΜΕ εδώ στην άκρη εαν όλα αυτα τα σπίτια, εχουν πληρωσει τους αναλογούντες φόρους προς το κρατος και δηλωθεί το '' πόθεν έσχεσ'' ολων αυτών πως κτιστηκαν τα τελευταια χρόνια...και όλοι γνωρίζουμε στο νησί ..λίγο πολύ τι κια ποοι είναι...
ΟΧΙ ..τίποτα άλλο γιατι δεν μας φταιει καμμια τροικα ! !