ΣΑΣ: Πλεύση σε πιο ήρεμα νερά η ακτοπλοΐα. Περιμένουμε νέα και για την Άνδρο.

Στη φωτογραφία το ΣΑΣ σε πλήρη σύνθεση ξεκινά την συνεδρίαση του την Δευτέρα 29/10/18 (φωτ. Εν Άνδρω).

Ήταν ένα Συμβούλιο Ακτοπλοϊκων Συγκοινωνιών πολύ πέρα από τις εντάσεις της προηγούμενης χρονιάς. Ίσως γιατί έχει αλλάξει υπουργός και από τον εντελώς απαράδεκτο Π. Κουρουμπλή περάσαμε σε μια πιο λογική εποχή με τον Ν. Σαντορινιό. Ο Π. Κουρουμπλής άφησε το στίγμα του: από τους χειρότερους υπουργούς Ναυτιλίας από το 1974 μέχρι σήμερα. Παράλογες αποφάσεις, συγκρουσιακές καταστάσεις, αμετροέπεια, αλλαζονία, πλήρης άγνοια της θάλασσας, των λιμανιών και της ακτοπλοΐας. Και μόνο το γεγονός πως ο νέος υπουργός δεν διαθέτει κανένα από τα παραπάνω "προσόντα" είναι νομίζουμε αρκετό ώστε η ακτοπλοΐα να μπει σε καλύτερα νερά.

Συνάμα και οι ακτοπλόοι άρχισαν να συνενοούνται σε λογική βάση. Η συνάντηση που περιγράψαμε στα χοιροσφάγια στην Άνδρο είχε κι αυτή συνεισφορά της. Έτσι οι αδελφοί Στεφάνου και ο Μ. Ηλιόπουλος έθεσαν τις αντιθέσεις τους, σε δύο δρομολόγια που έχουν ως αναφορά τους και την Άνδρο, σε εντελώς πολιτισμένο κλίμα.

Στην φωτογραφία ο ΓΓ Δ. Τεμπονέρας (τρίτος από αριστερά). Δίπλα του δεξιά ο ΓΓ Αιγαίου. Και αριστερά επιτελικά στελέχη του υπουργείου (φωτ. Εν Άνδρω). 

Ακόμα και η διεύθυνση της συνεδριάσης από τον ΓΓ Δ. Τεμπονέρα ήταν ανεκτική και προσεκτική. Καθόλου εριστική. Και ενίοτε είχε και χιούμορ. Έτσι κρατήθηκαν οι τόνοι και οι αντιθέσεις (μεταξύ Golden Star Ferries & Blue Star Ferries, Sea Jets & Blue Star, Golden Star Ferries-Fast Ferries & Sea Jets) σε κόσμια και λογικά επίπεδα.

Βασική διαπίστωση: στο ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν χρειάζεται συνήθως να αλλάξει κόμμα στην εξουσία. Αρκεί η αλλαγή ενός υπουργού και αλλάζουν πολλά. Γιατί η πολιτική, δυστυχώς, γίνεται με τόσο προσωποκεντρικούς όρους που κάθε ένας που αναλαμβάνει μια εξουσία μπορεί και είτε να αυθαιρετεί είτε να συμπεριφέρεται λογικά: κατά το δοκούν. Δυστυχώς το ίδιο όπως βλέπουμε γίνεται σε όλη την κλίμακα της ελληνικής πολιτικής. Παράδειγμα οι δήμαρχοι...

Ατυχώς λόγω απουσίας πολιτικής παιδείας και δεδομένης της αγνόησης των θεσμών η πολιτική στην χώρα μας (και στο ΣΑΣ) λαμβάνει χαρακτήρα εντελώς προσωπικό. Να ελπίσουμε, από αυτή την άποψη, πως ο Ν. Σαντορινιός θα πορευτεί την τελευταία αυτή σεζόν πριν τις εκλογές με σοφρωσύνη. 

Στη φωτογραφία δεξιά ο Γιώργος Στεφάνου μιλά στο ΣΑΣ. Παρακολουθούν καθήμενοι οι: Μάριος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τσούμας, Δημήτρης Στεφάνου και αριστερά όρθιος ο έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης (φωτ. Εν Άνδρω).

Αντιπαρερχόμαστε τα θέματα που συζητήθηκαν για τις άλλες ακτοπλοϊκές γραμμές και πάμε κατ' ευθείαν στα θέματα που εμπλέκονται οι ακτοπλόοι της γραμμής μος και αφορούσαν τα δρομολόγια των δύο Superferry από Ηράκλειο και του νέου ταχύπλοου Golden Express, που και δύο έχουν επίπτωση και στην Άνδρο. Η νέα δρομολόγηση του πλοίου Santorini Palace της Minoan μπερδεύει την κατάσταση στο Ηράκλειο για τα Superferry με επιπτώσεις σε όλη την γραμμή. Εκεί Στεφάνου και Ηλιόπουλος συνέπλευσαν κόντρα στην Minoan που επιδιώκει την δρομολόγηση και στην Blue Star που στήριξε το αίτημα.

Στο επόμενο θέμα στη δρομολόγηση του νέου ταχύπλοου Golden Express των Στεφάνου-Παναγιωτάκη (που περνά και από την Άνδρο) οι Στεφάνου και ο Παναγιωτάκης βρέθηκαν απέναντι στον Ηλιόπουλο. Τα ζητηματα και οι αντιθέσεις τέθηκαν σε ήπιους τόνους στο ΣΑΣ.

Για την Golden Star μίλησε ο Γιώργος Στεφάνου (και για τα δύο θέματα Santorini Palace & Golden Express). Επίσης και ο Δημήτρης Στεφάνου. Για την Fast Ferries μίλησε ο Δημήτρης Τσούμας (για το θέμα της Golden Express) και για την Sea Jets μίλησε ο Μάριος Ηλιόπουλος (Santorini Palace & Golden Express). Η απόφαση του ΣΑΣ αναμένεται προσεχώς. Με την απόφαση θα μάθουμε για το πόσο καλά θα τα καταφέρουν εφέτος τα Super Ferry. Κάτι που αφορά την Άνδρο. Και για το αν θα δρομολογηθεί και πως το ταχύπλοο Golden Express, που περνά και από Άνδρο.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet