ΚΥΚΛΑΔΕΣ: τουριστικά δίκτυα, εκεί που πέτυχαν οι νότιοι κι απέτυχαν οι βόρειοι...

 Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς - αν ταξιδεέψει μετά την Μύκονο - είναι η μεγάλη κινητικότητα των καλοκαιρινών επισκεπτών. Γκρουπ ή πλήθος μεμονωμένων ξένων ή και ελλήνων τουρίστων ταξιδεύουν από το ένα νησί στο άλλο. Τουρίστες σε σημαντικούς αριθμούς πάνε κι έρχονται για μια ή δύο μέρες από Μύκονο για Πάρο ή Σαντορίνη ή το αντίστροφο. Και βέβαια ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός όλων, η Κρήτη, τροφοδοτεί για μονοήμερες ή διήμερες εκδρομές την Σαντορίνη. Στην φωτογραφία το Superferry που καθημερινά αυτή την εποχή επιβιβάζει 500 επιβάτες από Σαντορίνη για Κρήτη και το αντίστροφο (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και δεν είναι μόνο τa Superferry που μεταφέρουν κόσμο από Σαντορίνη για Κρήτη ή για Πάρο και Μύκονο. Η νότια διασύνδεση έχει και ταχύπλοα (Seajets & Hellenic Seaways) που κάνουν την ίδια διαδρομή. Το απόγευμα που φύγαμε από Σαντορίνη για Κρήτη κάποιος μέτρησε 24 πούλμαν που έφτασαν στο λιμάνι της Σαντορίνης με γκρουπ. Χώρια τα πούλμαν του τοπικού ΚΤΕΛ. Μέσα σε μιαμιση ώρα τα δύο ταχύπλοα και το Superferry πήραν για Ηράκλειο πάνω από 1600 άτομα! Τους ίδιους ή και περισσότερους φέρνουν κάθε πρωί από Κρήτη για Σαντορίνη ή νότιες Κυκλάδες! Η επικοινωνία της Κρήτης με τις νότιες Κυκλάδες και των νότιων Κυκλάδων μεταξύ τους είναι πολύ μεγάλη.  Και να σκεφτεί κανείς πως αυτή τη στιγμή το καλοκαίρι είναι ακόμα μπροστά (φωτ. Εν Άνδρω).

 Χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά ταξιδεύουν από την Κρήτη στη Σαντορίνη και το αντίστροφο. Επ[ιπλέον πλήθος αυτοί που ταξιδεύουν προς Ίο και Πάρο - Μύκονο και το αντίθετο. Βάλτε και τα πλοία που φτάνουν κατάφορτα από Πειραιά και θα εκπλαγείτε. Οι κεντρικές και νότιες Κυκλάδες - αν και απέχουν πολύ περισσότερες ώρες από την Αθήνα - μετράνε πολύ μεαγαλύτερους αριθμούς επισκεπτών από τις βόρειες που απέχουν πολύ λιγότερο κι έχουν μια ενδοεπικοινωνία που δεν υπάρχει στις βόρειες Κυκλάδες. Σε καμία περίπτωση τα βορειότερα νησιά των Κυκλάδων, Άνδρος - Τήνος - Σύρος, Μύκονος δεν έχουν μεταξύ τους ουτε κατ' ελάχιστο τέτοια κινητικότητα. Στρη φωτογραφία οι ουρές στο Superferry (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και δεν είναι βέβαια μόνο τα πλοία που μεταφέρουν κόσμο από το ένα νησί στο άλλο, Υπάρχουν και τα κρουαζιερόπλοια που κάνουν τις ίδιες διαδρομνές και μεταφέρουν κι αυτά τους μονοήμερους επισκέπτες σε όλα αυτά τα νησιά. Στη φωτογραφία τα δλυο τελευταία που επιβιβάζουν με λάτζες τους χιλιάδες επισκέπτες τους πριν σαλπάρουν το απόβραδο από την Σαντορίνη (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Και βέβαια βάλτε τα εκατοντάδες ιδιωτικά σκάφη που διασχίζουν, έτσι πανέμορφα, τα νότια νησιά και θα καταλάβετε την τουριστική επιτυχία και την οικονομνική ευμάρεια που αυτή φέρνει σε όλα αυτά τα κάποτε εντελώς απομακρυσμένα νησιά (φωτ. Εν Άνδρω).

 Επιπλέον δεκάδες τουριστικά σκαφάκια γυρνάνε γύρω - γύρω τα νησιά μεταφέροντας αδιάκοπα κόσμο στις ατραξιόν του καθενός αυξάνοντας την αίσθηση της κινητικότητας, Στη φωτογραφία μικρά τουριστικά σκάφη της Σαντορίνης πηγαινοέρχονται στο ηφαίστειο (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Δεν είναι λοιπόν οι αποστάσεις από τα μεγάλα τουριστικά κέντρα (Αθήνα, Πειραιάς, Κρήτη) γιατί οι νοτιες κυκλάδες απέχουν πολύ περισσότερες ώρες (η Σαντορίνη μόνο απέχει από Κρήτη είναι 60 μίλια). Είναι η αξιοποίηση ή και η συμμετοχή στην διεθνή τουριστική τάση της περιήγησης από το ένα νησί στο άλλο, που στις νότιες Κυκλάδες έχει καθιερωθεί, ενώ στα βορειότερα νησιά, ανάμεσα τους κορυφαίο παράδειγμα η Άνδρος, δεν έχει προχωρήσει. Στις νότιες Κυκλάδες έχουν διαμορφωθεί δίκτυα από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες δίκτυα. Στα βορειότερα νησιά, ανάμνεσα τους κορυφαίο παράδειγμα η Άνδρος, δεν έχει προχωρήσει κάποιο δίκτυο. Πόσοι τουρίστες πηγαίνουν ή έρχονται μεταξύ Άνδρου, Τήνου και Σύρου που απέχουν πολύ λίγο; Όλοι οι βόρειοι κοιτούν προς Αττική. Καθένας μόνος του. Καθένας για  Σαββατοκύριακο. Καθένας με έλληνες εκδρομείς. Και δεν είναι τα αεροδρόμια που νομίζουν όλοι το πρόβλημα. Είναι η ένταξη σε ένα διεθνές τπυριστικό δίκτυο. Μην πείτε πως η Άνδρος με μόνο 36 μίλια από την Ραφήνα και το διεθνές αεροδρόμιο δεν μπορεί - ακπομα και μόνη της - να ενταχθεί σε κάποιο δίκτυο τουριστών - που κατά εκατομμύρια φτάνουν αεροπορικώς στην Αθήνα - κι ίσως αναζητούν μία μονοήμερη ή διήμερη εκδρομή και σε ένα κοντινό όμορφο νησί; (φωτ. Εν Άνδρω).  

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ ωραίατα στοιχεία που παραθέτει το συγκεκριμένο αρθρο για τον τουρισμό στις Νότιες Κυκλάδες. Η μόνη διαφορά των βόρειων νησιών, είναι οτι δεν εχουν προβάλει μέχρι στιγμής οργανωμένα όλα τα "ατού" τους, τα οποία και θα μπορούσαν να γίνουν πόλος έλξης ενός μεγάλου αριθμού τουριστών απο την Αττική (το κοντινότερο μεγάλο αστικό κέντρο). Για παράδειγμα η Ανδρος θα μπορούσε να εχει επισκέψιμη την αρχαιολογική περιοχή του Στρόφιλα (οι αρχαιολόγοι τον έχουν προτείνει εδώ και πολλά χρόνια), οπου σε συνδιασμό με τα μουσεία της Παλαιόπολης και της Χώρας, θα μπορούσε να αποτελεί μια καλή αφορμή για μονοήμερη απόδραση των ξένων απο και προς την Αττική και όχι μονο. Η Ραφήνα θα εξελιχθεί με τα έργα που θα γίνουν τα αμέσως επόμενα χρόνια (επέκταση αττικής οδού, βελτίωση συγκοινωνιών απο και προς κέντρο και αεροδρόμιο), οπότε είναι ευκαιρία για το νησί του "Πολιτισμού" -οπως και αποκαλείται η Ανδρος- να εντείνει τις προσπάθειές της για μια πιο οργανωμένη προσέλκυση επισκεπτών. Μακριά απο αντιπαλότητες, κοντόφθαλμους τοπικισμούς και διαχωρισμού περιοχών στον επισκέπτη (μείνε εδω και μην πας εκεί πχ, κλπ) και απο κοινού οργανωμένη προσπάθεια οχι μόνον διαφήμισης απλώς του τόπου, αλλά κυρίως επαρκούς εξυπηρέτησης του επισκέπτη συνολικά, θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους περισσότερους που δραστηριοπούνται στο νησί: η αύξηση της τουριστικής περιόδου περαν των δύο μηνών. Ηδη οι μήνες ιούνιος και Σεπτέμβρης των προηγούμενων ετών έδειξαν αύξηση των επισκεπτών στο νησί, δείγμα του οτι υπάρχει προτίμηση στο νησί ως εναλλακτικός τόπος προορισμού πλεόν.

This comment was minimized by the moderator on the site

Έρχομαι στην Άνδρο από το 1996 κάθε χρόνο πολλές φορές και πασχα την κόρη μου την βάφτισα εκεί το νησί το αγαπάμε πιο πολύ και από το σπίτι μας τα τελευταία δέκα χρόνια μένουμε στον περακη,η συμπεριφορά του φέτος ήτανε απαράδεκτη ,είπαμε να μην ξαναέρθουμε στο νησί,αλλά δυστηχως το αγαπάμε πολύ .Ευχαριστω τα παιδιά από τους ανεμόμυλους εάν δεν ήτανε αυτοί δεν θα ξανά ερχόμασταν